Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

program ČSSD

Hodnocení programu. Hledání jejich následků. Snažím se to hodnotit podle ekonomického pohledu a snažím se ukázat důsledky, které nejsou vidět

Samozřejmě mě zajímá, co chce způsobit naše nadprůměrně socialistická strana. Na tento program se velmi dobře odpovídá a vysvětluje. 
(Kdo najde všechny pravopisné chyby, tak dostane odměnu.)
Osobní hodnocení:
1x(2,7%) Extrémně prospěšná věc pro společnost lidí
1x(2,7%) Dobrá věc pro společnost lidí
2x(5,2%) Neutrální – dobrá myšlenka, ale kvůli neznalosti ekonomie nefunkční.
9x(24,3%) Planý slib nevýhodný pro společnost.
16x(43,2%) Protichůdné jednání proti svým vizím, nebo neprospěšné věci pro společnost lidí.
7x(18,9%) Extrémně neprospěšné věci pro společnost lidí.
Závěr: Strana chce zvýšit nezaměstnanost, inflaci, a na druhou stranu snížit růst bohatství lidí. A podporovat snižování zodpovědnosti lidi. 
1) Náklady covidové pandemie rozdělíme spravedlivě: Zaplatit tentokrát musí především ti, kteří na to mají, miliardáře nevyjímaje. => Není spravedlivé, aby platili ti co škodu nebo službu využívají? A ani minule určitě neplatili ti co na to nemají, nejde vzít něco co není. Pak už je to od základu nelogické.
Zavedeme daně z obřích majetků nad 100 milionů korun se sazbou 1% ročně, inspirujeme se v Německu. => Na úkor toho pak dají méně na charitu. Na úkor toho pak méně investují do schopných lidí.
Každý rok odteče z ČR do zahraničí 300 miliard Kč. Proto zrušíme daňové výjimky pro velké korporace, které jsou využívány právě pro odliv finančních výnosů ze země.=> To je typický pohled když soudíte situaci podle toho co vidíte na první pohled. To co není vidět je, že jakýkoliv odtok do zahraničí znamená nákup českého občana, protože to u nás nesehnal nebo protože to je lacinější a on ušetřené peníze může dále utratit v česku nebo opět v zahraničí. Pokud by odtok kles na 0 tak by ČSSD bylo možná spokojený, ale taky by to znamenalo 0 zboží k nám. (podobně jako za komunismu).
Pokud dobrovolně dáváme peníze do zahraničí tak pro nás má větší hodnotu věci a služby co dostáváme. Měníme peníze co se nedají jíst za věci. (na co nám budou peníze bez možnosti využití)
Pokud majitelé firem budou u nás podnikat a zároveň riskovat a mi jím do toho snížíme užitek, odměnu za to. Pak dost možná pomalu začnou přesouvat firmy jinam a naši lidé budou bez práce.
Dlouhodobě to nemá pozitiva.
Zavedeme bankovní daň z aktiv s progresivními sazbami. => Pak tedy čím schopnější člověk tím více bude demotivovaný se dále zlepšovat. A budeme si tu budovat spokojenost být podprůměrný a tím pádem platit za špatné služby státu méně než ti co budují. Někdo ty aktiva musí vlastnit, pokud firmu nikdo vlastnit nebude chtít, pak jí musíme zbourat, aby neměla hodnotu a nemuseli jsme platit. Pak ale ti chudý lidé budou na tom ještě hůře, protože přijdou o práci. Pokud u nás nikdo nebude držet aktiva v cizině, budou mít o tyto zisky méně peněz, které nebudou moci utratit a zase u nás lidé přijdou o práci, protože jí nikdo nezaplatí.
Progresivní zdanění příjmů fyzických osob. (uděláme to tak aby se daně nezvedli do trojnásobku průměrné mzdy)=> Zdanění bohatých bude demotivovat bohaté snažit se být ještě více užiteční. Demotivuje je tu žít, a když tu nežijí, nebudou tu utrácet a ani budovat firmy. Opět zvýšení nezaměstnanosti. 
Snížení DPH u základních potravin (pečivo, zelenina, ovoce, maso, ryby, atd) => Správná cesta je zbytečný s nákupem pečiva ještě nepřímo platit poslance když jeho práce se o vznik pečiva nijak nezasloužila, spíše naopak. Financování jiných věcí a služeb přes nákup věci, kterou chceme je velké  pokřivování trhu.  Když lidé musí platit zároveň i to co nechtějí pak trh nemá signály co lidé potřebují a jeho funkce správně řídit rozdělení vzácných zdrojů je narušena.
2) Za stejnou práci stejnou odměnu, platy musí růst! => nebuďte tak hamižní, hlavní je aby rostl užitek z práce a tím i bohatství lidí, o peníze tu nikdy nešlo.
Zavedeme bezplatné kurzy platového vyjednávání na úřadech práce a povinnost firem pravidelně hodnotit mzdové rozdíly žen a můžu.=> Pravidelně zhodnocujeme, že opravdu žena udělala méně práce než muž. Ok? Pokud by žena udělala stejný množství práce, ale chtěla by menší plat. Pak by nezaměstnaní byli jen muži a ženy by konkurenčně vytlačili muže. Ale protože to tak není tak jsou na pracáku jak ženy, tak muži. A to co není vidět jsou rizika, který musí podnikatel započítat do platu, když někoho zaměstná, ale to je pro politika už vyšší dívčí.
