Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč je stát neefektivní?

Neefektivnost státu má dvě časti, motivační a byrokratickou. Byrokracie je důležitou součástí státu, bez byrokracie by se stát rozpadl.   

Neefektivnost státu má dvě časti, motivační a byrokratickou.
Byrokracie.
Byrokracie je důležitou součástí státu, bez byrokracie by se stát rozpadl.
Zní to neuvěřitelně pro člověka naučeného věřit v etatismus. Proto musíme začít vysvětlovat od začátku.
Máme dvě možnosti jak řídit společnost nebo organizaci. Bud tržně tedy za účelem zisku, nebo autoritářsky.
Autoritářské řízení.
Když je organizace (firma, stát) řízená autoritářsky vládcem, nebo majitelem je tedy cílem plnit uspokojení majitele ne zaměstnanců této organizace a ani ne zákazníků (občanu). Protože autoritářská organizace získává vzácné zdroje (peníze, věci, atd) donucovací silo ve jménu moudřejší (zbožštělé) autority. Přestože neoplývá schopností vidět lidem do hlavy.  Organizace tedy nemá dobrý zdroj informací co zákaznicí chtějí proto tápe ve tmě a říkáme, že je neefektivní. Neefektivním myslíme v uspokojování zákazníků (občanu), ale nemůžeme popřít, že je efektivní v plnění uspokojení vládce (majitele, poslanců), alespoň krátkodobě. 
Pokud je tato organizace velká nedokáže jí majitel řídit sám kvůli nedostatku vzácných zdrojů (času). Vládce tedy musí najmout byrokratický manažery, kterým deleguje svojí moc, ale aby zabránit zneužití této moci musí je svázat striktními pravidly, tedy byrokracii. Pokud to neudělá tyto manažeři by mohli zneužít delegované moci pro sebe, nebo by nemuseli vládnou podle toho, jak chce vládce. Tyto manažeři stejně jako vládce, neví co lidé chtějí ani co chce vládce, jen se to domnívají. Čím přesněji a podrobněji budou sepsaný pravidla, jak mají pracovat v organizaci, tím přesněji budou vykonávat vůli vládce. Ale čím více těchto pravidel tím větší nemožnost manažerů reagovat na nové situace a nepředvídatelné scénáře (nový virus atd). Byrokracie tedy nutně znamená strnulost a nemožnost tvořit a zavádět nové věci (zastavení technologického pokroku). Kdo může zavádět změny je vládce, ale ten je omezený vzácnými zdroji (čas, talent, vzdělání) a vzácné zdroje ostatních členu organizace jsou nevyužity. Byrokratičtí manažeři mohou dělat jen změny co jím dovolí byrokracie, takže čím více je organizace nestabilní tím více může se zlepšovat.  To je hlavní příčina neefektivity, nebo spíše nízké efektivity.
I pokud byrokracie určí jaký mají být zaměstnáni lidé nemůže to zajistit, že zde nebude panovat patolízalství.  Byrokratický systém uděluje spoustu pravidel, ale nežene se za ziskem a tak práce může obnášet jak práci pro vládce, tak práci pro nadřízeného.
Nejúčinnější možnosti jak tyto negativa skrýt je odstranit možnost konkurovat tedy monopolizovat si sektory, kde organizace působí (zdravotnictví, soudnictví, doprava, hasiči,atd). S čeho se stávající organizace poučili a dnes velmi těžce zákazník (občan) uvidí, nebo najde svobodný tržní systém fungující čistě za účelem zisku. Pokud zákazník nevidí rozdíl jako v roce 1950 (západ, východ) a ve škole dostane vzdělání a ne znalosti a díky neefektivitě bude strádat a kvůli tomu nebude mít čas na samostudium, není možné, aby si to uvědomil a žádal změnu. Možná Bitcoin a Cardano, který díky byrokracii nedokázal (nedokáže) zastavit bude opět ukazovat rozdíly aspoň v sektoru peněz.    
Socialisté by mohli touhu neznalých občanů zvýšit efektivitu státu zneužít ke snížení byrokracie a tím nestabilizovat stát a využít to k převratu do diktatury.   
Tržní řízení za účelem zisku.
Zde jen velmi krátce protože to není tématem, a tak jen aby čtenář viděl rozdíl v možnostech.
