Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Srovnání peněz 2021.

Pokud žádný stát neuzákoní nějaké peníze, jako státní měnu, u které by silou vynucoval používání. Jaké peníze vyhrají na svobodném trhu? 

Srovnání vzniklo jako nostalgie, kdy zpomínám na divoký západ, kdy se dělil Bitcoin na Bitcoin cash a Bitcoin. Doba kdy se ještě hodnotilo podle skutečných vlastností.   
I na peníze budou působit tržní sily a to konkurence. Která bude tlačit na to, aby si lidé zvolili ty nejlepší peníze a všude je využívali, kvůli efektivnosti. Stejně jako na trhu, ale nebudou peníze, do kterých by spořilo 100% lidí. Protože nemít žádnou konkurenci, žádnou diverzifikaci je riskantní, kdyby někdy někdo nějak znehodnotil peníze, krádeží atd, mělo by to fatální následky.
Hledám peníze, které jsou nejvýhodnější v poměru cena výkon, protože ty nejspíše budou mít dominantní postavení a udrží hodnotu. 

Vlastnosti peněz, které mě zajímají jako investora a člověka co chce spořit na důchod, či velké cíle jako dům atd.
1) Vzácnost a její zajištění
Vzácnost je nejdůležitější, protože na zajištění vzácnosti a ochraně, aby nebyla porušena, závisí jestli se nebude opakovat historie. Kdy vládce zneužije svého postavení a začne znehodnocovat peníze ke svému prospěchu, na úkor občanů a neviditelně je okrádat.   
2) Poplatky
Jako každý vynález, věc, může být sebe lepší, ale když bude stát příliš vzácných zdrojů, tak jí nahradíte méně kvalitní, nebo potřebu ani neuspokojíte a dáte přednost jiné potřebě.
V ceně poplatku se vždy bude odvíjet od ceny udržování funkčních peněz. Záležet bude i na množství transakcí které dokážou peníze udělat, když to bude moc málo, poptávka vyšroubuje cenu nahoru co nevadí když není konkurence, ale ta na volném trhu je a tak zákazníci (lidé) přejdou k levnějším penězům a to sníží hodnotu peněz. Při vzniku velmi dobré konkurenci, se může stát že i absolutně vzácný peníze nikdo nebude využívat a tím pádem ztratí drtivou většinu hodnoty.

Dále jen individuální osobní hodnocení.
Bitcoin: Celkem 26 až 23 bodů.
Vzácnost: krátkodobě 8 bodu, dlouhodobě 10 bodů. Má aktuálně vnitřní inflaci kolem 1,75% a tato inflace se pravidelně bude snižovat každý 4 roky o polovinu. Bylo by lepší častější snižování a o menší schodek, aby to nevytvářelo cenové cykly a nestabilitu peněz. Hlavní je, že na konci bude omezený množství peněz.  
Bezpečnost vzácnosti: 8 bodů. Při dominantním využitelnosti LN 6 body.
To se předpokládá, ale jestli to tak zůstane záleží na těžařích POW. Tento druh těžby je navázaný na reálný svět přes spotřebu energie a technologii. Státy tedy můžou tyto peníze ovládnout přes tyto dva sektory, nebo majitele těchto dvou sektorů. Jestli tomu dojde nebo ne tedy zaleží na ideologii. Budeli většina lidí na světě věřit v socialismus, budou nevyhnutelné, že většina bude chtít řešit problémy lidí pomocí monetární úpravě peněz, tím pádem regulací a zdanění těžařů. (vlastnictví bude nejspíše narušeno stejně jako za Hitlera.  
Dnes to zní komicky, většina držitelů bitcoinu a těžaři jsou spíše kapitalisti uznávající rakouskou ekonomiku. Ale až se přidá většina společnosti, neboli bude přijata adopce z fiat měn, budou těžaři více blízký průměru. Dnes většina společnosti žije podle socialistické ideologií, to neznamená, že socialisté neinvestují, že netouží po zisku, že se nechovají tržně. Budou těžit bitcoin kvůli zisku i když nebudou souhlasit s ideologii bitcoinu. Pokud budou existovat státy, budou čerpat dotace, nebo se snažit zestátnit sektor. Stejně jako dnes se všechny státy cíli na inflaci 2,5%. Tak všechny státy si budou chtít zachovat moc a budou tedy těžit bitcoin, budou schovávat náklady na těžbu do daní. Budou monopolizovat energetiku (která částečně je) a technologický sektor. Peníze tedy budou moci být opět zestátněný pomocí dvou sektoru. Stát si přeci jen nemůže dovolit nechat technologický sektor v soukromích rukou, pak by velké firmy jako goodle, fb, atd mohli ovládnout svět a stát se z nich zlí státy. To zlí stát přeci nemůže dopustit.
Čím větší obtížnost těžby tím menší decentralizace, státy mohou nechat kapitalisty vybudovat dominantní postavení a pak jen zkonfiskovat. (vis čina)
Více o nevýhodách a výhodách těžby POW a POS z pohledu motivace nepodvádět zde:
https://btctip.cz/proof-of-work-a-proof-of-stake-proc-nepodvadet/

