Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z nevolnictví pomocí řemesel a obchodu.

Lze být svobodný bez zdroje jídla? Co se stalo po rozpadu velké římské říše? Jak poddaní získali zpátky svou svobodu? 

Po rozpadu Římské říše, částečně kvůli neustálému znehodnocování peněz, zavládlo několik let drancování mezi šlechtici, ale také kvůli nájezdům germánských a skythských kmenů. Loupeže a násilí, jichž se barbaři dopouštěli na původním obyvatelstvu, přerušily styky mezi městy a venkovem. Města byla opuštěna, pole na venkově zůstala neobdělána a západoevropské provincie, které se za Římské říše těšily značnému stupni blahobytu, klesly až na dno bídy a nevzdělanosti. Veškerá půda byla zabrána a patřila dobyvačným kmenům nebo silným šlechticům, kteří se ubránili. Majetek tedy patřil jen velmi malé skupině lidí. Půda a majetek se tedy stal i zdrojem moci a bezpečí, takže i když dříve bylo zvykem dělit majetek tak, aby zbylo na všechny potomky bez rozdílu pohlaví a věku. Nyní, když se stala zdrojem moci a bezpečí, byla tendence tento majetek opět nerozdělovat, kvůli tomu, aby se neoslabovala síla nejednotou. Tak přirozeně vznikl zákon prvorozenství, který se později uplatnil v monarchii. S rostoucím bohatstvím a svobodou se stal zbytečným a škodlivým zákonem, který zbytečně zvýhodňuje jednoho člena rodiny a ostatní ožebračuje, což je demotivující.

Poddaní byli vesměs nevolníci, jejichž práce byla mírnější než otroctví známé u starých Řeků a Římanů nebo i v našich západoindických koloniích. Bezprostředně patřili spíše k půdě než svému pánovi. Mohli být proto s půdou prodáni, bez ní však nikoli. Ženit nebo vdávat se mohli jedině se souhlasem svého pána, ale rozvázat manželství tím, že by muže prodali jiné osobě než ženu, to již pán nemohl. Jestliže některého nevolníka zmrzačili nebo zabili, byla jim uložena jistá pokuta, i když ta bývala obyčejně malá. Tito nevolníci však nemohli nabývat majetku. Cokoli získali, bylo získáno pro jejich pána, a ten jim to mohl podle libosti odebrat. Veškerá zemědělská činnost provozovaná pomocí těchto nevolníků byla podnikem jejich pána, a nevolníci platili 100% zdanění ze své činnosti. Dnes se tomuto druhu zdanění říká DPH. Takoví nevolníci si mohli vydělat jen na své denní potřeby. Byl to tedy vlastně majitel sám, který užíval své vlastní pozemky a obdělával je svými vlastními nevolníky.

Zkušenosti všech věků a národů ukázaly, že práce prováděná otroky je v konečném důsledku nejdražší práce, i když se zdá, že stojí pouze zaopatření těchto otroků. Člověk, který nemůže získat žádný majetek, nemá jiný zájem než co nejvíce se najíst a co nejméně pracovat. Cokoli vykoná nad to, co stačí k tomu, aby si zajistil živobytí, může z něho vyždímat jedině násilí, a ne nějaký vlastní zájem. Posledním pokusem kde se to potvrdilo, byl komunismus, kde jsou lidé podobně motivování. Bohatnutí země bylo velmi pomalé až mizivé.
Jak se osvobodili?
Lidé dříve žijící ve městech byli velice chudí a byli nuceni cestovat od jednoho hradu a šlechtice k druhému. Za každé využití mostu, postavení stánku na trhu nebo přechodu hranice platili mýtné. Úspěšní obchodníci a ti, kteří se naučili nějakému řemeslu, se většinou usadili a platili daň za ochranu, tzv. daň na hlavu, bez ohledu na svůj majetek a příjem. To bylo velice kapitalistické i na dnešní dobu by bylo.
Díky chamtivosti králů a šlechticů získat od obchodníků nebo řemeslníků zboží z dalekých krajů, které ostatní nemohli mít, si postupně získávali speciální smlouvy, které jim dávaly výhodu nemusit platit mýtné. Nejšikovnější řemeslníci dostávali právo, že jejich děti mohou zdědit jejich majetek. Svoboda výběru komu prodají svou práci, nebo svůj skromný majetek jim poskytla větší zisky. Skutečnost, že vlastní svou práci a jsou motivováni zlepšovat svou životní úroveň, se po čase projevila tím, že se začali opět uskupovat do měst mimo sídla šlechticů a králů. Tato svoboda postupně začala lákat nevolníky na vesnicích a v panstvích. Ti před útěkem do měst ve svých úkrytech nashromáždili ukradené jídlo a nástroje a poté odcestovali do dostatečně vzdálených měst, nebo loupili na cestách.  
Jistě města neměla žádný nebo minimální zdroj jídla z půdy. Ale díky tomu, že si mohli vybrat od koho koupí, vytvořilo se konkurenční prostředí mezi šlechtici a pány vlastníky pozemků. Žádný šlechtic neměl měšťany rád, ale díky vlastní chamtivosti prodávali své přebytky jídla, aby měli peníze na okázalé šperky z cizích zemí nebo na výrobky měšťanů. Prodávali jídlo do města, které jim zase zajistilo větší životní úroveň prostřednictvím kupování zboží, které nevolníci nezvládli vyrobit kvůli nedostatečné motivaci mít z čehokoli zisk.

