Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč je drahá elektrika a plyn?

Možná nadáváte na cenu energii, kterou vám zdražili na dvojnásobek. Málo kdo ví, proč se zdražuje a já bych chtěl tuhle situaci využít a vysvětlit proč není potřeba znát příčinu. Přesto na konci nějaké příčiny zmíním.

Možná nadáváte na cenu energii, kterou vám zdražili na dvojnásobek a možná ještě jednou zdraží na další dvojnásobek. Málo kdo ví, proč se zdražuje a já bych chtěl tuhle situaci využít a vysvětlit proč není potřeba znát příčinu. Přesto na konci nějaké příčiny zmíním.
Člověk nemůže vědět všechny informace. Nemůže vědět a rozumět, jak fungují všechny stroje, znát co se děje po celé planetě. Sotva bude vědět, jak fungují věci u něj doma a sotva bude vědět, co se děje v jeho okolí a proč se to děje. Přesto se může rozhodnout relativně správně. Díky kapitalismu, tedy díky penězům.
To že roste cena energii do neúnosných hodnot není selhání trhu a rozhodně není žádoucí, aby to stát narušoval regulací nebo zastropením ceny. S plynem a elektrikou je problém je toho málo, nebo v blízké budoucnosti bude nedostatek. Mohli bychom celému světu vysvětlovat, proč se tak stalo a co mají dělat, aby se tento problém vyřešil. Trvalo by to strašně dlouho a stejně by s tím řešením někteří nesouhlasily a dělali by něco jiného atd. To není dobré řešení. Druhou možností je zotročit lidi a jako otrokům nařídit co mají dělat, zde se vyhneme ztráty času při vysvětlování, ale je to celé závislé na správném rozhodnutí pár lidí, kteří nemohou vědět všechno, protože to jsou stejně jako otroci, jen lidé s omezeným časem.  Oba tyto ne moc efektivní způsoby byly použity i při řešení viru. Může se zdát, že druhá možnost byla efektivnější než první, a tak stejně by se měl řešit problém s elektrikou a všem lidem dát pevné příděly energii. Naštěstí v energetice částečně funguje ještě třetí možnost, která bohužel nemohla být použita proti viru, a tak bylo mrtvých více než bylo nezbytně nutné.
Tou třetí možností je právě tržní řešení. Toto řešení spočívá v tom že cena elektriky a plynu se zvýší a tím každý kdo používá tyto dvě suroviny ví, že je problém a je motivovaný ho řešit. Není tedy potřeba ztrácet čas vysvětlováním proč, nebo jak se to stalo. Není riziko že všichni budou řešit situaci špatně, kvůli špatnému rozhodnutí vládce. (státu)
A) Díky zvýšeným cenám plynu a elektriky každý odběratel, každý člověk, co platí za energie ví, že musí šetřit. Díky velikosti ceny ví, jak moc je to vážný a jak moc musí ušetřit, aby měl stejné výdaje jako předtím. Sám se každý rozhodne, jak moc může ušetřit, aby ho to nezničilo, jak moc bude muset omezit ostatní výdaje, aby si mohl dovolit tento zdroj. Takže pokud je problém fakt velký a důležitý, tak omezí spotřebu na minimum a jiné výdaje také, tím se sníží poptávka i po jiných produktech a lidé z jiných oborů zjistí, že jejích výrobek nebo služba není teď potřeba a že v jiném sektoru, který neznají je něco naléhavějšího k řešení, k vynaložení lidského času. Povšimněte si, že kdybyste tohle chtěli řešit centrálně, museli byste jako vládce vědět nejen o tom, jak moc máte přikázat snížení spotřeby nedostatkového zboží, ale museli byste projít všechny ostatní odvětví a podle jejich důležitosti a nákladovosti je omezit abyste získali nové lidi, kteří přesunete do sektoru, kde je problém. Vláda by musela správně omezit restaurace, tak by všichni, co nutně potřebují jídlo ho dostali a ti co si zvládnou ho sehnat jinde aby si ho sehnali jinak, musel by vás vládce znát, tak jak se znáte vy sami.
B) Díky zvýšeným cenám plynu a elektriky každý člověk vidí příležitost velkého zisku v energetice. Každý, kdo bude vědět, jak vyrobit a získat energii bude motivovaný to začít dělat. Díky lidské chamtivosti a touze lehce vydělat, budou lidé hledat řešení. Nebude tedy využito jen znalostí vládce a jeho poradců (parlamentu, senátu a krizového štábu) ale všech, kteří ví o vysoké ceně. Pokud bude problém velký a důležitý, tak lidé, co pracovali v sektorech a odvětvích méně důležitých pro lidi ztratí práci kvůli snížení poptávky, a tak budou muset přejít do důležitějších odvětví, nebo přímo do energetického, kde problém je. (opět důležitých pro všechny lidí, ne jen po vládce a poradce) Přesun lidí bude opět podle jejich schopností, aby to učinil vládce (stát) stejně efektivně, musel by znát schopnosti a znalosti všech lidí, tak jak se znáte vy sami.
= Vysoká cena tedy není nic špatného, co se musí násilně pomocí státu snížit. Je to signál informující o problému ve společností lidí. Narušování tržních signálů vládcem (státem) pomocí silou je tedy snaha použít méně efektivní způsob řešení problému. Tato znalost mohla zachránit spoustu lidí během pandemie viru v roku 2020-2021. A není to nic neznámého, protože za tohle poznání bylo před několika lety udělena Nobelova cena.
Ano tahle možnost řešení je nevýhodná pro politiky a státní zaměstnance. Protože kdyby se naplno a bez omezení využívalo tohoto řešení, byli by bez práce a museli by se přesunout do sektoru více důležitého a přínosnějšího pro lidi, a hlavně museli by se vzdát monopolu.
Kapitalismus není všude tam kde jsou peníze, ale tak kde je umožněno řešit problémy svobodně a přes cenové signály. Neviditelná ruka trhu je rozdělování vzácných zdrojů podle důležitosti, kterou tvoří všichni lidé podle zásluh vůči společnosti.
více o funkci peněz: 
Za minutu: 
https://www.youtube.com/watch?v=nhUpd5cqYfg&list=PLmwDL0lIJTxBWQSVym3_QdhcKZo3gWn-y
Kompletní vysvětlení: 
https://www.youtube.com/watch?v=kc6EQ8pgOqc&list=PLmwDL0lIJTxCc0yL4i9M2aNQ4a5wRzjb7