 
Poplatky: Krátkodobě 10 bodů, dlouhodobě 7 body.
Aktuálně poplatky spadli na 3,9 dolarů. Jednoznačně bitcoin nedokáže pokrýt poptávku a tak dejme tomu že 95% světa (trhu) bude obchodovat a uchovávat svoje úspory na LN. Pak je otázka je držení LN bezpečný, protože to je centralizované řešení. Tak přeci není žádný těžaři. Je to tedy návrat k důvěře třetí strany. Co většině dnešní společnosti co funguje na fiat vůbec nevadí, ale co budoucí generacím poučených historii, nebo dnešním bitcoinovým nadšencům?
Dnes kdy se přechází s platbami na LN, je zisk z těžby 6,3btc za blok. Z toho poplatky dělají jen 0,05btc co je 0,79%. Pokud skončí inflace bitcoinu bude tedy těžba snížena o 99%, bude bezpečná? Kdo bude chtít platit za POW když konkurence zvládne za levněji těžit? Při adopci se zvýší cena a i počet uživatelů to ano, ale to se nemusí vůbec projevit na zvýšení přijmu do těžby, protože přibydou na LN ne na bitcoin bloku. Na druhou stranu tedy budou těžit jen ti co ty zdroje mají zdarma nebo jako odpad co bude hůře dohledatelný.  
V době, kdy nebude těžba financovaná inflaci:
Pak bude platit, že tyto poplatky budou jediný zdroj zajištující zisk těžařů, je to tedy zdroj financující “bezpečnost“.  Čím lepší konkurence těmto penězům bude, tím ty to peníze budou mít menší bezpečnost! LN dočasně snižuje poplatky na 0 a díky tomu dokáže porážet konkurenci, ale nevyhnutelně znehodnocuje decentralizaci. Kvůli tomu, že je těžba tržní bude decentralizace postupně snižovaná na několik nejlevnějších zdrojů. 
Počet transakcí zatím 7 za sekundu. (doba potvrzení až 10 minut)
LN nemá teoretické omezení v počtu transakcí.
Ethereum: Celkem 14 až 9 bodů.
Vzácnost: krátkodobě 5 bodu dlouhodobě 5 dobu.
Aktuálně je inflace 4,1%. U těchto peněz je inflace nekonečná ale pevně daná.  Teoreticky by se měla časem dostat na 0%, protože nově vytěžený mince budou nahrazovat jen ztracené mince. Aby to nebylo tak jednoduché tak do toho přidali protokol 1559, ten pálí transakční poplatky. To způsobuje, že čím více budou peníze využívány tím více budou deflační a opačně. Takže v krizi bude inflační, protože lidé nebudou utrácet a při prosperitě budou deflační, aby to podporovalo ekonomiku, jak chtěl Keynes. Je to krásný příklad jak socialisté chtějí řídit ekonomku k větší výkonnosti a tím způsobit větší zbohatnutí lidí, tentokrát s vyřazením lidského prvku.
Bezpečnost vzácnosti: krátkodobě 6 dlouhodobě 2 bodů.
Problém nastává v krizi. Lidé místo toho aby utrácel ETH v krizi, tak se jen přesunou k penězům, které je ochrání, pokud jim to neznemožní zákon. ETH bude tedy prosperovat pouze do další krize.
ETH je zatím POW takže má stejnou zranitelnost jako bitcoin. Pokud se jim povede přesun na POS bude potřeba znova přehodnotit jak se změnili motivace lidí kteří ověřují transakce.
Poplatky: krátkodobě 3 bodů, dlouhodobě 2 bodů
Aktuální poplatky jsou 31 dolarů. Nepoužitelný na placení, a nekonkurenceschopné. Možnosti co tyto peníze umí je přetěžují na tolik, že pak nejsou použitelné na nic.
Do budoucna se řeší přechod na POS, ale ne snížení poplatků. Než tento zkostnatělí systém to vyřeší ztratí těžce získanou adopci, co způsobí pokles poplatků a to zvýší inflaci a ještě zrychlí úpadek do zapomenutí.
Počet transakcí 7200 za sekundu.
Cardano: Celkem 20 až 28 bodů.
Vzácnost: krátkodobě 6 bodu, dlouhodobě 10 bodů
U těchto peněz je aktuální inflace 4,89% a každou epochou (5dní) to postupně klesá. Počet peněz je tedy omezený. Další roky 3,74%,2,9%.Konečné množství je omezeno.
Bezpečnost vzácnosti: Krátkodobě 6 bodů, dlouhodobě 9 body.
Jestli vzácnost bude dodržena záleží na firmě, která se stará o dokončení vývoje těchto peněz. Po dokončení by to mělo být závislé na majitelích peněz (tedy uživatelích). Majitelé peněz (těžařích POS) jsou motivovaní, aby jejích peníze neztráceli hodnotu a zároveň, aby co nejvíce vydělali na poplatcích. Ale majitelé peněz nemají monopol a tak se budou muset chovat jako tržní firma. Budovat dobrou pověst, být nejlevnější (nejnižší poplatky) a nejvýkonnější (nejužitnější). Pokud tedy stát nebo státy budou chtít ovládnout tyto peníze, můžou to udělat prací, kterou neumí, nebo daněmi (bude záležet, jak dobře schovají velikost zdanění). Na daních se těž, můžou shodnout globálně. Bude proti nim, ale působit vlastní systémová státní korupce, která bude brzdit spoření státu. Bude proti tomu působit socialistická touha utrácet a plýtvat. Takže tyto peníze ovládnou dříve kapitalističtější stát než socialističtější stát. POS zajišťuje větší ochranu proti státu i díky hůře hledání velkých těžařů, ale ani ta není dokonalá.
  
