program Spolu.

4. 07. 2021 8:00:00
Hodnocení programu. Hledání jejich následků. Snažím se to hodnotit podle ekonomického pohledu a snažím se ukázat důsledky, které nejsou vidět.

Jako investor mě pobavilo: Hospodařme rozumně, investujme odvážně. => Žádný dlouhodobě úspěšný investor neinvestuje proto, že je to odvážné a hned pod tím ještě napíšou, že nám ujíždí vlak. Typická hláška neprofesionálních investorů, které ovládají emoce a ne logika při investování.
Jinak mám rád modrou barvu.
(Kdo najde všechny pravopisné chyby, tak dostane odměnu.)

Osobní hodnocení.
3x(3,2%) Extrémně prospěšná věc pro společnost lidí
20x(21,5%) Dobrá věc pro společnost lidí

15x(16,1%) Neutrální – dobrá myšlenka, ale kvůli neznalosti ekonomie nefunkční.
8x(8,6%) Planý slib nevýhodný pro společnost.
37x(39,7%) Protichůdné jednání proti svým vizím, nebo neprospěšné věci pro společnost lidí.
10x(10,8%) Extrémně neprospěšné věci pro společnost lidí.


Závěr: Tato strana má trochu povědomí co je správný pro lidi. Ale chtějí to dopřát jen těm co se budou chovat vzorně. Je to ukázka jak ekonomicky manipulovat lidmi, tak jak chce vládce. Komunisté to dělali strachem tihle pomocí ekonomických pout. A směřovat tam kam chtějí a potřebují lidé se vůbec nemusí.
Jejich velké prány všechno řídit, také přerozdělí spoustu peněz co zdeformuje trh, sníží zodpovědnost lidí co se jim hodí, ti pak potřebují ochranu vládců.



