Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jaká bude cena elektriky a plynu v zimě?

Nejčastější chyba plánovačů a jejích předpovědí je, že předpokládají lineární průběh. Tedy, že při uzavření plynovodu na 50% bude cena X a při zavření XX. Ceny ale na volném trhu fungují jinak.

Nejčastější chyba plánovačů a jejích předpovědí je, že předpokládají lineární průběh. Tedy, že při uzavření plynovodu na 50% bude cena X a při zavření XX. Ceny ale na volném trhu fungují jinak. A je to hezký příklad funkce neviditelné ruky trhu.
Cena na svobodném trhu funguje tak, že započítává náklady na vytvoření produktu (plynu, elektriky) ale i spekulativní odhad všech lidí, kteří se aktivně podílejí na prodeji a nákupu zboží. Pojďme hned do reálné situace. Od uvalení sankcí na Rusko, samo Rusko vyhrožovalo uzavřením plynových kohoutků do Evropy. Takže všichni, co prodávají ale i kupují a vědí o této informaci a této informaci věří, jí započítají do ceny. Nakupující nakoupí více i za větší cenu aby mohli poskytovat i v případě že by se tak nastalo a nakupující si dělají zásoby a jsou ochotní kupovat za více. To vytlačí cenu mnohem víše než je skutečný stav zásob a díky tomu se začnou tvořit zásoby i na očekávanou situaci. Takže když nastane skutečné zavření kohoutků, tak cena vyskočí už jen o trochu. Podle toho, jak moc to bylo pro zákazníky a producenty nečekané a jak moc se nepřipravovali.
Pár bodů zhoršující efektivitu svobodného trhu (lidí) „neviditelné ruky trhu“:
- Doba na připravení měli lidé přes půl roku, problém je, že začali na jaře s prázdnými zásobníky a téměř od nuly.
- Problém je, že je to sektor, kde změny vyžadují velký kapitál a hodně vzácných zdrojů, a tak se nelze za tak krátkou dobu připravit úplně.
- Další důležité velké faktory jsou státní zásahy do svobody trhu (lidí), které jsou v současnosti extrémní a svobody v sektoru energetiky moc není, a tak trh nemá moc možností, jak zareagovat. Takže velké energetické společnosti jsou většinově vlastněné státem, a tak společnosti nejsou přirozeně chamtivé a netouží po větším zisku. Jejich zisk nenachází využití a je vyplácen v dividendách místo toho, aby byl zainvestován do dalších zdrojů energie a tím využili složeného úročení zisků. Což by vyřešilo i problém zákazníků.
- Stejně jako firmy tak i zákazníci, tedy občané nemyslí jako svobodní lidé, protože žijí v nesvobodě. Tak se část lidí nepřipravuje na vyřešení svého problému, ale očekávají pomoc od vládce (otrokaře, rodiče) plýtvají svoje vzácné zdroje na náměstích.
- Stát může pod nátlakem některých svých zákazníků (nezodpovědných občanu) být nucen ničit fungování peněz na svobodném trhu, kradením zisků a přesouváním tam, kde nemohou odstranit příčinu snížení životní úrovně.
A když se tohle všechno sečte a plus další příčiny, který zanedbávám kvůli svým omezeným zdrojům. Tak výsledkem je současná cena.
Během psaní článku už se stalo, že Putin nařídil uzavření plynovodu do Německa a jediný, který funguje je ten do Maďarska přes Turecko. Cena zatím dělá to, co teorie předpokládá a to, že cena se nezvedá na dvojnásobek, protože toto nebezpečí je už započítáno v ceně.
Dokonce cena nevytvořila ani nový cenový vrchol, možná díky tomu že Francie zprovoznila některé své jaderné elektrárny, které má ve špatným stavu a uvolňují se možnosti čím vytápět.
(Nejvyšší cena plynu byla 8Kč/KWh a elektriky 25Kč/KWh a po uzavření je aktuální cena zatím níž.)
Osobně věřím, že co se týká ceny, už větší neuvidíme.
Je tu ještě jeden důvod, který tomu bude bránit, pokud by ceny byli ještě větší tak firmy který spotřebovávají plyn k výrobě zboží, nebudou konkurence schopni a dočasně ukončí výrobu a tím sníží významně poptávku a tím i cenu. Samozřejmě nejsme na svobodném trhu a tak stát může tohle silou narušit nuceným placením těchto výdajů (dotacemi). Pak budeme dělat práci, která nepřináší větší užitek, než jdou výdaje, a taky tím vytlačíme cenu energie ještě výše.
Je tu ještě jedno riziko který může zvýšit cenu. Itálie, Řecko a Francie doteď měli uměle vykupovaný státní dluhopisy, aby nezbankrotovali. Teď ale ECB musí začít řešit inflaci a tím i přestat tvořit nové eura, kterými vykupuje dluhy. Předlužené státy EU, ale mají velké hlasovací právo a tak si nenechají vzít pomoc, kterou dostávají. Bude tedy hrozit znehodnocení €, což ovlivní i hodnotu Kč a když se znehodnotí měna a hodnota energie zůstane stejná, tak se zvýší cena za energii.
Bonus:
Mnozí lidé neberou vážně ochranu vlastnických práv Ukrajiny a radši by chtěli, aby vláda bojovala pro snížení ceny energií. Pokud Putin získá Ukrajinu, získá ještě více zdrojů plynu. Bude tedy ještě větší dominantní hráč, a ještě více bude moci zneužívat svého postavení k vydírání a nátlakům, aby dostal to, co chce. Stejně tak i ve vývozu pšenice. Zastavení narušování vlastnických práv tedy řeší i problém, který lidi trápí i krátkodobě.
Putin je jen dominantní hráč na trhu s plynem a ropou, ne monopolní. Takže platí, že čím více bude zneužívat svoje dominantní postavení, tím více ztratí zákazníků a tím i moc škodit. Protože energetika je sektor vyžadující pro změnu velké náklady, bude 2-8 let mít moc škodit. Dělá to jejich vládce a ničí důvěru i v ostatních sektorech a Rusko to bude dlouhodobě hodně poškozovat. Dokud si nezvolí vládce takového, který přesvědčí lidi, že vlastnické práva nebudou znova narušovány.
Ve svobodném trhu bez vládců by války nebyly, protože jsou neefektivní k získávání bohatství. Pokud tedy díky státu, který nemají takovou motivaci bránit vlastnické právo, poměrně rychle nezvítězí. Válku pak financuje za cenu životní úrovně svých občanů a popřípadě, že vyhraje i u občanů Ukrajiny. Ale nemůže se stát, že by životní úroveň vzrostla, a tak se nemůže stát, že by vzrostla i jeho popularita, která ho drží u moci.
Děkuji že se zajímáte ekonomii. 
Ekonomicky vzdělaný člověk se dokáže lepe připravit na to co přijde, protože vidí důsledky politických rozhodnutí. Dobrou knihou na začátek, je Ekonomie v jedné lekci.
 