Když je organizace (firma) řízena za účelem zisku, pak každý člen této organizace má jasný kriterium hodnocení své práce a to je zisk. Čím větší zisk tím lépe. Takže majitel firmy dělá vše proto, aby uspokojil touhy zákazníka, protože ten ho platí dobrovolně. Zákazník mu dává zisk a jemu jedno kdo je zákazník. Majitel si platí ředitele a ředitel je stejně jako majitel motivovaný vykazovat co největší zisk. Ředitel si platí manažery jednotlivých oddělení a po těch je vyžadovaný co největší zisk. Tak to jde až k uklízečce.  Není v tomto systému zapotřebí dalších rozkazu, regulací, pravidel, které by chránili jednotlivé zaměstnance. Tento systém umožňuje svobodnou volbu všem zaměstnancům a ti pak můžou využít svých schopností. Každý zaměstnanec je motivovaný si usnadnit práci tak aby mohl vygenerovat co největší zisk za co nejméně vynaložené práce.  Motivace zlepšovat efektivitu práce je tedy na obou stranách jak nadřízený tak podřízený a oba jsou motivovaní se domluvit na spravedlivém rozdělení zisku. Není potřeba se ani regulace z venku pro zajištění bezpečnosti jednotlivých zaměstnanců, protože bezpečnost je v zájmu každého zaměstnance, nikdo nechce vydělávat je pár měsíců a pak se zmrzačit. 
Pokud mistr dává přednost známému před cizím, nebo dává přednost bílému před černým, a níž by byl lepší ve své práci, kterou má dělat. Pak mistr škodí sám sobě menším ziskem z odvedené práce svých podřízených a sám riskuje vyhození za špatné výsledy (za malí nebo žádný zisk svěřeného oddělení organizace). Zároveň se mistr ani jeho podřízení nebudou navzájem škodit, protože by to mělo negativní dopad na ziskovost, kvůli nespolupráci.
Motivace
Člověk zachází se vzácnými zdroji podle toho, jaký úsilí mu dalo získat tyto zdroje.
Podle toho se chovají lidé, i když pracují pro organizaci. Platí tedy, že když člověk utrácí pro sebe a za svoje, snaží se nakoupit za co nejnižší cenu a za co nejvyšší kvalitu. Člověk utrácející pro sebe za cizí peníze (třeba darované, nebo z daní) už nezajímá tolik cena, protože je získal lehce, ale zajímá ho kvalita té věci, protože je pro něho. Člověk utrácející ze svých peněz, pro cizí lidi (který dobře nezná nebo vůbec), zajímá cena a na kvalitu nehledí. (nebo užitečnost věci pro obdarovaného) Člověk utrácející pro cizí a za cizí peníze (státní zaměstnanec) nehledí ani na cenu ani na kvaltu.
Aby tedy státní zaměstnanec utrácel za co nejlepší cenu a kvaltu musí mu autorita uměle vytvořit motivovaný pravidla jak utrácet. (byrokracii). Tomuhle se neubrání do nějaké míry i soukromé firmy, který nemají monopol na zisk, ale jakmile tito zaměstnanci neovládnou svoje touhy brát a využívat majetek organizace pro svůj prospěch a ne pro prospěch organizace. Tato organizace bude méně konkurence schopná a časem zkrachuje (nebo spíše se rozkrade). Poškozený bude hlavně majitel organizace, ale i zaměstnanci, který si nenakradli a ani nehlídali majetek svého zaměstnavatele. (co je samo udržující funkční organizaci)  
V dobře sestavený tržní organizaci, která je řízena ziskem. Jsou i zaměstnanci mezi sebou v postavení správců, který nesou zodpovědnost za majetek jako by byli spoluvlastníci. Tím pádem jsou stále ve variantě utrácení vlastních peněz (prostředků) a tak hledí na kvalitu i cenu a dlouhodobou funkčnost.
U státu je to horší tam je příjem vynucovaný, takže nehrozí zkrachování a protože občané berou za normální, že je proti nim používáno donucovací násilí, tak těžko obhájí svojí svobodnou touhu zamezit rozkrádaní státu tím, že to přestanou platit, jak přirozeně udělají zákazníci na volném trhu.
Kvůli veřejným penězům, které jsou pro úředníka jen číslo bez obětování svého času a energie jsou neefektivní utrácení a investice státních zaměstnanců.
Kvůli veřejnému majetku není motivace dlouhodobě udržovat majetek a spravovat (nerozkrádat). Co snižuje uspokojení, které může státní organizace poskytnout zákazníkům (občanům) za vložené vzácné zdroje.
Může se někomu zdát, že řešením je tedy zestátnit vše. Aby vše patřilo všem a nikdo neměl potřebu krást. To ale nic nemění a ještě situaci zhoršuje. Nemožnost obchodovat a chránit si prací získané věci, demotivuje tvořit nové věci a motivuje zlepšovat se v přesvědčování, že na vytvořené věci ostatních má právo, proto aby byla zachovaná rovnost. A tato změna nedokáže změnit lidské jednání, a tak se vlastnictví a obchod přesune jen na šedý trh, (podpultový neoficiální). Který nejde zastavit, ale je opět méně efektivní než volný trh.
Závěr:
Provozovat organizaci, která není řízená ziskem, ale autoritou je výhodné jen tam kde neočekáváme efektivní práci a modernizaci.  Může být vhodnou zbraní pro zpomalení nepřátelské společnosti a k postupné převýchově společnosti do podřízeneckého uvažování.  
Zdroj: Kniha Byrokracie od Ludwig von Mises
 