Nízké zdanění práce. => dobrá věc, ale jak moc se nedozvíte.
Usnadnění život živnostníkům a malým a středním podniků.=> takže pomoc jen některým.
Vyrovnaný rozpočet a fiskální pravidla
Uděláme vše pro to, aby schodek rozpočtu klesl na 1,5% HDP. => Jak vysoký bude HDP nemohou vědět. Ale přibližně to znamená, že cílí na -84,5 mld Kč. Hmm a pak to porovnáte s piráty kteří bojují proti zadlužení a že v roce 2025 chtějí deficit max 3% HDP. :D. Deficit ne ni opodstatněný, výdaje se zvětšili protože stát musel něco opravdu dělat místo to jen předvádět a protože je nejméně efektivní tak je to drahý, a podle oficiálních údajů se navyšovali výdaje na fungování státu ne do ministerstev jako zdravotnictví atd.
Důchodový účet oddělíme od státního rozpočtu. => Ano tak to být od začátku aby to mohlo fungovat jako pojištění. Tím že to bylo spojený se státním rozpočtem tak to fungovalo jen jako letadlo. Snad se pak lidi neleknou, kolik nás stála do teď ta jistota. Snad pak pochopí, že n důchod je lepší se nepojišťovat, ale investovat.
https://www.youtube.com/watch?v=hePoWx6puzE
Modernizujeme pražskou burzu. => to nepomůže přilákat více investorů.
Firmy budou moc účtovat v eurech.=> více svobody.
Snížíme sociální pojištění o 2%. => Není to pojištění ale daň ze zisku a snížení pomůže lidem.
Pomůžeme rodinám, zavedeme daňové prázdniny. => To je zvýhodňování vybrané skupiny lidí na úkor ostatních. Je to uplacení státními koblihami. Vytvoří to taky nerovné a nespravedlivé prostředí. Stejně jako by rohlíky a chleba byli zadarmo pro zedníky a ostatní řemesla museli za to platit.
Odstřihneme firmy od daňových rájů.=> Stejně špatný efekt jako zvyšování daní.
Budeme bojovat s odlivem dividend do zahraničí. => narušování vlastnických práv majitelů firem. Tohle vlastenecké ochraňování škodí více nám než zahraničním vlastníkům.
Tvrdě budeme bojovat proti nelegálnímu hazardu. => :D Proti tomu nemají jak bojovat. Pod tím píšou, že více zdaní legální hazard. Takže jen lidé budou ještě méně vyhrávat.
Snížíme DPH u všech ekologických výrobků. => snižování zdanění je dobrá věc. Ale opět zvýhodňovat jen nějaké skupiny podnikatelů není dobré. Výše už popsaný. Bude se to zneužívat k manipulaci trhu. Dobrý pro korupci.
Každý bude mít možnost platit 1% svého důchodového pojištění přímo svým rodičům.=> pak to tedy nebude pojištění. A 1% je hodně málo, to i TSS navrhují větší málo (5%). Akorát to zatíží byrokraticky a efekt minimální.
Soukromé penzijní spoření bude efektivnější. => dotace jsou špatný a to i tyhle, jsou opět na úkor ostatních.
Snížíme potřebnou odpracovanou dobu na důchod na 25let.
Nastavíme jasná pravidla odchod do důchodu u fyzicky náročných profesí. => zase zvýhodňování vybrané skupiny lidí. To je špatné řešení. Ty lidi si mají naučit říci o větší plat, který bude kompenzovat náklady na práci.
Do důchodu se budou promítat i počet dětí. => Ano jako správné letadlo. Čím více nových lidí přivedeš, tím větší odměny dostaneš. Ale více lidí nezajišťuje, že na důchod bude! Ty lidé nemusí ani tak tvořit dostatečné hodnoty a bohatství, o které jim pak budeme brát.
Podpoříme systémovou integraci jednotlivých dopravních systémů.
Dotáhneme do konce digitalizaci registrů vozidel.
Podpoříme snižování emisí z dopravy ve městech.
Zjednodušíme a zrychlíme přípravu infrastrukturních projektů.
Dostavíme dálniční sít (přibude nejméně 250km) + zvýšení kapacit vybraných silnic 1 třídy + plán údržby + zajistíme aby ŘSD začalo pracovat efektivně.
Budování vysokorychlostních tratí. => těžko říci jestli to lidé chtějí a potřebují. Pokud by se na to složili, pak to pro ně užitek má, takhle může, ale i nemusí.
Zlepšíme zabezpečení tratí.
Letiště Václava Havla jako mezinárodní letecký uzel.
V ohrožených oblastech omezíme osevní plochu na 10 hektarů. => regulace pokřivující trh a narušování vlastnických práv. Řeší následky ne důsledky.
Omezíme nadužívání pesticidů, fosforu a dusíkatých látek v zemědělství (na 1/4 zemědělské půdě).=> regulace pokřivující trh a narušování vlastnických práv.
Minimálně desetina zemědělské půdy bude aktivně chránit opylovače. => regulace pokřivující trh a narušování vlastnických práv. Řeší následky ne důsledky.
Podpoříme komplexní pozemkové úpravy. => dotace těm co to dělají špatně. Kdo by nechtěl mít problém, aby dostal od státu peníze.
Posílíme vliv vlastníků na stav držené půdy. => no z výše zmíněného z nich chcete poslušné otroky. Jak za Hitlera, pozemek a majetek jsou tvoje pouta.
Ukončíme podporu biopaliv.
Podpora zalesňování. => ty co to dělali špatně nakonec neponesou ztrátu (zodpovědnost).
Ochrana úrodné půdy má přednost před výstavbou výrobních a logistických center. => pokřivování trhu, a vytváření umělých překážek. Z ekologii to nemá nic společného.
Vyhlásíme dva nové národní parky.=> pro přírodu ani pro lidi to není dobrý.
Zpřísnění trestů za ekologické havárie.
Úprava vodních toků.
Modernizace čističek odpadních vod.
Podpoříme elektromobilitu. => zlepší kvalitu vzduchu minimálně a stejnou měrou zhorší v místě elektrárny. Pokud elektro auto je dražší než benzinové tak nám trh naznačuje že elektro auto potřebuje více vzácných zdrojů a to jak neekologických materiálů, tak lidských zdrojů.
Budeme motivovat výrobce a distributory k tomu, aby používali méně jednorázových obalů.=> regulace a dotace, které platí třetí člověk. Nic co by fungovalo dlouhodobě.
Podpoříme kompostování a využívání bioodpadu. => dotace, pokřivení trhu, na úkor ostatních.
Limity těžby uhlí jsou pro nás konečné. => uměle zmenšování světa. Uměle vytváření že něco neexistuje. Pokřivování trhu.