Příčiny drahé elektriky a plynu?
1. Virus možná narušil výrobu v některých elektrárnách kvůli nedostatku lidí. Tato možnost by byla nejvíce uvěřitelná, ale protože se za celou dobu žádná taková informace neobjevila v mediích, tak se tak nejspíše nestalo.
2. Virus navýšil spotřebu elektriky a plynu. Tato možnost se nestala, protože virus snížil spotřebu energie kvůli uzavření továren, zastavením cestování a trhu se zbožím. Vir vyvolal tedy opačný důsledek a to snížení ceny, kvůli přebytku.
Tím jsou vypotřebovaný přirozené příčiny (tržní)
3. EU snížila množství emisních povolenek o 24%. EU se domnívala, že emisní povolenky málo tlačí na výrobce elektriky k přechodu na jiný zdroje, tak se rozhodna zvýšit cenu povolenek na 90€ z původních 20€ až 33€. Co se skoro povedlo. Tyto povolenky zvyšují náklady na výrobu a tím i cenu energie.
A nepřijde vám to divné? Údajně potřebujeme státy, aby nás chránili před společnostmi, který mají dominantní postavení, aby si u svého produktu nezvedli uměle cenu nahoru třeba omezením dodávky zboží. A samotná organizace vytvořená státy dělá přesně to samí uměle zvyšuje cenu svého zboží a co hůř tako organizace nemá dominantní postavení, ale monopolní, takže vám ten produkt i vnutí silou.