Autor: Petr Borovec | sobota 13.11.2021 17:08 | karma článku: 7,95 | přečteno: 239x
  • Další články autora

Petr Borovec

Státní účtenka za rok 2023.

Stát zapomněl poslat všem svým zákazníkům účtenku za ty služby, co nám poskytl. Přeci zákazník by měl vědět, za co platí.

12.4.2024 v 17:16 | Karma: 14,75 | Přečteno: 457x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Kartel, kdy je neudržitelný a kdy ano.

Proč se kartely rozpadají samy bez zákazu? Co vše je kartel? Kdy je kartel udržitelný a proč? Krátce o největším kartelu který svojí moc využil na maximum.

23.3.2024 v 15:29 | Karma: 6,35 | Přečteno: 213x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Politika, co je vidět a co není vidět.

Vysvětlení proč se děje v politice to co se děje. Proč je v dnešní době socialismus a právo určováno centralisticky?

9.3.2024 v 14:01 | Karma: 8,45 | Přečteno: 398x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Přirozená neefektivita cenových signálů.

V čem jsou řízené peníze lepší než peníze neřízené s omezeným množstvím mincí? Jaký je problém 2% cílené inflace?

4.2.2024 v 14:40 | Karma: 7,27 | Přečteno: 272x | Diskuse| Ekonomika

Petr Borovec

Jak by vypadal život bez fosilné energie?

Článek ukazuje, jak s technologiemi z roku 2023 lze žít v souladu s přírodou. Článek poukazuje na velké problémy, které nečekaně řeší jiné velké problémy. Ukázka ekonomické ekologie. Nemá nic společného s Green Deal od EU.

24.11.2023 v 11:42 | Karma: 7,34 | Přečteno: 405x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Steinmeier si v Praze může zlepšit reputaci. Poškodil mu ji döner v Turecku

29. dubna 2024  16:05

Pondělní dvoudenní návštěva Česka s fotkami od Vltavy je pro německého prezidenta Franka-Waltera...

Člověk v tísni poprvé sbírá peníze na Palestince. Hamásu nepůjdou, slibuje

29. dubna 2024  15:35

Největší a nejznámější česká humanitární organizace se odhlodala k bezprecedentnímu kroku. Poprvé...

Exprezident Klaus nepovažuje dvacet let Česka v EU za úspěšné období

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  15:30

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

OBRAZEM: Dvě různá řešení příkladu s cukrovím. Řešte hlavolamy přijímaček

29. dubna 2024  15:28

Na vyhodnocení jednotné přijímací zkoušky budou uchazeči o střední školy a víceletá gymnázia čekat...

Prodej RD v Bílině
Prodej RD v Bílině

Sklářská, Bílina - Mostecké Předměstí, okres Teplice
3 100 000 Kč

  • Počet článků 103
  • Celková karma 9,21
  • Průměrná čtenost 421x
elektrikář, investor začátečník (7let), student "rakouské" ekonomiky ....

Seznam rubrik