Minimální mzda má umožnit důstojný život. Od ledna 2022 zvedneme minimální mzdu na 18 tisíc Kč. A zaručíme její pravidelné zvyšování. => Tak postupně. Důstojný život zajišťuje užitečná práce. Ne ta práce vytvořená státem uměle, jako byrokracie atd. Zvýšení minimální mzdy z 15200 na 18 000Kč je navýšení o 18%. To během roku 2022 také postupně zvýší plat i ostatním. To způsobí zdražení výrobků, protože se zvedli náklady na výrobu. To vytvoří inflaci. Inflace znehodnotí úspory na důchod a na bydlení atd. Takže nejméně zchudnou chudý, a nejvíce zchudne střední třída. A firmy budou méně konkurenční, takže část chudých a střední třídy ztratí práci. Pravidelné zvyšování minimální mzdy zajistí pravidelné zvyšování nezaměstnanosti a inflace.
Zásadně omezíme agenturní zaměstnávání na 10%, a zakážeme najímat cizince a najímání na dočasné práce.=> Zákaz najímání cizinců přes agentury je jen dočasné omezení. Protože je to pro lidi výhodné najdou si jinou cestu. Agentura nemusí dostávat přímo plat, ale za pomoc. A zaměstnanci jí budou platit též za pomoc.
Příspěvky na zaměstnání starších lidí (nad 50 let). => Sníží to motivaci lidí se o sebe starat a vzdělávat, aby byli užiteční i ve větším věku. Je to stejně špatný jako dotace. Dávají se prostředky těm, kteří nedělají práci zas tak dobře jako jiný. A je to na úkor ostatních kteří si nebudou moci koupit to co potřebují nebo zaplatit těm co udělali více práce. V konečném důsledku tu podporu zaplatí občan, který o stejný množství utratí méně, protože ty peníze musel odevzdat státu. Pokud utratí méně, firma musí vyrobit méně a pak stejně bude nějaký zaměstnanec propuštěný.
3) Práce v Česku musí být cesta ke spokojenému životu!
Postupné zkracování pracovní doby. => Postupné snižování vybudovaného bohatství a tím pomalejší růst bohatství lidí a větší rozdíly mezi úrovní života nás a sousedů. Pracovní doba se má snižovat podle individuálních potřeb, nebo díky technologickému pokroku, jinak to vede k chudobě.
Pracujeme, abychom se uživili. Nepracujeme, abychom jen pracovali. Zavedeme 5 týdnu dovolené. => To zvýší náklady firmám a podnikatelům. Takže bud se zdraží výrobky a firma ztratí konkurenční výhodu a propustí lidi => zvýší se nezaměstnanost. Nebo se sníží platy, co nebude možné, protože chtějí zvyšovat minimální mzdu. Nebo lidé budou muset odvést více práce, budou mít v práci těžší normy a z práce budou odcházet více zničení a vystresovaní.
Zavedeme institut náhradního volna za státní svátky. Pokud vyjde svátek na víkend, pracovní volno připadne na nejbližší pracovní den. => Snížení konkurence schopnosti firem a podnikatelů. (zvýšení nezaměstnanosti) Vytváření umělých problému a zdražování tím české práce.
4) Nikdy nedovolíme privatizaci českého zdravotnictví.
Zabránění privatizaci. => privatizace není nutná. Ale hodilo by se umožnit konkurovat státním nemocnicím. Neboli zrušit monopol, aby soukromí sektor mohl ukázat jak moc jsou státní nemocnice drahé a nekvalitní.
Do roku 2025 zvýšíme tarifní platy zdravotníků o 50%. => Když máte monopol tak můžete zdražit aniž byste zvýšili kvalitu, a nebo množství odvedené práce. Protože se nemusíte bát konkurence. Každá koruna co bude sebraná a daná zdravotníkovy je stejně tak sebrána dělníkovy, řemeslníkovy atd. Protože občan, který by si jinak koupil jejich výrobek, musel zaplatit daň a nuceně zaplatit doktora. Ale nic od něj navíc nezíská.
5) spravedlivé důchody pro zodpovědné lidi, to je vaše právo! =>V překladu brát mladým energii je vaše právo.
Zabráníme privatizaci důchodového systému. => chtějí zabránit, aby senioři byli závislí na příjmech z prostředků v soukromých penzijních fondech. Tedy závislý na množství skutečně vybudovaného bohatství. Chtějí udržet letadlový systém důchodu.
Ten kdo celí život pracuje, bude mít spravedlivý důchod.=> spravedlivě je aby mu zbylo to co neprocestuje na dovoleno.
Nezvýšíme věk pro odchod do důchodu nad 65 let.=> Ano vy to řešíte zvýšením zdanění. Takže něco na úkor ostatních. I tak je to neudržitelný dlouhodobě, letadlo spadne časem bud samo nebo s celou letkou.