Poplatky: krátkodobě 8 bodů, dlouhodobě 9 bodu.
Aktuální poplatky 0,46 dolaru. Zatím přijatelný. Do budoucna, ale hrozí také zahlcení právě tím, kolik toho bude cardano umět. Tyto peníze jsou zatím ve vývoji, takže bude záležet, jak moc bude výkonnáhydra, až se uvede do provozu. Tyto peníze mají díky těžbě POS výhodu, že když bude potřeba konkurovat jiným penězům, akcionáři neboli držitelé peněz si můžou zvolit snížení odměn za těžbu a tak mít místo zisku 5% p.a (co je aktuálně 2,1% z inflace + 2,9% poplatky) mít jen zisk 0,5%. Protože nemají skoro žádné náklady. Co má další kladné důsledky. Nikdo jím nebude vyčítat, že jsou bohatí a jen bohatnou. Protože většina aktiv vydělá více než 0,5%p.a. a budou to tedy držet jen ti co chtějí nesocialistický peníze, který si nikdo nemůže jen tak natisknout.  
Počet transakcí zatím 100 za sekundu.(po implementaci hydry 1000 – 3 000 000)
Binance coin: Celkem 17 až 21 bodů.
Vzácnost: 10 bodu.
Tyto peníze nemají inflaci, ale řízenou deflaci. Podle plánu firmy se počet mincí má snížit na 100 000 000.To představuje dnes budoucí celkovou deflaci 41%.  Vnitřní deflace není dobrá pro peníze, pak nejsou peníze používány a postupně s rostoucí cenou klesá i adopce. Trvalá deflace tedy znamená postupné zničení peněz stejně jako trvalá velká inflace. Jakmile u těchto peněz neroste cena a třeba jen stagnuje už to je velké nebezpečí.
Bezpečnost vzácnosti: 1 bodů, dlouhodobě 5 bodu.
Celé to je zajištěno par lidmi vlastnicí firmu. Peníze jsou tedy hodně rizikové a náchylné na státní moc.
Poplatky: 6 bodů
Aktuální poplatky jsou do 1-2 dolarů. Zde vůbec netušíme, jak se budou poplatky chovat při růstu adopce, popularity.
Americký Dolar Fiat peníze: Celkem 13 až 8 bodů.
Vzácnost: krátkodobě 3 bodu, dlouhodobě 1 bod.
Tyto peníze mají stanovenou cílenou inflaci 2,5%, ale inflace je řízená podle stability peněz a podle ekonomické situace státu. Je tedy vnitřní inflace poslední dobou (během 10.2016-10.2021) průměrně 12%. Celé řízení se aktuálně dostává do problému (sledujeme postupný průměrný nárůst inflace). Chtějí zvýšit úroky a snížit vnitřní inflaci, ale to nemohou, protože chtějí i zvýšit “fungování ekonomiky“ co dělají inflaci. Pokud docílí jednoho, ztratí druhé, budou li  to plácat mezi ztratí postupně důvěru a oba cíle.
Bezpečnost vzácnosti: krátkodobě 4 bodů, dlouhodobě 1 bodu.
Zajišťuje to centrální banka, která je příjemcem veškerého zisku z inflace. Většinu nových peněz utratí na podporu ekonomiky a uplácení státu, zanedbatelná část jde na platy, které nejsou zanedbatelné pro zaměstnance. Banka má od státu monopol, nemůže zkrachovat a zaměstnanci nedrží ani část peněz. Zaměstnanci jsou tedy motivovaní dělat, že dělají, aby se nemohli dostat před soud při ztrátě důvěry peněz a kolapsu ekonomiky. Tento systém má taky slabinu v ideologii, pokud by se změnila na kapitalistickou bylo by zrušena pro nepotřebnost.
 
