Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

program Přísaha

Hodnocení programu. Hledání jejich následků. Snažím se to hodnotit podle ekonomického pohledu a snažím se ukázat důsledky, které nejsou vidět.

Nová strana snažící se o nabuzení dojmu, že jsou pro spravedlnost, proti korupci, že nejsou pravice ani levice. Stejně jako hnutí Ano 2011. Stále dokola, nebo ne? Nečekám, že jejích program nebude konzistentní a že neznají důsledky svých názorů. Tak o čem sní, když zrovna nedávají želízka. A jak moc jsou spravedliví?
(Kdo najde všechny pravopisné chyby, tak dostane odměnu.)
Osobní hodnocení:
2x(3,8%) Extrémně prospěšná věc pro společnost lidí
9x(17,3%) Dobrá věc pro společnost lidí
11x(21,1%) Neutrální – dobrá myšlenka, ale kvůli neznalosti ekonomie nefunkční.
14x(26,9%) Planý slib nevýhodný pro společnost.
13x(25%) Protichůdné jednání proti svým vizím, nebo neprospěšné věci pro společnost lidí.
3x(5,7%) Extrémně neprospěšné věci pro společnost lidí.
Závěr
Další strana plná lidí vidící problémy, ale místo aby šli studovat co je příčinou, tak si jdou zkusit nápady hned na vostro. Další sliby budeme to dělat lépe ve stejném systému. 
1) Stát nesmí znova zklamat.
Prošetříme všechny covidové zakázky z nouzového stavu a budeme trvat na zřízení vyšetřovací komise, jejíž součástí bude tým nezávislých odborníků. Prosadíme zavedení povinnosti státu vymáhat náhradu škody po úřednících a ministrech. => dobrá myšlenka dát úředníkům motivaci pomocí zodpovědnosti, ale pochybuji že to bude mít efekt, stále úředník soudí úředníka a plat si vynucují.
Zajistíme výrobu vakcíny a léčiv n území České republiky. => Zbytečné plýtvání omezenými zdroji
Nepřipustíme privatizaci páteřních nemocnic a budeme podporovat vzdělávání nových lékařů a sester tak, aby jich byl dostatek i v krizových obdobích. => Takže klidně 10 let budeme mít zbytečně 2x více lidí podle té logiky, místo toho aby dělali něco užitečnějšího. Klasický centrální řízení, nemožnost systému se rychle přizpůsobit změnám ho nutí do plýtvání vzácnými zdroji.
Vytvoříme systém ochrany předškolních a školních dětí a budeme bojovat proti dalšímu rušení prezenční výuky. => jako by školy kde jsou ti chytří učitelé to nedokázali samy, když jím řešení nepřinesou z hora,
Provedeme audit krizového řízení za doby koronaviru pro vzoru Velké Británie a Izraele. Pokud se ukáže, že systém byl v pořádku, ale selhali úředníci a politici, budeme trvat na vyvození osobní odpovědnosti. => Nespravedlnost. Pokud pracujete v práci, kde vás ujistili že nejste zodpovědní a pak odejdete z práce a oni vám zpětně řeknou že jste se měl chovat zodpovědně je podvod na lid a pěkný svinstvo.
Zaměříme se na digitalizaci státní správy po vzoru dánského NemID. Snížíme byrokracii.
Maximálně podpoříme dostupnost kvalitního a cenově dostupného internetu po celé republice. => Populismus. Dotace na úkor ostatních co chtějí si pořídit něco jiného. Rozdávání státních koblih.
Podpoříme zrychlení odpisu ve skupinách 1 a 2 na 150% po dobu dvou let, do roku 2023. => Další dotování na úkor ostatních a ještě ty co nejsou schopní se přizpůsobit ani po 2 letech.
2) Jeden metr na všechny => to si protiřečí už s prvním odstavcem i s ostatními. 
Zrychlíme soudy zjednodušení trestního řízení, změnou organizace práce soudů například přesunem soudců podle zatížení soudů. Zavedeme zveřejňování rozsudků na jednom místě. => dobrý nápad, ale bez motivace to moc dlouho nevydrží.
Zřídíme speciální soudce a jejích senáty a podpoříme systém anonymního náhodného přidělování spisů soudců. => zdražení služby s nejistým výsledkem.
Prosadíme nový trestní řád, který zjednoduší a zkrátí trestní řízení. => ano ten je nepoužitelný.
Transparentní výběrové řízení funkcionářů. => jasně, tak určitě. Z jakého pohledu?
Chceme, aby v advokátní komoře AK působil profesní nezávislý orgán tvořený profesionálními lidmi.=>  Bez trhu nejde efektivně určit kdo je profesionál.
Odmítáme migrační kvóty a budeme pro velmi přísné postihy převaděčů. => kvóty jsou určitě špatný, ale postihy nic neřeší, jen zvyšují cenu a tím i utrpení pro ty chudé lidi.
Chceme státní agenturu, která bude mít na starost povolování zaměstnávání cizinců. => centralizování a snižování efektivity. Zrušení konkurence mezi agenturami zvýší cenu a sníží kvalitu a bude to placený na úkor ostatních.
Obnovíme specializované policejní útvary. Budeme trvat na principu méně papírování, více práce v terénu.=> Ano snad to i bude vidět.
3) Školství musí nabídnout stejnou šanci na úspěch. => Nemožné. Ale pěkný dětský sen.
Zrušíme regionální rozdíly ve školství.
Zvýšíme investice do jeslí a školek => Na úkor ostatních. Zvýhodňování vybrané skupiny lidí, tedy státní koblihy.
