Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za extrémního socialismu jsme se měli lépe?

Je smutné že po více než 30 lety nevědí lidé proč to za komunismu nefungovalo. A nebo dokonce neznají fakta a myslí si že se měli lépe. Tak pro připomenutí.

Je smutné že po více než 30 lety nevědí lidé proč to za komunismu nefungovalo. A nebo dokonce neznají fakta a myslí si že se měli lépe. Tak pro připomenutí.
Dost možná za to muže socialistické školství, co nás odnaučilo se sami učit. 
 

Pár argumentů s kterými jsem se setkal: 
Stát měl větší armádu a byli jsme v bezpečí. Vojsko pomáhalo při budování. Velká armada byla potřeba pro případy potlačení svobodného jednání. Vojáci pomáhali lidem co se může zdát jako super, ale taky to znamená, že jsme na tom byli tak špatně že lidé jiné profese museli pomáhat jiné profesi. Dnes nemusí tolik pomáhat protože pole a domy patří konečně zodpovědným lidem, který se o ně dobrovolně starají.

Všichni měli práci za stejný peníze.
Ano v tu dobu všichni dělali ale méně efektivně než dnes. Dříve se u nás dělalo déle aby člověk vyrobili chleba a za západními hranicemi kde byli lidé více svobodní dělali méně a vyrobili stejně. Upozornil na to v roce 1968 (pražské jaro) ministr pro budoucí rozvoj že centrální řízení státem na který nepůsobí tržní pravidla je méně efektivní => větší plýtvání lidskými zdroji a suroviny. Také demotivace vytvářet nové lepší věci nebo dělat něco navíc. Horší výběr využití omezených zdrojů, protože o zdrojích rozhodovali úředníci, kteří si je nevydělali vlastní prací a utráceli pro cizí lidi. Co vede k velké ceně a nízké kvalitě za pořizovanou službu nebo věc.https://cs.wikipedia.org/wiki/Pra%C5%BEsk%C3%A9_jarohttps://cs.wikipedia.org/wiki/Rud%C3%A9_pr%C3%A1voSocialisté nechrání ani tak pracující jako práci samotnou. Jejich snažení zapříčiňuje že práce neubývá a tak pracující lid (podobný otrokům) má stále co dělat. Ale práce není cílem života, je to jen prostředek k získání toho co chceme. Měli bychom tedy dělat pro ten cíl a práci mít jen jako prostředek, který je dobrý zmenšovat.
Stále platí že dnes za práci dostanete více než jak vás ocenil soudruh tehdy. (ale možná to už dlouho nebude trvat a dnešní socialismus to napraví.) Také je vidět že u státních služeb to neplatí. (protože fungují netržně)
http://www.zakomunistu.cz/

Všechno se budovalo společně a pro všechny. Důležité věci byli zdarma.
Ano, na úkor těch schopných. Neexistuje žádný oběd zdarma. (Ježíšek ne existuje) Tímto schopní ztrácejí motivaci a vývoj a zlepšování podmínek stagnoval. Co ověřili i na vysoké škole ekonomie v praxi, a to i když samotní žáci zastávali socialismu.
https://www.youtube.com/watch?v=_YH4bsqH_yc

Stát vše postavil a zajišťoval.
Opět žádná lež, ale to všechno na západě udělali lidé taky ve větším množství. Dobrovolně bez nátlaku vezení. 

Všeho bylo dost pro všechny. 
Ano. Centrálně řídili poptávku a nabídku, mysleli že to dokážou lépe než peníze. A stále ve velkých městech něco nebylo.
https://www.youtube.com/watch?v=OyvJ3CaY3Yc

Mnoho lidí dnes říká že se během komunismu neměli špatně. Neříkám, že každý neměl toaletní papír. Jen že často docházelo že základní potřeby chyběli. Že kvalita byla mizerná, výběr žádný. Za hranicemi kde nebyl řízený trh centrálně, tak se to nedělo.
Když jsme se zbavili státního monopolu v průmyslu a zemědělství. Tak nám na 2 roky poklesla ekonomika a stoupla nezaměstnanost. Až potom jsme začali rychle růst. Jeto takzvaný J průběh a my ho zvládli nejlépe na světě. Bylo to kvůli tomu že okolní svět nechtěl naše nekvalitní práci a zastaralé technologie a nám 2 roky trvalo se to naučit.