Poplatky: 6 bodů
Aktuální poplatky si určují třetí strany. Zde platí, že když se jedná o transakce v daný zemi, nejsou velké,ale čím jsou posílány do vzdálenější země tím jsou větší, v některých případech i desítky procent. 
Počet transakcí přes 25 000 za sekundu.
Solana: Celkem 13 až 11 bodů.
Vzácnost: 1 bodu.
Tyto peníze mají velmi krátkou historii, ale za tu dobu co se dá sledovat. (od roku 2021). Má prozatím inflaci za necelí rok 14.9% pokud počítáme mince v oběhu. Bohužel i zde jsou nesrovnalosti v datech a celkový množství mincí se za rok zvýšilo o více že 890% pokud počítáme všechny vytvořené mince. Konečné množství není omezeno.
Bezpečnost vzácnosti: 4 bodů
Zajišťuje to těžba POS-histori, co považováno za méně bezpečný typ POS, ale stále má dobře nastavenou motivace pro dodržování spravedlnosti. (Osobně, ale nevěřím v bezpečnost) 
Poplatky: krátkodobě 8 bodů, dlouhodobě 6 body
Aktuální poplatky jsou zanedbatelné 0,0025 dolarů. Tyto peníze zvládnou globální adopci. Zde taky hrozí zahlcení sítě tím kolik toho bude možné s penězi dělat.
Počet transakcí teoreticky 50 000
XRP: Celkem 10 až 14 bodů.
Vzácnost: krátkodobě 1 bodu, dlouhodobě 10 bodů.
Tyto peníze mají poměrně dlouhou monetární historii, která je chaoticky nahoru dolu, ale jen s malou volatilitou těchto výkyvů. Za pět let má průměrnou inflaci 42%. Takže je téměř jedno kdo to zajišťuje.
Bezpečnost vzácnosti: krátkodobě 1 bodů
Konečné množství je omezeno a před těžené mince vlastní tvůrčí firma.
Poplatky: krátkodobě 8 bodů, dlouhodobě 3 body
Aktuální poplatky jsou menší než 0,01 dolarů. Je nutno dodat že sít je nezatížená a nepoužívaná.
Počet transakcí 1500 za sekundu.
Polkadot: Celkem 19 až 18 bodů.
Vzácnost: krátkodobě 4 bodu, dlouhodobě 3 bodů.
Tyto peníze mají krátkou monetární historii, za tento necelí rok mají inflaci 10,2% pokud počítáme cirkulující mince.Pokud sledujeme počet vytvořených, tak tam se stav nemění.Konečné množství není omezeno.
Bezpečnost vzácnosti: 7 bodů
Zajištěno těžbou POS-nomination. Vlastníci peněz si vybírají, hlasují o tom, kdo bude uzavírat transakce. 
Poplatky: krátkodobě 8 bodů
Aktuální poplatky jsou do 1 dolaru. Zde taky hrozí zahlcení sítě tím kolik toho bude možné s penězi dělat.