Stávajícím i budoucím důchodce oceníme 500Kč měsíčně za každý vychované dítě. => Už je to tady letadlo, aby nespadlo, potřebuje nové příchozí. Náborový plán. 500 Kč je v budoucnu nic.
Zaměstnancům v náročných profesích zařídíme za každých 10 let odpracovaných o 1 rok dříve odchodu do důchodu. => Těžce pracující člověk by si měl říci o větší pat nebo to nedělat a počkat až trh sám zvedne plat na těchto profesí. A za větší plat prožít lepší život, než zničený v důchodu mít peníze a nemoc si je užít naplno.
6) Vlastní bydlení nesmí být nedosažitelný sen.
Prosadíme zákon o veřejně prospěšných bytových společnostech. => netuším co tím myslí, ale slibují si zlevnění o 30%. Pochybuji, a i kdyby pokud to bude hradit stát co asi jo, tak je to opět na úkor ostatních sektorů.
Zdanění čtyř a více nemovitostí.=> čekal jsem to u nich horší. Ale není to nic prospěšného. Hold 3 byty a pak už jen do Bitcoinu. (akcie ne ty chtějí zdanit)
Zavedeme pokuty za dlouhodobě neobsazené byty.=> nespravedlivé a zásah do vlastnických práv.
Zákonem budeme regulovat služby typu Airbnb. => Zbytečný utlum turismu a úbytek příjmu z ciziny. Snížení zisku pronajímatelů sníží nakonec i utrácení pronajímatelů co se projeví opět i menší útratou a mezi českými produkty. (pomalejší bohatnutí, zhoršení konkurence schopnosti)
Zřídíme Státní bytový fond, který bude pořizovat byty a pronajímat je za normální ceny. => Zestátňování nemovitostí. To požene ceny nahoru a udělá je ještě více nedostupné a hlavně v horším stavu. Možnost jako za komunistů, pro známé na tom pěkně vydělat. Podpora korupce.
7) vybereme víc peněz od bohatých. Budeme je investovat, ne rozdávat. => :D Stát bude lépe investovat než bohatý člověk až slunce vyjde na severu a zapadne na jihu.
Kromě zdanění obřích majetků nad 100 mil Kč, bankovní a digitální daní, také zavedeme progresivní dědické daň u velkých majetků převyšující 50 mil Kč. Pod 50 mil Kč nulovou daň.=> ok Pak tedy tu určitě nebudou bohatí žít a utrácet. A lidé nebudou mít práci.
Zrušení daně z nemovitosti po delší době než 5 let držení.
8) Zvýšíme platy v sociálních službách.
Zaměstnancům sociálních služeb se platy musí zvyšovat min o 10% každý rok, alespoň dokud nebudou stejné jako se zdravotnictvím či školstvím. => Pak ti schopnější co něco umí, proč by se to učili, když stačí dělat v sociálních službách. Klasická socialistická demotivace úspěšných.
9) Založení rodiny má být radost, ne stres. Školství musí být bezplatné. => ano při sexu se nestresujte. :D
Sjednocení mateřské na 3 roky a navýšení na 400 tisíc Kč. => dávání jedné skupině na úkor ostatním. Ti děti fakt potřebujeme jinak nám spadne důchodové letadlo.
Zvýšení porodného na 15 tisk Kč. => To sami.
Zavedeme novomanželské bezúročné půjčky až 1 milion Kč. => To vytvoří spoustu nových peněz v oběhu a to okrade ty co si spoří na důchod, na dům, na auto. Dávání peněz zamilovaným nezaručuje lepší nakládaní a rozdělení vzácných zdrojů. Je to spíše ekologické plýtvání.
Do roku 2024 budeme garantovat nárok na místo ve školce nebo jeslích pro všechny děti od dvou let. => I kdyby to dokázali jako že ne. Tak garantují jen místo, ne kvalitu. A cena tu zaplatí všichni bez možnosti konkurovat, nebo přejít ke konkurenci. Je to zvětšování státního monopolu.
Pro nízko příjmový rodiny počítač nebo tablet zdarma. Rozhodnutí o zapůjčení bude na řediteli.=> Korupce za 3 2 1 …
Vysokoškolské vzdělání zůstane bezplatné.=> Není důvod skrývat cenu dané služby, jedině že by byla drahá a nekvalitní.
Zvýšení platu ve školství na 130% průměrný mzdy. => Jen monopol může zvyšovat cenu služby aniž by musel zvyšovat kvalitu. Protože se nemusí bát konkurence. To vše samozřejmě na úkor ostatních sektorů.
10) Ochrana zájmy České republiky i její zdroje.
Ústavní zákon o vodě zakotvuje ústavní právo každého člověka na přístup k pitné vodě v místě bydliště. => Když je to tak jednoduché, mohli byste to poradit Afričanům. Oni těžce budují vodovody a nevědí, že stačí napsat zákon a ono to vše bude bez starostí. A nebo ne a možná par vyvolených se bude muset stát otroky a toto právo nám poskytnout. 
Dotace nesmí skončit jako dárečky pro velké korporace.=> nic neřeší. Korupce zajistí že to tak nebude.
Zdroj:
https://www.cssd.cz/ke-stazeni/volebni-programy/desatero-cssd-pro-volby-do-poslanecke-snemovny-2021/Odměna pro ty co správně spočítali všechny pravopisné chyby.
https://www.youtube.com/watch?v=AexESEuJXCg 

