Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Největší problém firem.

Problém který zhoršuje efektivitu každé velké firmě a i státu.  Kdy se tak děje? Proč se snažit tento problém řešit? Jak problém odstranit? 

Spočívá v tom, že firma je natolik velká, že jí majitel (majitelé)nedokáže řídit sám a musí si platit lidi k řízení a správě majetku.
Manažer je placený za to aby maximalizoval zisk firmy. To může být v některých situacích v rozporu s jeho vnitřními motivacemi, který má každý člověk. Protože každý člověk maximalizuje svůj vlastní užitek, tedy zisk.
Kdy se tak děje:
Manažer má vyřešit nějaký problém, který trápí firmu a vybere si řešení, který pro něho znamená nejmíň práce i když to není nejziskovější řešení pro firmu. Dělá vnitřní kompromis mezi svojí maximalizací zisku a maximalizací zisku firmy.
Tento problém se, ale vyskytuje v celé firmě. Mistr může dávat přednost nebo odměňovat zaměstnance se kterými dobře vychází. I když by měl odměnit zaměstnance, kteří firmě přináší největší zisk.
Zaměstnanec by měl vykonávat co největší zisk firmě, aby firma byla konkurence schopná a on si nemusel hledat novou práci. Přesto když je přesvědčen, že se to nezjistí, tak maximalizuje svůj zisk, nepracováním, drobnými krádeži, a nebo prací na vlastním byznysu (melouchy a bokovky).
Tento problém zvětšuje náklady na výrobu zboží a zhoršuje konkurence schopnost firmě. Firmy, které mají nejvíce zaměstnanců, kteří dávají přednost vlastnímu zisku nad ziskem firmy, pak krachují.
Typicky firmy s velkými odbory. Které mají bohužel právo legálně porušovat vlastnické právo majitelů. Kde stávkující (nepracující) nemůže být vyhozen nebo nahrazen, což poškozuje ostatní pracující zaměstnance a majitele. Odbory se netají tím, že se snaží maximalizovat zisk zaměstnance, což je v rozporu se zájmy zákazníků, kteří chtějí levné a kvalitní zboží. Takže když překročí únosnost, ztratí zákazníka a někdo přijde o práci, nebo celá firma zkrachuje.
Popisovaný problém je typický pro státní sektor, kde je tato neefektivita v největší míře kvůli tomu, že samotná firma používá k financování své neefektivity násilí a drží si monopol. (daně). Co se dobře schovává za vyžadované násilí od zákazníků, kteří po firmě chtějí, aby dělala některé násilné praktiky.
Proč se snažit tento problém odstranit?
Zvýšené náklady, způsobené tímto problémem jsou obrovské a jakmile firma dokáže tento problém řešit, nemá problém konkurovat a tím zajistit i vysoké platy zaměstnanců a jistou práci. Vedlejším efektem je i decentralizované řešení problémů.
Jak problém odstranit?
Tento problém může odstranit jen vlastník. Zaměstnanec nebude mít rozpor mezi vlastními zájmy a zájmy firmou, jen když bude vlastníkem, nebo jeho plat se bude odvíjet od zisku firmy.
Pozor tento problém neřeší úplně dobře, když manažeři dostávají odměny ze zisku za daný rok. Pro firmu je dobrý, když nevykazuje zisk, protože nemá pak ztrátu daňovou.  Přesto manažeři nedělají tak, aby firma nevykazovala zisk, protože čím větší zisk firma vykáže, tím oni mají větší odměny ze zisku.
(ps: dobrý investor, nekouká ve výročních správách na čistý zisk, protože vůbec nic neříká o stavu společnosti.)
1) Zaměstnanci by měli mít plat přímo navázaný na produktivitu. Bývá to pohyblivá složka v platu, kterou zaměstnanci nemají rádi, protože je nejistá a nekompromisně je motivuje pracovat efektivně. Což nejde ošálit papírově (byrokraticky).
Plat zaměstnance = cena vyrobeného zboží bez marže – náklady na suroviny– reklamace.
Než mě začnou zaměstnanci kamenovat, zvažte i to, že může díky tomu z firmy zmizet otravná byrokracie, která nařizuje, jak zaměstnanci mají pracovat. Protože žádný z nich není motivovaný se poflakovat a samotní zaměstnanci jsou i motivováni vyloučit zaměstnance, který snižuje produktivitu.
Mistři a technologové ve výrobě tedy nemohou říkat, jak má kdo dělat, jen doporučovat, a hlavně být podporou pro dělníky.
2) Údržbáři, opraváři, ostraha a další podpůrní pracovníci.