4. EU uzavírá funkční elektrárny a tím snižuje nabídku vyráběné elektriky. Uměle tedy tvoří nedostatek energie. A co hůře stále se chce držet plánu a další roky uzavřít další (jaderné) funkční elektrárny. Na co trh správně a automaticky zareaguje zvýšením ceny, aby správně motivoval lidi vytvořit další zdroje elektriky a zároveň motivoval šetřit tímto nedostatkovým zdrojem energie.
5. Rusko snižuje dodávky plynu a vytváří nedostatek. Rusko by si to nemohlo jen tak dovolit zvýšit cenu, pomocí snížení dodávky, protože nemá na evropském území monopol. Na tomto území nevládne a tak nemůže přinutit lidi kupovat si jejich nedostatkové zboží. Jakmile by se jejich plyn zdražil kvůli nedostatku, lidé by přešli na jiný zdroj nebo k jinému dodavateli. Ale kvůli EU, která uměle (silou) snižuje (brání) používání konkurenčních zdrojů. Zvětšuje dominantní postavení Ruska a ty na tom tak mohou vydělat, odvedením méně práce. Socialistické pokřivovaní trhu vždy tedy vede k nespravedlivému přidělení zisku a nezáleží, jestli to dělají ve jménu boha nebo ekologie. 
Kdyby EU chtěla docílit ekologie tržně, jako poctivá soukromá firma, která nemá monopol. Musela by přesvědčit zákazníky efektivitou nebo hojností ostatních zdrojů. Musela by EU zajistit přebytek plynu a obnovitelných zdrojů na tolik, aby cena spadla a tím lidé by byli motivovaní přestat topit uhlím, ale plynem, či elektrikou, díky zisku z úspor. Tržně tedy nejde přinutit lidi ke změně, aniž by jím to nepomohlo. (nesnížilo životní náklady).
6. V Číně přestali kupovat uhlí z Austrálie, protože Austrálii chtěli potrestat za to, že schvalovala prošetření vzniku a rozšíření viru. Tím si vytvořili energetický nedostatek, který jím pomohlo vyřešit Rusko. Rusko muselo tedy začít posílat více plynu do Činy místo do Evropy.
Jinak jak moc ovlivňuje cenu emisní povolenky a jak plyn?
Ve 27 zemích Evropy je 16,8% elektriky vyráběno plynem a 17,2% uhlím. Jak umělé zdražování emisních povolenek Evropské Unie, tak Ruské zdražování za účelem využit vytvořené Ruské dominance na trhu přes EU regulace má stejnou váhu, zbytek je tržní reakce za účelem vyřešit problém.

Autor: Petr Borovec | sobota 1.1.2022 11:11 | karma článku: 17,21 | přečteno: 1144x
  • Další články autora

Petr Borovec

Státní účtenka za rok 2023.

Stát zapomněl poslat všem svým zákazníkům účtenku za ty služby, co nám poskytl. Přeci zákazník by měl vědět, za co platí.

12.4.2024 v 17:16 | Karma: 14,75 | Přečteno: 457x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Kartel, kdy je neudržitelný a kdy ano.

Proč se kartely rozpadají samy bez zákazu? Co vše je kartel? Kdy je kartel udržitelný a proč? Krátce o největším kartelu který svojí moc využil na maximum.

23.3.2024 v 15:29 | Karma: 6,35 | Přečteno: 213x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Politika, co je vidět a co není vidět.

Vysvětlení proč se děje v politice to co se děje. Proč je v dnešní době socialismus a právo určováno centralisticky?

9.3.2024 v 14:01 | Karma: 8,45 | Přečteno: 398x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Přirozená neefektivita cenových signálů.

V čem jsou řízené peníze lepší než peníze neřízené s omezeným množstvím mincí? Jaký je problém 2% cílené inflace?

4.2.2024 v 14:40 | Karma: 7,27 | Přečteno: 273x | Diskuse| Ekonomika

Petr Borovec

Jak by vypadal život bez fosilné energie?

Článek ukazuje, jak s technologiemi z roku 2023 lze žít v souladu s přírodou. Článek poukazuje na velké problémy, které nečekaně řeší jiné velké problémy. Ukázka ekonomické ekologie. Nemá nic společného s Green Deal od EU.

24.11.2023 v 11:42 | Karma: 7,34 | Přečteno: 405x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno 

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56

Ve čtvrtek odpoledne najel osobní vlak u Skalné na Chebsku do spadlého stromu a částečně vykolejil....

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Omyl i zneužití. Poznat predátorské časopisy není vždy lehké, říká akademik

2. května 2024  18:48

Publikování v časopisech, které se tváří jako vědecké, může být jen omyl nebo i dlouhodobá snaha...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 9,21
  • Průměrná čtenost 421x
elektrikář, investor začátečník (7let), student "rakouské" ekonomiky ....

Seznam rubrik