Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Umělý problém roku 2021.

O tom co víme dnes a jaký jsou předpoklady vývoje situace. O problému, který byl uměle a zbytečně vytvořený a bude stát spoustu cílů lidi a způsobí utrpení.  

Co víme:
1)Za rok 2019 přibylo v oběhu M2 = +7% (na 4 680 363 mil Kč), v roce 2020 = +5,9% (na 4 958 717 mil Kč) a za zatím neuzavřený rok 2021 už +9,9%. (na 5 449 477 mil Kč)
2)HDP v roce 2020 bylo 5 330 000mil Kč a v roce 2019 bylo 5 647 000 mil Kč.
3) V roce 2019 tedy před krizi byla cirkulace měny. HDP / Zásoba měny = 1,21.
4)V roce 2019 přibylo +7% měny a byla inflace spotřebního koše 2,8%. 2020 = +5,9% a inflace byla 3,2%.
5) Zásoba měny * rychlost oběhu = cena zboží * množství směňované produkce
Předpoklady:
Předpokládám, že množství směňované produkce se nezmění, protože firmy výrazně nezvýší možnost výroby, protože už jeli naplno a výrazný technologický pokrok neočekávám. (rozhodně nám tento předpoklad zkresluje výsledek).
Pokud otevřeme ekonomiku (na 100%)a budeme předpokládat, že vývoj cirkulace měny se vrátí do starého vývoje tedy, že pomalu klesá. Tak bychom mohli být v roce 2021 na 1,16. Pak s aktuální zásobou měny 5 449 477 mil Kč. By vyrostlo HDP na 6 321 393 mil Kč. Co by bylo navýšení HDP o 11,9% oproti roku 2019. Ekonomika běžně navýší HDP za rok o 5-7%, (všude uvádějí 2-3% ale to jsou změny očištěné o inflaci, to je jiný údaj). Takže nám minimálně chybí 11,9%-7%= 4,9% nárůstu. Pokud by lidé nedělali více a nezvládlo se vyrobit dost, pak by to nutně znamenalo nárůst cen o +4,9%. Pokud normálně byla inflace 2,8% tak teď by byla 2,8+4,9= cca 7,7%. (někde více někde méně, tohle by byl přibližný  průměr).
=> Co by bylo moc i na CNB která říká, že krátkodobě zvýšená inflace nevadí (že potřebujeme dohnat nesplněný roky, kdy byla inflace pod cílem). Takže by začala stahovat peníze z oběhu, co přesně nevím, jak moc může, když státní dluh nikdo nechce, a peníze co se rozhazovali za nic nedělaní nikdo nevrátí. Pak tedy bude muset zvýšit úroky. Tak či tak aby se inflace moc nerozjela. Zvýšení úroků vytvoří tlak na dlužníky, který už nemají fixaci úroku. Ty nebudou utrácet a tím se zmenší rychlost oběhu peněz a tím pádem i pak nebude nedostatek a nebude se zdražovat tolik (nebude tak velká inflace). Je taky otázka kolik lidí to nezvládne nebo to nebude čekat a skončí v exekuci. Kolik lidí bude muset prodat nemovitosti kvůli neschopnosti splácet. (U nás by mohlo stačit na potlačení ekonomiky malé zvýšení úroků, ale narovinu nevím, jak moc na to zareaguje trh). Třeba by to dopadlo, že při 100% bez restrikcí by inflace byla na 5% a úroková sazba na 4%. Myslím si, že úroky by měli vyletět více, než byli před krizí, ale bude záležet, jak lidé budou chovat. Pokud úroková sazba bude 4% tak v banka vám nejspíše dá 6%, jen pro úplnost.
 