Počet transakcí teoreticky přes 1 000 – 1 000 000 za sekundu.
Dogecoin: Celkem 14 až 5 bodů.
Vzácnost: krátkodobě 4 bodu, dlouhodobě 3 bodů.  
Tyto peníze mají průměrnou inflaci 4,7% za 5 let, ale počet mincí není omezený.
Bezpečnost vzácnosti: krátkodobě 2 bodů, dlouhodobě 1 bod.
Zajištěno těžbou POW. Peníze, ale nejsou bezpečný kvůli nedostatečnému výkonu těžebních strojů.
Poplatky: krátkodobě 8 bodů dlouhodobě 1 bot.
Aktuální poplatky jsou do 1 dolaru, ale to díky tomu, že je málo využívaná.
Počet transakcí 70 za sekundu.
Zlato: Celkem 12 až 13 bodů.
Vzácnost: krátkodobě 8 bodu, dlouhodobě 9 bodů.  
Tyto peníze mají průměrnou inflaci 1,6%. ale počet mincí není omezený s technologickým pokrokem bude jeho maximální množství růst. 
Bezpečnost vzácnosti: krátkodobě 5 bodů, dlouhodobě 5 bod.
Tyto peníze jsou lehce konfiskovatelné, záleží tedy jen na dobré vůli státu a společnosti. Při placení nelze jednoduše ověřit pravost. 
Poplatky: krátkodobě 1 bodů dlouhodobě 1 bot.
Poplatky při směně nemá, pokud, ale jde o placení na dálku, je transakce pomalá a drahá. Samotné spoření je taky nákladné.  
.
Závěr:
Krátkodobě
1. Bitcoin: Celkem 26 až 23 bodů.
2. Cardano: Celkem 20 až 28 bodů.
3. Polkadot: Celkem 19 až 18 bodů.
4. Binance coin: Celkem 17 až 21 bodů.
5. Ethereum: Celkem 14 až 9 bodů.
6. Dogecoin: Celkem 14 až 5 bodů.
7. Americký Dolar Fiat peníze: Celkem 13 až 8 bodů.
8. Solana: Celkem 13 až 11 bodů.
9. Zlato: Celkem 12 až 13 bodů.
10. XRP: Celkem 10 až 14 bodů.
Dlouhodobě
1. Cardano: Celkem 20 až 28 bodů.
2. Bitcoin: Celkem 26 až 23 bodů.
3. Binance coin: Celkem 17 až 21 bodů.
4. Polkadot: Celkem 19 až 18 bodů.
5. XRP: Celkem 10 až 14 bodů.
6. Zlato: Celkem 12 až 13 bodů.
7. Solana: Celkem 13 až 11 bodů.
8. Ethereum: Celkem 14 až 9 bodů.
9. Americký Dolar Fiat peníze: Celkem 13 až 8 bodů.
10. Dogecoin: Celkem 14 až 5 bodů.
Článek neslouží jako finanční rada. 
Co vyhraje rozhodnou zákazníci, protože ti v kapitalismu vládnou. A já jsem jen jeden z nich, který se může plést. 
 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Borovec | neděle 24.10.2021 16:06 | karma článku: 4,32 | přečteno: 221x
  • Další články autora