Dříve bylo kvalitnější zboží které nebylo plné eček.
Stejně jako u problému dvojí kvality potravin mezi Německem a Českem. Je to krásná ukázka toho že když drtivá většina lidí svým nákupem říká chceme laciné zboží více než kvalitní. Výrobce to začne poskytovat.. A bohužel i ti co chtějí kvalitnější zboží se tak nechovají, nejsou ochotní to ocenit (zaplatit). Dělali byste něco pro lidi který chtějí extra kvalitu ale neocení jí? Ne. Tak prosím nebuďte sobci. A pokud si myslíte že vás je hodně co chcete  kvalitnější zboží, tak je začněte vyrábět a pokud budete ziskový, tak pro zákazníka má větší hodnotu váš výrobek než vás to stalo to vyrobit, co znamená má to smysl dělat a neni to plýtvání omezenými zdroji naší planety. Bohužel ale hodně z vás nezačne protože narazíte na centrální regulace od našich současných socialistů.

Služby byli zdarma.
Ty služby nebyli zadarmo ty lidé dostávali za svojí práci zaplaceno. Takže vás považovali za nesvéprávné a platili to za vás z vašeho, ani vám neřekli cenu. To máme stále i dnes. Když služby státu mají skrytou cenu, ale jedno je jisté čím více přesčasu odpracujete tím více zaplatíte za státní služby i když je možná ani nevyužijete. Schopnostní diskriminace. Stejně jako piráti si vynucují platbu za proplutí a cena je podle toho kolik máte. 
Do důchodu se chodilo už v 60 letech.
To zní super když se dnes muži dožívají průměrně 76 let. Důležitý je délka čerpání důchodu. V roce 1985 se muži dožívali 67,5 let. Co je 7,5 let více než vstup do důchodu. V roce 2017 odchod do důchodu  65 let a průměrný dožití můžu je 76 let. co je 11 let více. Takže pro důchodce je lepší dnešní doba.

Bonus:
Tím že se v komunismu mají lidé hůře. Tak se to odráží na jejích kvalitě života a následně délce života. I dnes je vidět že lidé v Číně se dožívají kratšího věku než lidé ve svobodnější zemi. U nás délka života rostla ale jakmile se začalo projevovat komunismus tak přestala růst délka dožití a stagnovala. Rok 1955 =66,6, rok 1985 = 67,5. Od roku 1989 jen roste.
https://www.kurzy.cz/zpravy/445229-zijeme-dele-prumerna-delka-doziti-se-za-stoleti-zvysila-o-30-let/

Byli jsme na špici, vše jsme si dokázali udělat samy.
I dnes jsme v některých oblastech na špici. Jen toho neděláme všechno protože si můžeme svobodně mezi sebou pomáhat a když cizinec umí něco lépe nebo levněji tak mi nemusíme se s tím trápit a energii využít lepe. Co je další z faktoru proč volný trh je efektivnější než uzavřený trh.
 

Rusové nás chránili.
Zajistili aby se to tu silou ještě udrželo nějaký ten čas. A jím se to hodilo. Protože tam měli stejnou bídu a mi jsme mohli být levný zdroj. Taky po roce 1989 vypukla v Rusku hyperinflace a taky se tam zmírnil socialismus. Protože se nechtěli rozpadnout a udržet si moc i oni potichu uznali že uzavírání se před světem a mít 100% soběstačnost je neefektivní plýtvání lidskými zdroji a suroviny. Kdy to dojde i EU která nám nařizuje 65% soběstačnost? 

Kapitalisti chtějí slabí stát aby nás mohli využívat jiné státy a firmy.
Kapitalistická propaganda je svobodný trh, dodržování vlastnických práv, minimální stát, Co neznamená slabý stát, ale stát který se stará jen o bezpečnost a právo, aby svojí neefektivností zkazil co nejméně.

Tím pádem tu 30 let tu nemáme kapitalismus. Je to směs socialismu a kapitalismu nic 100%. Minimálně však z 50% socialismus, protože máme řízenou inflaci a když jsou řízený peníze, tak to už je polovina všech transakcí z poloviny řízená, protože směnujeme za řízené peníze. A často i zboží máme řízený jak má vypadat, nebo jak má být vyrobeno. Takový zdravotnictví je třeba 100% socialistické, se správně může nazvat komunistické.
 