Pak je tu druhý vliv a to vláda. Pokud vláda omezí ekonomiku a bude dále držet nesmyslné restrikce, pak udrží rychlost oběhu měny nízkou a nevznikne inflace. (záleží koho si lidé zvolí) Také platí čím méně schopná bude vláda ať už úmyslně nebo neúmyslně, tím méně nám hrozí růst úroků.
I tak můžete volit strany, který vám dají svobodu, ale pak by bylo fain neutrácet a chovat se jako člověk co je zadlužený. Čím méně budete utrácet tím méně zvýšíte rychlost peněz a CNB méně zvýší úroky a méně finančně nezodpovědných se dostanou do exekuce. Pokud vláda na druhou stranu nedá svobodu lidem, pak se do exekuce dostanou ti co jím brání. Dost možná se zvolí řešení okrádání zodpovědných a podpora nezodpovědných. (poslední možnost je nejpravděpodobnější aspoň z pohledu předvolebních průzkumů)
Závěr: Přišel problém a stát dále tiskl peníze, aby podpořil ekonomiku, čím motivoval lidi utrácet co v době pandemie je nelogické a tak druhá část státu uzavřela ekonomiku, aby omezila ztráty na životech, čím úspěšně taky bránila řešení problému. (lidé tedy byli jako křeček v kleci naspídovaní kafem) Problém s virem se už postupně vyřešil, ale stát musí řešit problém, co se uměle vytvořil první časti státu (CNB) a to přebytek peněz v oběhu. Který při otevření ekonomiky a dáni lidem svobody, by vytvořilo nestabilitu a ztrátu důvěry v měnu. Tak bude muset finančně, nebo silo dusit ekonomiku, aby problém rozložila v čase. Stát je sám proti sobě, když rychle naočkuje bude muset dříve otevřít ekonomiku co, ale způsobí že se projeví problém co vytvořil. Očekávám velmi pomalé rozvolňování jen těch věcí, které lidi nedodržují.   
Nespekulujte, že přijde inflace, oni to nedovolí. Museli by ztratit důvěru.
Tisk peněz nezlepšil průběh krize. Vytvořil nové problémy a krizi prodlouží, ale lidem se řekne, že za to může virus.
A ty se ptáš, co budou dělat v USA, kde se navýšilo množství měny v oběhu M2 o +29%(?)A už teď mají inflaci přes 4%, co měli na posledy před krizí 2008.    
Co chcete(?)
A) Restrikce omezující tok peněz a zkrachovalé lidi v exekuci.
B) Svobodu a předlužené lidi v exekuci.
C) Aby stát nevytvářel problémy a nechal inflaci se projevit.
https://tradingeconomics.com/czech-republic/money-supply-m2https://eng.kurzy.cz/makroekonomika/hdp/https://www.czso.cz/csu/czso/mira_inflacebonus: Jsem investor a tohle není investiční rada ani doporučení. Je to jen můj názor a jen hlupák by se jím řídil, pokud by si to sám neověřil.
Můj názor je že akcie začnou padat a začnou růst úroky, lide že se začnou znova vylívat do dolaru a eura, protože to byli jediný přístavy jistoty. Po pár měsících možná ještě před tím zjistí, že je zle, že přistav jistoty nefunguje, protože inflace roste. Inflace se rozjede, protože FED a ostatní centrální banky budou čekat, až jí uvidí i v datech (ty jsou hodně zpožděné, čtvrtrok). Dále mít těžké rozhodování zvyšování úroků tak brzy by znamenalo vytvoření krize a hlavně státy si nemohou dovolit při tak velkém zadlužení platit větší úroky. Ignorovat inflaci znamená scénář Venezuela nebo Zimbabe, co také nemohou dopustit.  Takže pokud půjde do tuhého budou muset krást. Co myslím kradením vysvětluji zde: 
https://petrborovec.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=768117https://petrborovec.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=763296Většina investorů po 10 až 20% pádu začnou opět nakupovat akcie a bitcoin, jako jediný co má ještě hodnotu. Nemovitosti budou stagnovat a divoce lítat. Hodně lidí bude prodávat kvůli tomu, že nebudou schopni splácet úroky, na to bude hodně lidí kupovat, protože budou utíkat před inflací.
(Kvůli státu se uměle rozevřou nůžky mezi chudými a bohatými. Na to se pak bude silou uměle tyto nůžky uzavírat)
Nejednejte ve strachu. 
 

Autor: Petr Borovec | čtvrtek 13.5.2021 10:35 | karma článku: 9,41 | přečteno: 1103x
  • Další články autora

Petr Borovec

Státní účtenka za rok 2023.

Stát zapomněl poslat všem svým zákazníkům účtenku za ty služby, co nám poskytl. Přeci zákazník by měl vědět, za co platí.

12.4.2024 v 17:16 | Karma: 14,75 | Přečteno: 457x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Kartel, kdy je neudržitelný a kdy ano.

Proč se kartely rozpadají samy bez zákazu? Co vše je kartel? Kdy je kartel udržitelný a proč? Krátce o největším kartelu který svojí moc využil na maximum.

23.3.2024 v 15:29 | Karma: 6,35 | Přečteno: 213x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Politika, co je vidět a co není vidět.

Vysvětlení proč se děje v politice to co se děje. Proč je v dnešní době socialismus a právo určováno centralisticky?

9.3.2024 v 14:01 | Karma: 8,45 | Přečteno: 398x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Přirozená neefektivita cenových signálů.

V čem jsou řízené peníze lepší než peníze neřízené s omezeným množstvím mincí? Jaký je problém 2% cílené inflace?

4.2.2024 v 14:40 | Karma: 7,27 | Přečteno: 272x | Diskuse| Ekonomika

Petr Borovec

Jak by vypadal život bez fosilné energie?

Článek ukazuje, jak s technologiemi z roku 2023 lze žít v souladu s přírodou. Článek poukazuje na velké problémy, které nečekaně řeší jiné velké problémy. Ukázka ekonomické ekologie. Nemá nic společného s Green Deal od EU.

24.11.2023 v 11:42 | Karma: 7,34 | Přečteno: 405x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 9,21
  • Průměrná čtenost 421x
elektrikář, investor začátečník (7let), student "rakouské" ekonomiky ....

Seznam rubrik