Petr Borovec

Svobodní, ekonomické důsledky programu.

Stručně hodnotím jejich 7 priorit do volební EU, které sami zveřejnili. Pro ty co hledají další argumenty.

7.5.2024 v 11:30 | Karma: 6,40 | Přečteno: 158x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Přísaha a Motoristé, ekonomické důsledky programu.

Stručně hodnotím jejich 5 priorit do volební EU, které sami zveřejnili. Pro ty co hledají další argumenty.

6.5.2024 v 10:54 | Karma: 6,57 | Přečteno: 411x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

SPD a Trikolora, ekonomické důsledky programu.

Stručně hodnotím jejich 15 priorit do volební EU, které sami zveřejnili. Pro ty co hledají další argumenty.

5.5.2024 v 13:21 | Karma: 12,38 | Přečteno: 578x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Hnutí ANO, ekonomické důsledky programu.

Stručně hodnotím jejich 5 priorit do volební EU, které sami zveřejnili. Pro ty co hledají další argumenty.

4.5.2024 v 10:42 | Karma: 8,28 | Přečteno: 518x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Stačilo, ekonomické důsledky programu.

Stručně hodnotím jejich volební priority, které sami zveřejnili. Koalice stran: KSČM, Spojených demokratů, Sdružení nezávislých.

3.5.2024 v 14:30 | Karma: 5,60 | Přečteno: 342x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, v Egyptě se jedná o příměří

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  17:23

Izraelská armáda v úterý zahájila operace ve východních částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Obsadila...

Mezi extremisty stále dominuje takzvané antisystémové hnutí, tvrdí vnitro

7. května 2024  17:02

Dominance tzv. antisystémového hnutí na české extrémistické scéně přetrvává. Jeho představitelé...

Podnikatel myslel, že investuje. Podvodníci zatím vysáli z jeho účtů 20 milionů

7. května 2024  16:53

O 20 milionů korun přišel kvůli internetovým podvodníkům třiašedesátiletý muž z Hradecka. Podle...

Bezdomovec bránil napadenou ženu, za útok nožem dostal čtrnáct let

7. května 2024  16:35

V opilosti podle obžaloby šestkrát bodl nožem muže, s jehož družkou popíjel v parku na Mendlově...

  • Počet článků 109
  • Celková karma 8,12
  • Průměrná čtenost 398x
elektrikář, investor začátečník (7let), student "rakouské" ekonomiky ....

Seznam rubrik