Autor: Petr Borovec | čtvrtek 8.7.2021 6:00 | karma článku: 8,18 | přečteno: 297x
  • Další články autora

Petr Borovec

Státní účtenka za rok 2023.

Stát zapomněl poslat všem svým zákazníkům účtenku za ty služby, co nám poskytl. Přeci zákazník by měl vědět, za co platí.

12.4.2024 v 17:16 | Karma: 14,75 | Přečteno: 455x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Kartel, kdy je neudržitelný a kdy ano.

Proč se kartely rozpadají samy bez zákazu? Co vše je kartel? Kdy je kartel udržitelný a proč? Krátce o největším kartelu který svojí moc využil na maximum.

23.3.2024 v 15:29 | Karma: 6,34 | Přečteno: 211x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Politika, co je vidět a co není vidět.

Vysvětlení proč se děje v politice to co se děje. Proč je v dnešní době socialismus a právo určováno centralisticky?

9.3.2024 v 14:01 | Karma: 8,45 | Přečteno: 396x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Přirozená neefektivita cenových signálů.

V čem jsou řízené peníze lepší než peníze neřízené s omezeným množstvím mincí? Jaký je problém 2% cílené inflace?

4.2.2024 v 14:40 | Karma: 7,27 | Přečteno: 270x | Diskuse| Ekonomika

Petr Borovec

Jak by vypadal život bez fosilné energie?

Článek ukazuje, jak s technologiemi z roku 2023 lze žít v souladu s přírodou. Článek poukazuje na velké problémy, které nečekaně řeší jiné velké problémy. Ukázka ekonomické ekologie. Nemá nic společného s Green Deal od EU.

24.11.2023 v 11:42 | Karma: 7,34 | Přečteno: 403x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Petr Borovec

Vysvětlení a kritika emisních povolenek.

Článek vysvětluje: Proč, proboha, jim vadí CO2 z uhlí a ne CO2 při pálení dřeva? Jaká je tržní reakce na problém? Jak stát a EU zpomaluje tržní řešení?

14.10.2023 v 18:10 | Karma: 10,57 | Přečteno: 418x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Svoboda ne vždy vede k největšímu bohatství národa.

Vždy píšu o tom, že svoboda vede k největšímu bohatství národa a jakákoli státní nesvoboda k chudobě. Bohužel to není tak jednoduché. Proč je to tak? Které státy jsou ziskové?

30.9.2023 v 21:35 | Karma: 10,49 | Přečteno: 265x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Jaká bude inflace?

