Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdy se přestane zdražovat?

Od pádu komunismu se jen zdražuje, tak kdy se přestane? A co proto musíme udělat?  Kdo může za drahotu? 

Většinu lidí asi napadne, že to skončí, když budou volit znova komunismus. Bohužel ne, pokusím se to co nejjednodušeji vysvětlit.
Hodnota zboží, kterou kupujeme je stejná nebo menší. Ceny rostou, protože hodnota zboží se porovnává vůči penězům, které ztrácí hodnotu. A tak potřebujeme více znehodnocených peněz ke koupení stejně hodnotných věcí.
Peníze ztrácí svoji hodnotu kvůli ČNB, která udržuje inflační cíl na 2%. Což znamená, že peníze v průměru mají ztratit každý rok 2% své hodnoty vůči zboží, které sledují. Je to moderní socialismus, přes který vláda ovládá chování lidí, jako za komunismu, jen nepřímo přes peníze. Tak se neděje jen u nás, ale i v ostatních zemí. Stejně jako u nás tak i Americe i Rusku. Jen protože se používají peníze, tak to není kapitalismus. Kapitalismus je o rovných právech a svobodném trhu.
Dnešní socialistický systém má pro vládu výhodu, v tom že většina lidí ani po 50 letech neví, jak byli a jsou okrádáni. Vinu za chudobu vláda a lidé můžou jednoduše házet na veřejný sektor. Na hamižné podnikatele, který jím nezvedají plat dostatečně, nebo na prodejce kteří neustále zdražují a banky jako falešný vzor kapitalismu.
Jak znehodnocování peněz veřejně obhajuje ČNB, zde:
https://www.cnb.cz/cs/menova-politika/inflacni-cil/

Může vytvořit inflaci nedostatek nějaké suroviny?
Třeba kdyby byl nedostatek plynu a cena plynu by tím vyletěla nahoru do extrému. To by způsobilo nárůst i nákladů na výrobu elektriky a ta by zvýšila náklady na další zboží a služby atd. Problém je, že to nevytvoří inflaci, protože pokud člověk musí utratit více za plyn a elektriku, pak mu nutně nemůže zbýt peníze na ostatní zboží. Takže ostatní zboží, které lidé budou považovat za nejméně důležité zlevní. Inflace tedy nevznikne, protože některé zboží zdražuje a druhé zlevňuje, protože lidé na něj nemají. Co způsobí inflaci je až to, že lidé se neomezí a k nákupu zboží použijí svoje úspory a prodají svoje aktiva. Pak bychom mohli pozorovat pokles ceny akcií, komodit, hodnoty peněz a růst ceny spotřebního zboží. Bohužel to se moc neděje, protože bohatí lidé se málokdy rozhodnou žít ztrátově. Takže pak zbývá druhá možnost a to je, že někdo vytváří nové peníze a utrácí je za spotřební zboží. Což se právě děje. Kdy stát vytváří peníze a znehodnocuje tím stávající a tyto nové peníze dává vybrané skupině lidí. (důchodci, státní zaměstnanci, příjemci dotací, lidé které si berou hypotéky, atd)
zdroj: kniha: Soukromé peníze a další ekonomická literatura. 
Nárůst množství peněz v oběhu, se neopírá jen o teorii. Sami centrální banky uvádějí, kolik peněz vytvořily. Což lze sledovat na jednom místě třeba zde:
Česká koruna:https://tradingeconomics.com/czech-republic/money-supply-m2