Budeme trvat na rozvoji duálního a učňovského školství a podpoříme praktický výzkum. => zájem o tyto obory poroste úměrně s tím jak nedostatek bude zvyšovat cenu za řemeslníka. Vyrovná se to samo, oni jen chtějí slíznout odměnu.  
Do škol zavedeme skutečné vzdělávání v oblasti finanční, právní a občanské gramotnosti. => ale dále je bude demotivovat školní systém, takže se jim to znelíbí.
Větší provázanost studia a praxe na vysokých pedagogických školách. => To co je ale nutí to dělat špatně zůstává, a motivaci jim to taky nepřidá.
4). Zachováme dostupné a moderní zdravotnictví.
Sloučení pojišťoven.=> Nebude mít efekt na kvalitu a cenu, konkurence mezi nimi nefunguje protože nedělají pojištění ale výběr daně.
Elektronizace zdravotnictví.
Budeme trvat na důsledné kontrole kvality péče a na garanci péče ze strany státu. => jen zvyšování administrativy.
5) Včasná pomoc skutečně potřebným
Nezvýšíme odchod do důchodu. => necháme letadlo spadnout. Nebo budou muset snížit důchod na minimum.
Nízké důchody žen se musí dorovnat=> na úkor mužským důchodům, proč je správné jedním brát a druhým dávat od druhých.
Pečující osoby nesmí systém trestat za dlouhodobou péči o své blízké. => Chtělo by připomenout, že svět je tvořen z omezených zdrojů. A když člověk děla jednu věc nemůže dostat odměnu i za práci, kterou neudělal. Vždy je něco za něco. Chtějí trestat osoby kterým se nic špatného nestalo.
Podpoříme zdravotně sociální péči v domácím prostředí. => dotace na úkor ostatních. Je to tu samá státní kobliha. Dlouhodobý efekt bude snížení zodpovědnosti lidí.
Zpřehlednění sociálních dávek a omezení zneužívání. => vždy bude zneužíváno.
Chceme nastavit systém, ve kterém se lidem vyplatí pracovat a ne naopak. => moc jim to nevěřím, že vědí jak na to, ale ok.
Dotace pro nejvíce postižené. => státní koblihy na úkor ostatních.
Budeme usilovat o to, aby minimálně o prvním stupni invalidity mohli rozhodovat praktičtí lékaři. => podpora korupce.
Motivace zaměstnavatelů v soukromém sektoru k zaměstnávání lidí se zdravotním postižením. => nucení a dotování na úkor ostatních. Člověk co má poškozenou páteř povinně hodí svoje problémy a trest za svojí nezodpovědnost na druhé. Snižování zodpovědnosti.
Srovnáme podmínky pro čerpání rodičovské dovolené, aby byly stejné jako pro osvč.
Zvýšíme daňové bonusy rodinám s dětmi za každý dítě a za rodiče, který děti vychovávají => dotace na úkor ostatních. Snižování ceny za služby u těch co je nejvíce čerpají a ponechávání ceny za služby pro ty co je nevyužívají.
Prosadíme zákon o sociálním bydlení. => byty pro vyvolené placené na úkor ostatních.
.
6) Pracovitost se musí vyplatit.
Prověříme stávající daňový systém, efektivitu daní podle poměru nákladů na výběr a inkasa. => A pak je snad zruší.
Žádné zvyšování daní z příjmu.
Digitalizace státu.
Zvýšíme limit pro OSVČ paušální daně z 1 milionu na 2. => Mírné zvýhodňování vybrané skupiny lidí.
Nepodpoříme zahájení procesu přijetí eura.=> Ano nechceme, aby pomocí eura a inflace na něm jsme přicházeli o peníze z českého území. Abychom přišli o možnost přestat se okrádat mezi sebou.
Snížení DPH na potraviny z 15% na 10%.
Odpočty se už nebudou hradit z nezaplacených faktur.
Zrušení platby sociálního a zdravotního pojištění pro pracující důchodce. => Státní koblihy. Zvýhodňování skupiny lidí, která jedna z nejvíce čerpá a má nejméně platit. Je to správný nepřiživovat se na práci lidí, ale to že je to jen pro vybrané jedince je nespravedlivé.
Provedení inventury vládních výdajů. => no ta korupce, ale stejně nezmizí. A efektivita státu je vlastnost systému nelze zachovat systém a doufat ve změnu efektivity.
7) Přátelský a férový stát
Sdílení dat mezi úřady. 
Zjednodušení právního systému. => právo máš, ale efektivně ho nevymůžeš, takže jsi na tom stejně jako bys neměl toto právo.
Všechna síťová odvětví podrobíme dohledu jednoho regulátora, čímž zajistíme garanci skutečného dohledu na cenu a tlak na velkého hráče=> regulace a vytváření umělých problému a zdražování služeb.
Prosadíme zákon o hmotné odpovědnosti politiků a úředníků za jejich chybná rozhodnutí. => Zodpovědnost se dostaví, ale motivace dělat něco už ne. Taky je to dost nebezpečný šlo by to zneužít k nepohodlným stranám.  
8) Lepší infrastruktura pro lepší život
Převedení databází občanů a vozidel včetně centrálního registru vozidel pod stát. => Já bych řek že už je to defakto státní, ale jestli ne tak to k ničemu dobrému nepomůže.
Vytvoření z ČD Cargo veřejnou akciovou společnost.=> nečekaně dobrý krok.
9) Hrdý domov a náš národní zájem.
Ano EU s reformou. =>reforma je tak složitá a tak náročná pro tak velkou skupinu úředníků, že je jednoduší to rozpustit.
Zvýšíme podporu domácím výrobkům. => Zase dotace pro vybranou skupinu lidí na úkor ostatních.
Zdroj:
https://www.prisaha.cz/#programOdměna pro ty co správně spočítali všechny pravopisné chyby.
https://www.youtube.com/watch?v=AexESEuJXCg 