Nelze je motivovat stejně, jako zaměstnance ve výrobě. Vymýšlení správného ohodnocení tak, aby motivovalo k největší efektivitě je hodně individuální, přesto zde uvedu přiklad.
Plat údržbáře = % z ceny vyrobeného zboží bez marže – náklady na opravy a údržbu – cena prostojů.
- Údržbář by tedy byl závislý na množství odvedené práce zaměstnanců ve výrobě. Ano to nemůže ovlivnit, ale musí to tam být. Pokud se nevyrábí, nemůže být odměněn. Protože bez zboží není ani odměna od zákazníka. (až na výjimečné situace, za udržování funkce a hodnoty majetku, kterou platí majitel)
- Údržbář je platem automaticky motivovaný udržovat takový stav strojů, který je nejvýhodnější pro firmu, a i pro něho. Pro firmu je lacinější hradit náklady na dobrou údržbu než hradit výměny rozbitých součástí strojů a penále za nedodání zboží včas kvůli prostojům.  Což je zároveň výhodné pro údržbáře, protože údržba je méně náročná než oprava. Zároveň je motivovaný pracovat tak, aby zbytečně nezastavoval výrobu, která určuje jeho plat.
ps: bot 1 a 2, také automaticky motivuje, aby nikdo nesabotoval a nepoškozoval stroje (ani zaměstnanec ve výrobě ani údržbář)
3) Manažeři a technologové a další, co řídí firmu.
Tito zaměstnanci by neměli být motivováni ziskem, jak bylo už výše zmíněno, ale nárůstem hodnoty.
Při jejich práci nejsou důležité krátkodobé výsledky, ale dlouhodobé. Takže plat by se měl odvíjet od změny hodnoty firmy.
Plat manažera = (účetní hodnota firmy na konci roku – účetní hodnota firmy na začátku roku) * XX%.
XX% představuje % podíl zisku o který je majitel ochoten se rozdělit se správci jeho majetku. (samozřejmě by bylo vypláceno průběžně, každý měsíc)
4) Politici a úředníci.
Aby státní zaměstnanci byli motivováni sloužit a pomáhat svým občanům. Musí se jejich plat odvíjet od životní úrovně občanů.
Plat politika a úředníka = Průměrný celostátní plat ve veřejném sektoru * X
Pokud u nás nebude dostatečná svoboda, aby firmy mohly konkurovat, tak nebudou schopni dlouhodobě zvedat platy zaměstnancům a tím se nezvednou ani platy státních zaměstnanců.
Ano politici se mohou pokusit zneužít svojí moc a násilím zvyšovat platy ve veřejném sektoru. To vždy učiní tyto firmy nebo sektory nekonkurenceschopnými a ty zkrachují, nebo to zvýší zdanění, které také vede k nezaměstnanosti, nebo k zadlužení a k inflaci či krachu státu. Tahle rizika už musí občané odhalit sami a včas takové politiky nechat ve volbách zkrachovat.
Jaký tedy bude mít plat:
Politik:  Tato práce vyžaduje vysoké ekonomické vzdělání a další schopnosti jeho X = (2 až 4)
Úředník: X = (+1-).
Učitelé, Doktoři, Hasiči atd: By měli být placeni tržně a podobným způsobem ohodnoceny a motivováni, jako zaměstnanci ve veřejném sektoru. (jako údržbáři a zaměstnanci ve výrobě)
Jak toho docílit více popisuji v článku: „Jak dlouhodobě snížit daně“.
Nutno ještě dodat. Díky dobře nastavené motivaci, není potřeba zaměstnávat ve firmě lidi, kteří kontrolují jiné lidi, nebo plýtvat prostředky na vnější motivace. Protože zaměstnanci se sami hlídají a motivují, mohou mít o tyto úspory větší plat.
Firmám by prospělo mnohem více, kdyby zaměstnanci nedávali část svého platu do odboru, ale do nákupu firemních akcii, které by jim patřily. Což dokáže také přinášet benefity.
Pro ekonoma je nepochopitelné, proč firmy dávají různé dárky a slevové šeky. Když šeky a dárky mají menší užitek pro zaměstnance než peníze, které by jinak mohli dostat ve výplatě. (pravdou je, že by tyto peníze byly zdaněny, ale individuální užitek nemusí být menší)
Pokud tyto hloupé benefity mají udržet zaměstnance, pak je efektivnější jim dát firemní akcie. Které v případě potřeby jdou lehce směnit na peníze. A daňový časový test 3 let by je motivoval držet akcie a tím motivoval k efektivnější práci, protože by pracovali částečně pro sebe a se svým majetkem. Tím by se zmenšil problém rozdílných cílů.
Děkuji, že si uděláte čas na vzdělávání se, protože ekonomická negramotnost je kořenová příčina nízké životní úrovně.