Inflace není přirozená. S rostoucí robotizací a s novými technologiemi je výroba zboží efektivnější a méně náročná. Ceny zboží by tedy přirozeně klesaly. Pozor! Klesaly by i platy u práce, u které by se snížila náročnost díky novým technologiím a nezvýšila produkce.
Bez umělé inflace by si každý mohl šetřit na své cíle a stáří, bez velkého rizika.
Inflace nás všechny uměle motivuje utrácet a zadlužovat. Což způsobuje plýtvání věcmi a následné nadměrné znečišťování přírody. Zhoršuje to kvalitu zboží, aby nemuseli jeden rok zdražit. Staří lidé jsou závislí na státní pomoci, protože stát je jediný, který má možnost neomezeně tvořit nové peníze.
Pokud se tedy chceme dostat z neustálého zdražování, které má negativní důsledky na chování celé společnosti i vlády. Přiblížit se svobodnému trhu, kde nejsme ovládány nově vytištěnými penězi. Jaké možnosti máme?
A) Zvolit si vládu, která místo rovnosti a finanční pomoci nám bude slibovat zrušení cílování inflace na 2%.
Bude to vyžadovat tyto kroky:
1) Zrušit možnost ČNB odkupu státních dluhopisu, a to ani zprostředkovaně od třetích stran.
2 Snížit cílování inflace na 1% než bude možný bod 4.  
3) Postupně zvyšovat nutný procentuální podíl peněz, který banka musí dát ze svého lidem, kterým poskytuje půjčku. Dnes to dělá pouhých 2-5%, zbytek peněz je vytvořeno z likvidity, což jsou nově vytvořené peníze. Postupně zvýšit až na 100%.
4) Potom až zrušit ČNB a vrácení se k tržnímu určování úroků.
Výhody: Česká koruna by byla natolik silná, že by silně posilovala i oproti dolaru a euru. Šlo by šetřit na důchod bez investování. Chudí by si zvládli postupně našetřit na dražší věci, bez nutnosti se zadlužit u bohatých.
Nevýhody: Vyžaduje velké schopnosti voličů, kteří budou muset volit kapitalistické strany, které se dokážou nezadlužovat. I přesto, že bude menšina voličů demonstrovat, že chtějí pomoc na úkor ostatních občanů.
Voliči musí být připraveni na to, že kvůli sílící koruně, se jím bude zmenšovat plat, ale nebude to znamenat, že si za menší plat pořídí méně.
Tato varianta je možná jednoduší, oproti variantě B. Protože na ni zbohatnou právě ti, kdo si to odhlasují, ale i ti kdo hlasovali proti což jim následně může změnit názor a podpořit další kroky k dokončení. Může to být poháněno jak vlastenectvím, tak chamtivostí českých střadatelů.
B) Začít používat lepší peníze.
Spořit si v penězích u kterých nemůže stát začít vytvářet nové další peníze, nebo zatím nevytváří. Pro tento účel vznikla krypto aktiva. Je potřeba vybírat takové,co mají zajištěné omezené množství mincí v oběhu pomocí kódu. Ty, co dokážou potvrdit, co nejvíce transakcí za sekundu, protože díky tomu to může používat více lidí, a to vytváří větší stabilitu hodnoty. Také ty, co mají malé provozní náklady na zajištění provozu, co zajistí konkurence schopnost a obranu vůči státu (společnosti). V těchto parametrech se drží na vrcholu Cardano, Ethereum a Bitcoin.
Bude to vyžadovat tyto kroky:
1) Zrušit zákony, které vynucují používání a přijímání státních peněz. Zrušit nutnost vést v Kč účetnictví atd. Což uměle zvyšuje náklady konkurenčním penězům a uměle vytváří překážky lidem.
2) Zrušit zdanění zisků při držení konkurenčních peněz. Což uměle snižuje výhodnost konkurenčních peněz.
3) Spořit v lepších penězích.
4) Platit a přijímat je jako platbu za práci a zboží. Nejlépe s výhodnou slevou. Aktivním používáním bude klesat dopad státních peněz na ekonomiku a tím i na vytváření inflace.
5) Bojovat v diskusích zato, aby žádný z krypto aktiv nebylo zvýhodňováno státem. I když by výhodu dostaly vaše oblíbené peníze. Protože každá taková výhoda snižuje motivaci těžařů udržovat kvalitní bez inflační peníze a zvyšuje riziko, že peníze začnou být znehodnocovány samotnými správci peněz (těžaři).
Výhody: Přechod na neinflační peníze je postupný a lidé jsou motivováni se přidat díky zisku.
Nevýhoda: Postupný přechod vytvoří inflaci na státních penězích, což okrade ještě více hlavně chudé, kteří neměli čas se naučit používat nové peníze a ověřit si informace.
Přechod na nové peníze smaže dluhy těm, co se chovali nezodpovědně, tedy hlavně státům. Společnosti nebude tedy tržně očištěna a hrozí, že bude pokračovat v neudržitelnosti.
Státy nejspíše vyberou tu nejpopulárnější krypto aktivum, které půjde nejlépe ovládnout přes těžbu a konkurenci zničí regulacemi.(tak nějak už se děje, přes BTC).
Změna bez změny zákonů lze, ale pravděpodobně bude dočasná, jen na pár desítek let. Protože změna by byla jen přes chamtivost, ne z porozumění škodlivosti inflačních peněz.
Děkuji, že se zajímáte o důsledky lidského jednání. Obě varianty uspějí jen, když lidé změní zákony.

Autor: Petr Borovec | pondělí 13.3.2023 22:42 | karma článku: 10,57 | přečteno: 427x
  • Další články autora

Petr Borovec

Státní účtenka za rok 2023.

Stát zapomněl poslat všem svým zákazníkům účtenku za ty služby, co nám poskytl. Přeci zákazník by měl vědět, za co platí.

12.4.2024 v 17:16 | Karma: 14,75 | Přečteno: 457x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Kartel, kdy je neudržitelný a kdy ano.

Proč se kartely rozpadají samy bez zákazu? Co vše je kartel? Kdy je kartel udržitelný a proč? Krátce o největším kartelu který svojí moc využil na maximum.

23.3.2024 v 15:29 | Karma: 6,35 | Přečteno: 213x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Politika, co je vidět a co není vidět.

Vysvětlení proč se děje v politice to co se děje. Proč je v dnešní době socialismus a právo určováno centralisticky?

9.3.2024 v 14:01 | Karma: 8,45 | Přečteno: 398x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Přirozená neefektivita cenových signálů.

V čem jsou řízené peníze lepší než peníze neřízené s omezeným množstvím mincí? Jaký je problém 2% cílené inflace?

4.2.2024 v 14:40 | Karma: 7,27 | Přečteno: 272x | Diskuse| Ekonomika

Petr Borovec

Jak by vypadal život bez fosilné energie?

Článek ukazuje, jak s technologiemi z roku 2023 lze žít v souladu s přírodou. Článek poukazuje na velké problémy, které nečekaně řeší jiné velké problémy. Ukázka ekonomické ekologie. Nemá nic společného s Green Deal od EU.

24.11.2023 v 11:42 | Karma: 7,34 | Přečteno: 405x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 103
  • Celková karma 9,21
  • Průměrná čtenost 421x
elektrikář, investor začátečník (7let), student "rakouské" ekonomiky ....

Seznam rubrik