Historie tedy dokazuje, že i s minimální soběstačností v jídle, která je životně důležitá pro přežití, lze získat svobodu, pokud funguje trh.
Jak města bohatla díky kapitalismu, tak se i zvětšovala příchodem nových lidí. Rozvojem řemesel jejich význam rostl a postupně si vydobyla možnost sama si vybírat pachtovné pro krále a sama si zajišťovat bezpečnost a vymáhat právo. Kapitál proměňovaly na svobodu a svoboda jim umožnila větší zisky.
Tato svoboda byla však jen vůči vnějšímu světu. Ve městě musela také panovat poslušnost a jistá menší nesvoboda, aby zajistily jednotu a tím sílu, která byla cenná pro krále. Efektivita měst byla neporovnatelně větší a tak bohatství a pomalu i moc se zvětšovala a po čase se města stala hlavním spojencem krále.
Připomeňme si, že král byl nejsilnějším šlechticem, ale zdaleka ne tolik, aby dokázal chránit celou zemi. Také neustále čelil touze šlechticů po moci. Města byla hlavně spojencem krále, protože v jejich zájmu byl vždy mír a zachování trhu. Nakonec tedy města měla větší moc než šlechtici, a ti pak museli uvolnit práva svým nevolníkům, aby zvýšili efektivitu a udrželi si postavení. Jejich relativní pokles bohatství vůči měšťanům je také donutil se zbavit pozemků, které jim nepřinášely dostatečný zisk na udržení lepšího životního standardu než měšťané. Tak vznikala svoboda v zemích bývalé římské říše mezi 5. až 16. stoletím (hlavně v oblasti švýcarské).
Děkuji, že se zajímáte o důsledky lidského jednání, a to i ty minulé.
Svobodu vytvořili hlavně lidé, kteří nebyli zdaňováni za svou práci a chamtiví lidé obchodující na trhu.
hlavní zdroj: kniha Bohatství národů - Adam Smith
(st. kolem 400) 

Autor: Petr Borovec | středa 12.7.2023 16:54 | karma článku: 12,06 | přečteno: 372x
  • Další články autora

Petr Borovec

Státní účtenka za rok 2023.

Stát zapomněl poslat všem svým zákazníkům účtenku za ty služby, co nám poskytl. Přeci zákazník by měl vědět, za co platí.

12.4.2024 v 17:16 | Karma: 14,75 | Přečteno: 457x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Kartel, kdy je neudržitelný a kdy ano.

Proč se kartely rozpadají samy bez zákazu? Co vše je kartel? Kdy je kartel udržitelný a proč? Krátce o největším kartelu který svojí moc využil na maximum.

23.3.2024 v 15:29 | Karma: 6,35 | Přečteno: 213x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Politika, co je vidět a co není vidět.

Vysvětlení proč se děje v politice to co se děje. Proč je v dnešní době socialismus a právo určováno centralisticky?

9.3.2024 v 14:01 | Karma: 8,45 | Přečteno: 398x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Přirozená neefektivita cenových signálů.

V čem jsou řízené peníze lepší než peníze neřízené s omezeným množstvím mincí? Jaký je problém 2% cílené inflace?

4.2.2024 v 14:40 | Karma: 7,27 | Přečteno: 272x | Diskuse| Ekonomika

Petr Borovec

Jak by vypadal život bez fosilné energie?

Článek ukazuje, jak s technologiemi z roku 2023 lze žít v souladu s přírodou. Článek poukazuje na velké problémy, které nečekaně řeší jiné velké problémy. Ukázka ekonomické ekologie. Nemá nic společného s Green Deal od EU.

24.11.2023 v 11:42 | Karma: 7,34 | Přečteno: 405x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 103
  • Celková karma 9,21
  • Průměrná čtenost 421x
elektrikář, investor začátečník (7let), student "rakouské" ekonomiky ....

Seznam rubrik