Autor: Petr Borovec | pondělí 19.12.2022 18:21 | karma článku: 10,31 | přečteno: 354x
  • Další články autora

Petr Borovec

Státní účtenka za rok 2023.

Stát zapomněl poslat všem svým zákazníkům účtenku za ty služby, co nám poskytl. Přeci zákazník by měl vědět, za co platí.

12.4.2024 v 17:16 | Karma: 14,75 | Přečteno: 455x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Kartel, kdy je neudržitelný a kdy ano.

Proč se kartely rozpadají samy bez zákazu? Co vše je kartel? Kdy je kartel udržitelný a proč? Krátce o největším kartelu který svojí moc využil na maximum.

23.3.2024 v 15:29 | Karma: 6,34 | Přečteno: 211x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Politika, co je vidět a co není vidět.

Vysvětlení proč se děje v politice to co se děje. Proč je v dnešní době socialismus a právo určováno centralisticky?

9.3.2024 v 14:01 | Karma: 8,45 | Přečteno: 396x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Přirozená neefektivita cenových signálů.

V čem jsou řízené peníze lepší než peníze neřízené s omezeným množstvím mincí? Jaký je problém 2% cílené inflace?

4.2.2024 v 14:40 | Karma: 7,27 | Přečteno: 270x | Diskuse| Ekonomika

Petr Borovec

Jak by vypadal život bez fosilné energie?

Článek ukazuje, jak s technologiemi z roku 2023 lze žít v souladu s přírodou. Článek poukazuje na velké problémy, které nečekaně řeší jiné velké problémy. Ukázka ekonomické ekologie. Nemá nic společného s Green Deal od EU.

24.11.2023 v 11:42 | Karma: 7,34 | Přečteno: 402x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Petr Borovec

Vysvětlení a kritika emisních povolenek.

Článek vysvětluje: Proč, proboha, jim vadí CO2 z uhlí a ne CO2 při pálení dřeva? Jaká je tržní reakce na problém? Jak stát a EU zpomaluje tržní řešení?

14.10.2023 v 18:10 | Karma: 10,57 | Přečteno: 418x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Svoboda ne vždy vede k největšímu bohatství národa.

Vždy píšu o tom, že svoboda vede k největšímu bohatství národa a jakákoli státní nesvoboda k chudobě. Bohužel to není tak jednoduché. Proč je to tak? Které státy jsou ziskové?

30.9.2023 v 21:35 | Karma: 10,49 | Přečteno: 265x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Jaká bude inflace?

Zjednodušený soupis toho, co potřebujeme znát, pro zjištění budoucí inflace a zjištění co způsobilo současnou, nebo minulou inflaci.

24.9.2023 v 12:08 | Karma: 11,27 | Přečteno: 307x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Mít či nemít děti a jak se nejlépe zajistit na stáří.

Jedno z nejdůležitějších ekonomických témat ovlivňující bohatnutí národa. Důvody proč mít i nemít. Také o tom, jak dětství dětí velmi výrazně určuje jejich následné schopnosti a tím i efektivitu trhu.