Nová fotovoltaická zařízení na sto tisících střech do roku 2025. => planý jak za komunismu. Když lidé budou chtít něco jiného tak je ohneme že, a necháme zaplatit poslušné. (jinak jsem fanoušek tohoto zdroje energie a mám i zainvestováno)
Aspoň, že energii budou moc prodávat za aukční ceny.
Zjednodušení dotace pro malé firmy a budeme pokračovat v dotacích na kotle, FVT. => opět na úkor ostatních. Rozdávání státních koblih.
Podpora turistiky.
Podpora rodinných a malých farem. => a taky deformace trhu jak dále píšou, návrat k neefektivním způsobům. (zkrácení, zemědělství je jen o dotacích regulacích)
Zákaz dovozu potravin které nesplňují jejích požadavky. => požadavky lidí na jídlo je nezajímají, hrají si na bohy, nebo na vizážisty.
Priorita hospodaření ve státních lesích bude ekologická funkce a dlouhodobá udržitelnost. => to nevylučuje to co dělali do teď. Rozšíření kůrovce je ekologické, boj sním, byl neekologický, už se zapomnělo? Nebo se má zapomenout? Tem co šlo o zisk, šlo i o kvalitu dřeva a o zastavení kůrovce.
Dotace na malé firmy zpracující dřevo.
Zajistíme zvýhodněné hypotéky na první bydlení. => na úkor ostatních. Deformace trhu.
Vyřizování stavebního povolení bude jednoduché a půjde online. => konečně něco dobrého.
Prosadíme snížení DPH u výstavby či rekonstrukce standardních bytů z 15% na 10%.=> zase jen zvýhodnění jedné skupiny lidí, na úkor ostatních který už to mají a dělají něco jiného. Jinak snižování daně je dobré, jen to chce spravedlivěji.
Sestavíme cenovou mapu pro výpočet obvyklého nájemného. => už jen jeden krok k nařízení centrálně určených cen, jak za komunismu.
Podpoříme nákup a případně zbourání zchátralých budov. => Dotace, kde jím je konec. Tolik koblih není možný ani vyrobit když budou snižovat daně :D :D To už je čistý populismus
https://www.youtube.com/watch?v=MWPBzu9s2nU&t=3s
Podpoření investic zkrácením odpisové lhůty.
Podpoříme pracující rodiče zvýšenými daňovými slevami na děti. => na úkor ostatních. Státní kobliha.
Podpoříme rozvoj služeb pro rodinu a domácnost, náklady budou daňově uznatelné. => zvýhodňování vybrané skupiny na úkor ostatních. Jen samé úlevy pro nějaké skupiny a vytváření nerovnosti. Zrovna rodiče využívají nejvíce státní služby a všichni ostatní by jim to měli platit. Jen udržování letadla, aby do něj stupovali nový uživatelé.
Budeme zaměstnavatele daňově motivovat, aby se systematicky podíleli na zajištění zaměstnanců nejen ve stáří, ale i v krizových životních situacích. => Kdyby daň byla cena za rohlík, tak by obchodník musel mít minimálně 20 cen rohlíku, aby byl připraven na každého zákazníka, co může přijít. Kdyby náhodou závisela cena na barvě je problém, ale když závisí na chování tak je to ok.
Rozdělíme sociální dávky lépe podle jejich účelu ....
Zajistíme více praktických lékařů v menších obcích. => plýtvání omezenými zdroji.
Podpoříme vzájemnou konkurenci zdravotních pojišťoven a odpovědnost za efektivitu systému. => konkurence sníží cenu a zvýší kvalitu.
Zavedeme systém kontroly a hodnocení kvality zdravotnických zařízení.
Zvýšení platů lékařů + kvalitní vzdělávání lékařů.
Zvýšíme financování školství na 5,2% DHP. => To je zvýšení o 23%. Co bude potřeba vybrat na daních o 3% více. + se bude muset vybrat na ty státní koblihy, co už slíbili všem.
Garantujeme platy pedagogů na úrovní 130% průměrné hrubé mzdy.=> docela dost peněz za odnaučení se dobrovolně učit a věřit si.
Zrušíme povinný poslední ročník předškolního vzdělávání.
Podpora školného na církevních školách.
Navýšení počet podpůrných pracovníků v mateřských školách.
Reformujeme rámcové vzdělávací programy, zaměříme se na celkové snížení objemu učiva a dáme přednost kvalitě a školy si budou moci vypracovat vlastní programy. => více svobody pro jednotlivé školy.
Posílíme výuku dějin 20. Století s důrazem na nedemokratické režimy a společenský extremismus. => zavání to.
Posílení digitální gramotnosti učitelů.
Zasadíme se o funkční propojení systému péče o děti.
Prosadíme významné posílení metodické role České školní inspekce. => to je proti tomu co chtěli výše. Aby školy mohli individuálně vypracovat školní program.
Vedle standardního hodnocení známkami budeme klást důraz na formativní hodnocení – sebehodnocení.=> správně známkování je škodlivé.
Změníme systém financování vysokých škol, aby se jim vyplácela nejen věd, ale i kvalitní profesně orientovaná výuka.
Studenti si budou moci vybrat obor až na základě absolvovaných profilových předmětů během studia. => tak to rozhodne ne soudruzi.
Do konce roku postupně zajistíme finanční podporu kultury na úroveň 1% výdajů. To není o moc, ale na úkor ostatních věcí.
Snížení DPH v kultuře.
Podpora knihoven.
Zajistíme podporu autorskému právu. => autorská práva škodí společnosti. Vytváří monopoly a omezuje šíření dobrých věcí.
Podpora sportu a volnočasové aktivity. (ve zkratce několik bodů)
Digitalizace státních portálů.
Počet státních úředníků klesne o 13%. => tak to těžko, když se podle víše zmíněných bodů má stát starat o vše.
Stát bude vždy dělat chyby. Proto posílíme jeho odpovědnost a urychlíme vymahatelnost sankcí za nezákonné kroky. => logika v kýblu.
Zjednodušení státních služeb.
Zrušíme 20% regulací, zákonů a vyhlášek. A vytvoříte pak nové podle toho, co jsem zatím dočetl.
Zrušení nesmyslné pokuty a řízení při zanedbatelných přestupcích. => Pokuta by měla být jen, když způsobí škodu a měla by sloužit k nápravě věcí a k odměně za dopadení.
Zjednodušíme zaměstnávání lidí ze třetích zemí.
Budeme se všemi spolupracovat (zkráceno několik bodu)
Utratíme všechny dostupné peníze z fondu. (zkráceno několik bodu)
2% HDP do obrany splníme do roku 2025.
Trváme na tom, aby si každá země EU mohla svobodně zvolit svou vlastní migrační politiku a přístup k žadatelům o azyl.