Někdy mě přijde že socialisté spojují vše kolem peněz že je kapitalismus i když ty peníze ovládají socialisté. Kapitalisti jsou přeci pro volný trh oni nechtějí nic regulovat a řídit. Oni věří lidem protože jím fakta říkají že je to nejlepší.
Historie České Koruny:
https://www.youtube.com/watch?v=8y6s0nCLwuY&list=PLGJQS0h-wqLQqIZ6U6gn5jsaUsjUqi1Bt&index=9

Pro pobavení, jak soudruh ví vysvětluje soudruhům, že to dělali špatně.https://www.youtube.com/watch?v=kkVvPLXN2xoPřijde my že zvonili klíči, protože se měli špatně vůči sousedům a tak chtěli změnu.  Změnili to tak jak viděli, že to mají sousedé. Ale vypadá to, že stále nevědí, proč ta svoboda je efektivnější. 
Jak často slyšíte nadávat na špatné státní služby nebo zboží? A jak často na zboží z trhu? A když zrovna někdo nadává na trh není to náhodou tím že trh dělá to co mu EU a stát přikazuje?
Nejvíce zábavné je sledovat socialistu nadávat na dnešní „kapitalismus“,a když se ho zeptáte co se mu nelíbí tak za to může stát :D a nebo závist.
 

Autor: Petr Borovec | pondělí 26.4.2021 8:00 | karma článku: 19,36 | přečteno: 1084x
  • Další články autora

Petr Borovec

Státní účtenka za rok 2023.

Stát zapomněl poslat všem svým zákazníkům účtenku za ty služby, co nám poskytl. Přeci zákazník by měl vědět, za co platí.

12.4.2024 v 17:16 | Karma: 14,48 | Přečteno: 450x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Kartel, kdy je neudržitelný a kdy ano.

Proč se kartely rozpadají samy bez zákazu? Co vše je kartel? Kdy je kartel udržitelný a proč? Krátce o největším kartelu který svojí moc využil na maximum.

23.3.2024 v 15:29 | Karma: 6,34 | Přečteno: 211x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Politika, co je vidět a co není vidět.

Vysvětlení proč se děje v politice to co se děje. Proč je v dnešní době socialismus a právo určováno centralisticky?

9.3.2024 v 14:01 | Karma: 8,45 | Přečteno: 396x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Přirozená neefektivita cenových signálů.

V čem jsou řízené peníze lepší než peníze neřízené s omezeným množstvím mincí? Jaký je problém 2% cílené inflace?

4.2.2024 v 14:40 | Karma: 7,27 | Přečteno: 270x | Diskuse| Ekonomika

Petr Borovec

Jak by vypadal život bez fosilné energie?

Článek ukazuje, jak s technologiemi z roku 2023 lze žít v souladu s přírodou. Článek poukazuje na velké problémy, které nečekaně řeší jiné velké problémy. Ukázka ekonomické ekologie. Nemá nic společného s Green Deal od EU.

24.11.2023 v 11:42 | Karma: 7,72 | Přečteno: 402x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Petr Borovec

Vysvětlení a kritika emisních povolenek.

Článek vysvětluje: Proč, proboha, jim vadí CO2 z uhlí a ne CO2 při pálení dřeva? Jaká je tržní reakce na problém? Jak stát a EU zpomaluje tržní řešení?

14.10.2023 v 18:10 | Karma: 10,57 | Přečteno: 418x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Svoboda ne vždy vede k největšímu bohatství národa.

Vždy píšu o tom, že svoboda vede k největšímu bohatství národa a jakákoli státní nesvoboda k chudobě. Bohužel to není tak jednoduché. Proč je to tak? Které státy jsou ziskové?

30.9.2023 v 21:35 | Karma: 10,49 | Přečteno: 265x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Jaká bude inflace?

Zjednodušený soupis toho, co potřebujeme znát, pro zjištění budoucí inflace a zjištění co způsobilo současnou, nebo minulou inflaci.

24.9.2023 v 12:08 | Karma: 11,27 | Přečteno: 307x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Mít či nemít děti a jak se nejlépe zajistit na stáří.