22.9.2023 v 23:08 | Karma: 8,66 | Přečteno: 329x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Dorovnávací daň 15 %

EU postupně zavede globální daň 15 % od roku 2025. Jaké to bude mít ekonomické dopady na lidi žijící v EU? Proč to národu v minulosti nepřineslo bohatství?

27.8.2023 v 15:39 | Karma: 19,47 | Přečteno: 606x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Výsledek vládní pomoci a dění na trhu 2023.

Jak nakonec uškodilo lidem zastropování cen energie, které chtěla většina lidí? Co se děje v USA? Budou klesat úroky?

19.8.2023 v 11:36 | Karma: 14,43 | Přečteno: 423x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Lze přerozdělením zvýšit užitek ve jménu zákona mezního užitku?

Pokud máte chléb, tak s každým dalším chlebem, co máte, klesá váš užitek, který vám dává chléb. Vytvoříme tedy větší užitek, když bude dán chudému, který nemá ani jeden?

17.8.2023 v 20:24 | Karma: 11,88 | Přečteno: 226x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Tajná dohoda.

Přísahám při svém životě a lásce k životu, že nikdy nebudu žádat, aby ostatní žili pro mne, a budu bojovat proti těm, kteří nutí lidi žít pro jiné lidi. Pokud bych porušil slib, odejdu s J.G.

6.8.2023 v 13:07 | Karma: 11,38 | Přečteno: 385x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Bitcoin - první krypto fiat

Krypto aktivum, které vzniklo jako první a také jako první bylo státem použito jako státní peníze s nuceným oběhem. Bude Bitcoin dobrými penězi? Jak funguje?

29.7.2023 v 22:17 | Karma: 7,58 | Přečteno: 232x | Diskuse| Ekonomika

Petr Borovec

Cardano - těžké peníze.

Můžou to být dobré peníze? Jak fungují? Cardano je psáno v haskellu, což je jeden z nejtěžších programovacích jazyků, a umí ho sotva 1% programátorů. Možná díky Cardanu se to změní.

19.7.2023 v 17:38 | Karma: 6,65 | Přečteno: 285x | Diskuse| Ekonomika

Petr Borovec

Tron – asijské peníze.

Můžou to být dobré peníze? Jak fungují? V 18.7.2023 má Tron 1,5 milionů aktivních adres, což je 1,5x více než BTC, a zároveň má 1,4 milionů aktivních adres na DEFI, což je 4,5x více než ETH. Na trhu nejpoužívanější krypto aktivum.

18.7.2023 v 11:59 | Karma: 5,54 | Přečteno: 211x | Diskuse| Ekonomika

Petr Borovec

Z nevolnictví pomocí řemesel a obchodu.

Lze být svobodný bez zdroje jídla? Co se stalo po rozpadu velké římské říše? Jak poddaní získali zpátky svou svobodu?

12.7.2023 v 16:54 | Karma: 12,06 | Přečteno: 372x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Podpora DIP a jeho důsledky.

Co je DIP? Proč byla podpora DIP vytvořena? Jaké má důsledky daňová úleva? Jaký důchod dokáže DIP poskytnout? V jaké době to vzniklo?

29.6.2023 v 19:47 | Karma: 6,99 | Přečteno: 343x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Udržitelný mír

Abychom mohli žít v míru, musí být mír ziskový a dobývání ztrátové. Válka na Ukrajině je důsledek špatně vyřešených válek v minulosti. Co se stalo v minulých válkách?

5.6.2023 v 22:20 | Karma: 9,27 | Přečteno: 453x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Můžou být peníze generující zisk, dobré?

Řeší konečně historický problém peněz? Co způsobuje zisk z držení? Jaké motivace vytvoří v krizi?...

25.5.2023 v 20:11 | Karma: 5,18 | Přečteno: 222x | Diskuse| Ekonomika
  • Počet článků 104
  • Celková karma 9,20
  • Průměrná čtenost 417x
elektrikář, investor začátečník (7let), student "rakouské" ekonomiky ....

Seznam rubrik