Autor: Petr Borovec | čtvrtek 8.9.2022 22:17 | karma článku: 9,24 | přečteno: 454x
  • Další články autora

Petr Borovec

Státní účtenka za rok 2023.

Stát zapomněl poslat všem svým zákazníkům účtenku za ty služby, co nám poskytl. Přeci zákazník by měl vědět, za co platí.

12.4.2024 v 17:16 | Karma: 14,75 | Přečteno: 457x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Kartel, kdy je neudržitelný a kdy ano.

Proč se kartely rozpadají samy bez zákazu? Co vše je kartel? Kdy je kartel udržitelný a proč? Krátce o největším kartelu který svojí moc využil na maximum.

23.3.2024 v 15:29 | Karma: 6,35 | Přečteno: 213x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Politika, co je vidět a co není vidět.

Vysvětlení proč se děje v politice to co se děje. Proč je v dnešní době socialismus a právo určováno centralisticky?

9.3.2024 v 14:01 | Karma: 8,45 | Přečteno: 398x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Přirozená neefektivita cenových signálů.

V čem jsou řízené peníze lepší než peníze neřízené s omezeným množstvím mincí? Jaký je problém 2% cílené inflace?

4.2.2024 v 14:40 | Karma: 7,27 | Přečteno: 272x | Diskuse| Ekonomika

Petr Borovec

Jak by vypadal život bez fosilné energie?

Článek ukazuje, jak s technologiemi z roku 2023 lze žít v souladu s přírodou. Článek poukazuje na velké problémy, které nečekaně řeší jiné velké problémy. Ukázka ekonomické ekologie. Nemá nic společného s Green Deal od EU.

24.11.2023 v 11:42 | Karma: 7,34 | Přečteno: 405x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 9,21
  • Průměrná čtenost 421x
elektrikář, investor začátečník (7let), student "rakouské" ekonomiky ....

Seznam rubrik