Zjednodušený soupis toho, co potřebujeme znát, pro zjištění budoucí inflace a zjištění co způsobilo současnou, nebo minulou inflaci.

24.9.2023 v 12:08 | Karma: 11,27 | Přečteno: 307x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Mít či nemít děti a jak se nejlépe zajistit na stáří.

Jedno z nejdůležitějších ekonomických témat ovlivňující bohatnutí národa. Důvody proč mít i nemít. Také o tom, jak dětství dětí velmi výrazně určuje jejich následné schopnosti a tím i efektivitu trhu.

22.9.2023 v 23:08 | Karma: 8,66 | Přečteno: 329x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Dorovnávací daň 15 %

EU postupně zavede globální daň 15 % od roku 2025. Jaké to bude mít ekonomické dopady na lidi žijící v EU? Proč to národu v minulosti nepřineslo bohatství?

27.8.2023 v 15:39 | Karma: 19,47 | Přečteno: 606x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Výsledek vládní pomoci a dění na trhu 2023.

Jak nakonec uškodilo lidem zastropování cen energie, které chtěla většina lidí? Co se děje v USA? Budou klesat úroky?

19.8.2023 v 11:36 | Karma: 14,43 | Přečteno: 423x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Lze přerozdělením zvýšit užitek ve jménu zákona mezního užitku?

Pokud máte chléb, tak s každým dalším chlebem, co máte, klesá váš užitek, který vám dává chléb. Vytvoříme tedy větší užitek, když bude dán chudému, který nemá ani jeden?

17.8.2023 v 20:24 | Karma: 11,88 | Přečteno: 226x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Tajná dohoda.

Přísahám při svém životě a lásce k životu, že nikdy nebudu žádat, aby ostatní žili pro mne, a budu bojovat proti těm, kteří nutí lidi žít pro jiné lidi. Pokud bych porušil slib, odejdu s J.G.

6.8.2023 v 13:07 | Karma: 11,38 | Přečteno: 385x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Bitcoin - první krypto fiat

Krypto aktivum, které vzniklo jako první a také jako první bylo státem použito jako státní peníze s nuceným oběhem. Bude Bitcoin dobrými penězi? Jak funguje?

29.7.2023 v 22:17 | Karma: 7,58 | Přečteno: 232x | Diskuse| Ekonomika

Petr Borovec

Cardano - těžké peníze.

Můžou to být dobré peníze? Jak fungují? Cardano je psáno v haskellu, což je jeden z nejtěžších programovacích jazyků, a umí ho sotva 1% programátorů. Možná díky Cardanu se to změní.

19.7.2023 v 17:38 | Karma: 6,65 | Přečteno: 285x | Diskuse| Ekonomika

Petr Borovec

Tron – asijské peníze.

Můžou to být dobré peníze? Jak fungují? V 18.7.2023 má Tron 1,5 milionů aktivních adres, což je 1,5x více než BTC, a zároveň má 1,4 milionů aktivních adres na DEFI, což je 4,5x více než ETH. Na trhu nejpoužívanější krypto aktivum.

18.7.2023 v 11:59 | Karma: 5,54 | Přečteno: 211x | Diskuse| Ekonomika

Petr Borovec

Z nevolnictví pomocí řemesel a obchodu.

Lze být svobodný bez zdroje jídla? Co se stalo po rozpadu velké římské říše? Jak poddaní získali zpátky svou svobodu?

12.7.2023 v 16:54 | Karma: 12,06 | Přečteno: 372x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Podpora DIP a jeho důsledky.

Co je DIP? Proč byla podpora DIP vytvořena? Jaké má důsledky daňová úleva? Jaký důchod dokáže DIP poskytnout? V jaké době to vzniklo?

29.6.2023 v 19:47 | Karma: 6,99 | Přečteno: 343x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Udržitelný mír

Abychom mohli žít v míru, musí být mír ziskový a dobývání ztrátové. Válka na Ukrajině je důsledek špatně vyřešených válek v minulosti. Co se stalo v minulých válkách?

5.6.2023 v 22:20 | Karma: 9,27 | Přečteno: 453x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Můžou být peníze generující zisk, dobré?

Řeší konečně historický problém peněz? Co způsobuje zisk z držení? Jaké motivace vytvoří v krizi?...

25.5.2023 v 20:11 | Karma: 5,18 | Přečteno: 222x | Diskuse| Ekonomika
  • Počet článků 104
  • Celková karma 9,20
  • Průměrná čtenost 417x
elektrikář, investor začátečník (7let), student "rakouské" ekonomiky ....

Seznam rubrik