Dlouhodobé Peníze

29. 11. 2021 15:29:22
Peníze nesmí mít možnost člověk měnit? Ano, nebo Ne. Jak udržet peníze když je člověk může měnit? Je možnost změny neřešitelný problém, který vždy končí zneužitím?

Peníze nesmí mít možnost člověk měnit? Ano, nebo Ne.
Fiat peníze a předchozí peníze selhávaly proto, že několik lidí mělo monopol na ovládání peněz. K tomu zákonem nucené používání těchto peněz vytváří situaci, kde se vlastník nebo vlastníci peněž, kteří můžou měnit vlastnosti peněž, nebo množství, neubrání pokušení této moci zneužít ve svůj prospěch.

První možnost: Vytvořit peníze, které nikdo vlastnit nebude. Neboli nezměnitelné peníze, které měnit nelze. Nebudou reagovat na potřeby lidí, nebudou se zlepšovat. U těchto peněz by bylo zajištěno nepokřivené cenové signály. Takové peníze nemohou vydržet na stálo. Stejně jako zlaté mince kvůli svojí nepraktičnosti nakonec vytvářely při převážení tokové problémy, že byly volno tržně nahrazený papírovými. Tak i krypto peníze, které by se nezlepšovaly by narazily na svoje limity (parametry) a byly by tržně nahrazeny. Nebo její největší držitelé by začali propagovat použití násilí na udržení takových krypto peněz, třeba výše zmíněným zákonem. Takové peníze nemohou zajistit uchování hodnoty a funkčnosti po staletí.
Několik řečnických otázek: Pokud volný trh je ve všem lepší proč ne i v penězích (?) Proč by si lidé svobodně nedokázali udržet dobré peníze (?) V čem jsou peníze jinačí než soudy a armáda, že je nemůžeme svěřit lidem (?) Takže nedržíte Bitcoin, protože se vylepšuje a mění jako fiat měny (?)

Druhá možnost: Vytvořit peníze, který budou moci lidé měnit, a tedy nikdy nebude 100 % zajištěno, že se vlastnosti peněz nezmění. Takové peníze jsou třeba Fiat, Bitcoin atd. U těchto peněz nejsou nejdůležitější vlastnosti omezeného množství mincí (vzácnost) a škálovatelnost, ale nastavení motivací vlastníků. Fiat selhává ve skutečnosti ne proto, že by ho lidé mohli měnit, ne protože nemá pevně daný množství mincí, ale protože je stejně nastavený jako stát. Vlastníci mají monopol a přes zákony ničenou nebo potlačovanou konkurenci. Vlastníci nejsou motivováni ziskem plynoucí z dobrovolného používání peněz. To způsobuje, že dlouhodobě jsou takové peníze znehodnoceny, ne kvůli tomu že je někdo může měnit, ale protože ty co je mění, nejsou motivovaní uspokojit zákazníky. Bitcoin jsou peníze, kde vlastníci mají stejně nastavený motivace, jako lidé v soukromém sektoru. Nemají monopol, ohrožuje je konkurence a jsou motivováni ziskem. Bude tedy Bitcoin fungovat, dokud si vlastníci nevytvoří globální monopol v sektorech ovlivňující moc nad těžbou a neprosadí zákony nařizující používání peněz. Do té doby se budou měnit a zlepšovat podle potřeb lidí (zákazníků) a nemusí být nahrazeny konkurencí. Ten kdo chce peníze, které vydrží nejdéle a zároveň budou dobře sloužit lidem, musí hledat peníze, které mohou lidé změnit a přizpůsobit potřebám zákazníků. Zároveň takové, kde jsou vlastníci nejvíce decentralizovaní a motivovaní ziskem z fungování peněz. Konkurence musí hrozit, jak od jiných peněz, tak i od spolu vlastníků, kteří je mohou měnit. (domnívám se, že stejně tak musí fungovat nestátní firmy zajišťující bezpečnost. Dvojí konkurence schopnost.) Co rozhodně není Bitcoin, kterému decentralizace vlastníků, co mohou měnit systém, klesá rostoucí adopcí, a tím klesá vnitřní konkurence zajištující zdravou motivaci v systému.

Proto jsem se ptal, jestli peníze nesmí být měněny lidmi. Pokud peníze nebudou moci lidé měnit, jako to dělá centrální banky, pak nebudou moci správně reagovat na potřeby lidí a je jen otázkou času, kdy budou nahrazeny a zároveň nesmí mít monopol. Aby se peníze ubránily socialistickým myšlenkám, musí být provázáni producenti se zákazníky. Producent nebude hlasovat pro zvýšení zisků pomocí inflace, když bude zároveň zákazníkem, který tento zisk musí platit. Bude hlasovat jen proto to, co uspokojí obě touhy. Bitcoin má producenty, kteří mohou i nemusí být zákazníky, kteří jsou málokdy producenty a s rostoucí adopcí se tato provázanost bude snižovat, proto radši peníze, kde většina zákazníků jsou i producenti. Peníze kde jsou největší zákazníci největšími producenty, tedy kryptoměny POS. Pokud je držitel mince producent a zároveň zákazník, je jedno jestli má monopol ekonomické motivace ho stále motivují udržovat dobré vlastnosti peněz. Jsou tedy odolnější vůči státu a hloupím názorům společnosti, než peníze kde producent nemusí vlastnit mince a být tak zákazníkem.

Autor: Petr Borovec | pondělí 29.11.2021 15:29 | karma článku: 4.34 | přečteno: 166x

Další články blogera

Petr Borovec

Kartel, kdy je neudržitelný a kdy ano.

Proč se kartely rozpadají samy bez zákazu? Co vše je kartel? Kdy je kartel udržitelný a proč? Krátce o největším kartelu který svojí moc využil na maximum.

23.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 5.77 | Přečteno: 181 | Diskuse

Petr Borovec

Politika, co je vidět a co není vidět.

Vysvětlení proč se děje v politice to co se děje. Proč je v dnešní době socialismus a právo určováno centralisticky?

9.3.2024 v 14:01 | Karma článku: 8.02 | Přečteno: 367 | Diskuse

Petr Borovec

Přirozená neefektivita cenových signálů.

V čem jsou řízené peníze lepší než peníze neřízené s omezeným množstvím mincí? Jaký je problém 2% cílené inflace?

4.2.2024 v 14:40 | Karma článku: 7.27 | Přečteno: 246 | Diskuse

Petr Borovec

Jak by vypadal život bez fosilné energie?

Článek ukazuje, jak s technologiemi z roku 2023 lze žít v souladu s přírodou. Článek poukazuje na velké problémy, které nečekaně řeší jiné velké problémy. Ukázka ekonomické ekologie. Nemá nic společného s Green Deal od EU.

24.11.2023 v 11:42 | Karma článku: 6.91 | Přečteno: 394 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 26.10 | Přečteno: 374 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 23.68 | Přečteno: 1018 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.68 | Přečteno: 426 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.00 | Přečteno: 255 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 676 | Diskuse
Počet článků 96 Celková karma 7.02 Průměrná čtenost 432

elektrikář, investor začátečník (7let), student "rakouské" ekonomiky ....

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...