Jedno z nejdůležitějších ekonomických témat ovlivňující bohatnutí národa. Důvody proč mít i nemít. Také o tom, jak dětství dětí velmi výrazně určuje jejich následné schopnosti a tím i efektivitu trhu.

22.9.2023 v 23:08 | Karma: 8,66 | Přečteno: 329x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Dorovnávací daň 15 %

EU postupně zavede globální daň 15 % od roku 2025. Jaké to bude mít ekonomické dopady na lidi žijící v EU? Proč to národu v minulosti nepřineslo bohatství?

27.8.2023 v 15:39 | Karma: 19,47 | Přečteno: 606x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Výsledek vládní pomoci a dění na trhu 2023.

Jak nakonec uškodilo lidem zastropování cen energie, které chtěla většina lidí? Co se děje v USA? Budou klesat úroky?

19.8.2023 v 11:36 | Karma: 14,43 | Přečteno: 423x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Lze přerozdělením zvýšit užitek ve jménu zákona mezního užitku?

Pokud máte chléb, tak s každým dalším chlebem, co máte, klesá váš užitek, který vám dává chléb. Vytvoříme tedy větší užitek, když bude dán chudému, který nemá ani jeden?

17.8.2023 v 20:24 | Karma: 11,88 | Přečteno: 226x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Tajná dohoda.

Přísahám při svém životě a lásce k životu, že nikdy nebudu žádat, aby ostatní žili pro mne, a budu bojovat proti těm, kteří nutí lidi žít pro jiné lidi. Pokud bych porušil slib, odejdu s J.G.

6.8.2023 v 13:07 | Karma: 11,38 | Přečteno: 385x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Bitcoin - první krypto fiat

Krypto aktivum, které vzniklo jako první a také jako první bylo státem použito jako státní peníze s nuceným oběhem. Bude Bitcoin dobrými penězi? Jak funguje?

29.7.2023 v 22:17 | Karma: 7,58 | Přečteno: 232x | Diskuse| Ekonomika

Petr Borovec

Cardano - těžké peníze.

Můžou to být dobré peníze? Jak fungují? Cardano je psáno v haskellu, což je jeden z nejtěžších programovacích jazyků, a umí ho sotva 1% programátorů. Možná díky Cardanu se to změní.

19.7.2023 v 17:38 | Karma: 6,65 | Přečteno: 285x | Diskuse| Ekonomika

Petr Borovec

Tron – asijské peníze.

Můžou to být dobré peníze? Jak fungují? V 18.7.2023 má Tron 1,5 milionů aktivních adres, což je 1,5x více než BTC, a zároveň má 1,4 milionů aktivních adres na DEFI, což je 4,5x více než ETH. Na trhu nejpoužívanější krypto aktivum.

18.7.2023 v 11:59 | Karma: 5,54 | Přečteno: 211x | Diskuse| Ekonomika

Petr Borovec

Z nevolnictví pomocí řemesel a obchodu.

Lze být svobodný bez zdroje jídla? Co se stalo po rozpadu velké římské říše? Jak poddaní získali zpátky svou svobodu?

12.7.2023 v 16:54 | Karma: 12,06 | Přečteno: 372x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Podpora DIP a jeho důsledky.

Co je DIP? Proč byla podpora DIP vytvořena? Jaké má důsledky daňová úleva? Jaký důchod dokáže DIP poskytnout? V jaké době to vzniklo?

29.6.2023 v 19:47 | Karma: 6,99 | Přečteno: 343x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Udržitelný mír

Abychom mohli žít v míru, musí být mír ziskový a dobývání ztrátové. Válka na Ukrajině je důsledek špatně vyřešených válek v minulosti. Co se stalo v minulých válkách?

5.6.2023 v 22:20 | Karma: 9,27 | Přečteno: 453x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Můžou být peníze generující zisk, dobré?

Řeší konečně historický problém peněz? Co způsobuje zisk z držení? Jaké motivace vytvoří v krizi?...

25.5.2023 v 20:11 | Karma: 5,18 | Přečteno: 222x | Diskuse| Ekonomika
  • Počet článků 104
  • Celková karma 9,13
  • Průměrná čtenost 417x
elektrikář, investor začátečník (7let), student "rakouské" ekonomiky ....

Seznam rubrik