Zdroj:
https://www.spolu21.cz/assets/documents/program/program.pdf

Odměna pro ty co správně spočítali všechny pravopisné chyby.
https://www.youtube.com/watch?v=AexESEuJXCg

Autor: Petr Borovec | neděle 4.7.2021 8:00 | karma článku: 12.56 | přečteno: 486x

Další články blogera

Petr Borovec

Kartel, kdy je neudržitelný a kdy ano.

Proč se kartely rozpadají samy bez zákazu? Co vše je kartel? Kdy je kartel udržitelný a proč? Krátce o největším kartelu který svojí moc využil na maximum.

23.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 5.77 | Přečteno: 181 | Diskuse

Petr Borovec

Politika, co je vidět a co není vidět.

Vysvětlení proč se děje v politice to co se děje. Proč je v dnešní době socialismus a právo určováno centralisticky?

9.3.2024 v 14:01 | Karma článku: 8.02 | Přečteno: 367 | Diskuse

Petr Borovec

Přirozená neefektivita cenových signálů.

V čem jsou řízené peníze lepší než peníze neřízené s omezeným množstvím mincí? Jaký je problém 2% cílené inflace?

4.2.2024 v 14:40 | Karma článku: 7.27 | Přečteno: 246 | Diskuse

Petr Borovec

Jak by vypadal život bez fosilné energie?

Článek ukazuje, jak s technologiemi z roku 2023 lze žít v souladu s přírodou. Článek poukazuje na velké problémy, které nečekaně řeší jiné velké problémy. Ukázka ekonomické ekologie. Nemá nic společného s Green Deal od EU.

24.11.2023 v 11:42 | Karma článku: 6.91 | Přečteno: 394 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 10.52 | Přečteno: 126 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.27 | Přečteno: 541 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 520 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 470 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 96 Celková karma 7.02 Průměrná čtenost 432

elektrikář, investor začátečník (7let), student "rakouské" ekonomiky ....

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...