Autor: Petr Borovec | středa 7.7.2021 6:00 | karma článku: 9,89 | přečteno: 419x
  • Další články autora

Petr Borovec

Státní účtenka za rok 2023.

Stát zapomněl poslat všem svým zákazníkům účtenku za ty služby, co nám poskytl. Přeci zákazník by měl vědět, za co platí.

12.4.2024 v 17:16 | Karma: 14,75 | Přečteno: 457x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Kartel, kdy je neudržitelný a kdy ano.

Proč se kartely rozpadají samy bez zákazu? Co vše je kartel? Kdy je kartel udržitelný a proč? Krátce o největším kartelu který svojí moc využil na maximum.

23.3.2024 v 15:29 | Karma: 6,35 | Přečteno: 213x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Politika, co je vidět a co není vidět.

Vysvětlení proč se děje v politice to co se děje. Proč je v dnešní době socialismus a právo určováno centralisticky?

9.3.2024 v 14:01 | Karma: 8,45 | Přečteno: 398x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Přirozená neefektivita cenových signálů.

V čem jsou řízené peníze lepší než peníze neřízené s omezeným množstvím mincí? Jaký je problém 2% cílené inflace?

4.2.2024 v 14:40 | Karma: 7,27 | Přečteno: 272x | Diskuse| Ekonomika

Petr Borovec

Jak by vypadal život bez fosilné energie?

Článek ukazuje, jak s technologiemi z roku 2023 lze žít v souladu s přírodou. Článek poukazuje na velké problémy, které nečekaně řeší jiné velké problémy. Ukázka ekonomické ekologie. Nemá nic společného s Green Deal od EU.

24.11.2023 v 11:42 | Karma: 7,34 | Přečteno: 405x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Promluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:21

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny proběhne tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  10:13

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

SOCDEM žene Paroubkovu suverenitu k soudu. Žádá její vyřazení z voleb

25. dubna 2024  10:13

Sociální demokracie (SOCDEM) tvrdí, že koalice ČSSD, kterou ministerstvo vnitra zaregistrovalo pro...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 9,21
  • Průměrná čtenost 421x
elektrikář, investor začátečník (7let), student "rakouské" ekonomiky ....

Seznam rubrik