Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tron – asijské peníze.

Můžou to být dobré peníze? Jak fungují? V 18.7.2023 má Tron 1,5 milionů aktivních adres, což je 1,5x více než BTC, a zároveň má 1,4 milionů aktivních adres na DEFI, což je 4,5x více než ETH. Na trhu nejpoužívanější krypto aktivum.

Můžou to být dobré peníze? Jak fungují? V 18.7.2023 má Tron 1,5 milionů aktivních adres, což je 1,5x více než BTC, a zároveň má 1,4 milionů aktivních adres na DEFI, což je 4,5x více než ETH. Proč překonává dvě největší krypto aktiva? Je zákazníky vybrané dobré krypto aktivum?

Je to jednoduché a přehledné.
Tron zvládá na základní vrstvě 2000 transakcí, a platby jsou opravdu rychlé. Každá adresa má na každý den 600 bodů šířky pásma a 0 energie. Na jednoduché poslání peněz (TRX) je potřeba šířka pásma. Tedy každý den může uživatel poslat 2x za den peníze zdarma. Jakmile mu dojde šířka pásma, musí si zaplatit transakční poplatky, což dělá přibližně 0,255 TRX (aktuálně 0.43Kč). Pokud chce uživatel poslat složitější transakci obsahující chytrou smlouvu, bude potřebovat body energie, pokud je nemá, opět zaplatí poplatek, kolem 32-60 TRX.

Body šířky pásma a energie jdou získat zmražením TRX na 14 dnů, zvaným staking. Uživatel si může vybrat, jestli zmražením získá šířku pásma nebo energii. Tyto body získává každý den, ale nesčítá se to a máje dokud jsou TRX zmraženy.
Za každý den lze získat 50 000 milionů Energie, která se rozdělí mezi uživatele, kteří zmrazili TRX.
Za každý den lze získat 43 200 milionů šířky pásma, která se rozdělí mezi uživatele, kteří zmrazili TRX.
Tedy čím více lidí šetří, tím je menší odměna, a čím méně šetří, tím je větší odměna. Zmražení snižuje cirkulaci peněz a tím snižuje znehodnocení. (V dnešním světě, kde fiat penězům klesá rychlost oběhu, si centrální banky a vlády mohou dovolit více tisknout nových peněz, než kdyby rychlost oběhu byla stále stejná). V den psaní článku se za 1 zmražený TRX dostane uživatel buď 1 šířku pásma, nebo 17 energie. Vždy ale dostane 1 TP (Tron Power), co představuje hlasovací body.

Jakmile tyto body použije uživatel k hlasování, získá i odměnu za uzavřené bloky. Odměna (v TRX) v den psaní článku dělá 4,3%. Pomocí TP se hlasuje o tom, kdo bude na 6 hodin SR (super reprezentant), tedy ten, kdo schvaluje bloky a hlasuje o změnách v síti. Těchto SR je vždy 27, a jsou to ti, co dostali nejvíce hlasů. Dále tu je 28 až 127 SP partnerů (dále jen SRP), co jsou další, kteří dostali nejvíce hlasů po zvolených SP. V současnosti se vybírá ze 400 kandidátů.

SRP a SR mohou navrhovat změny v síti a hlasovat o nich. Také mohou hlasovat o odměnách, které se jim vyplácejí. Tron je ale systém POS, který zajišťuje vyvážené motivace. A tak lidé, co vládnou, si uvědomují, že jejich odměny tvoří inflaci, a pokud budou peníze inflační, pak i jejich zmražený majetek bude ztrácet hodnotu. Tak není překvapující, že si dobrovolně drží odměny takové, aby síť nebyla zbytečně moc deflační, ale ani inflační. V den psaní je inflace sítě -2,93% (tedy deflační), a tato deflace trvá už od 1.11.2021.

Tvoření nových mincí TRX. SR jsou voleni na 6 hodin, a je to 27 adres s nejvíce hlasy. Za každý 1 TRX zmražený je 1 TP neboli hlas. Možnost kandidovat, neboli zápis stojí 9999 TRX, které jsou spáleny. Hlasovat lze kdykoliv, a každá změna preference stojí šířku pásma, ale vytvoření hlasu vyžaduje zmražení TRX na 14 dní. Každých 3 sekundy je vytvořen 1 blok. SR (super reprezentanti) za blok dostanou odměnu 16 TRX, a odměna je rozdělena rovnoměrně! Dále odměna za hlasování 160 TRX každý blok, ze které si berou 20% SR a SRP, je rozdělena podle počtu hlasů.

Páleni mincí TRX. Pokud uživateli nestačí šířka pásma nebo energie na uskutečnění transakce, pak za tuto transakci zaplatí poplatek v TRX, a tyto mince jsou spáleny. Co zabraňuje útokům přetěžující sít a pomáhá snižovat inflaci v síti. Ale vůbec nepomáhá síti si udržet hodnotu, když je síť nevyužívaná.

Síť bude muset asi jako první také řešit velikost historie bloků. Ta už zabírá více než 1,7Tb. Časem se asi zvolí hranice nutné historie pro SR.

Technická bezpečnost: TaPoS sítě vyžadují, aby každá transakce zahrnovala část hash v poslední hlavičce bloku. Tento požadavek zabraňuje opakovanému přehrávání transakcí na rozvětvení, které neobsahuje odkazovaný blok. To efektivně zabraňuje 51 útokům a zpětné změně historie.

Závěr: Tron je založen na důkazu vlastnictví (POS), díky kterému má největší odolnost vůči společenskému (státnímu) nátlaku znehodnocovat peníze pomocí monetární inflace. To, že řídí Tron jen 27 lidí a méně, protože mohou mít více adres, nesnižuje bezpečnost díky ekonomické motivaci a tomu, že ostatní uživatelé je mohou sesadit do 6 hodin a pokud na to nebudou mít prostředky, mohou prodat a tím znehodnotit majetek, který tito správci mají uzamčený na 14 dní. Tím, že většina uživatelů bude hlasovat jen pro správce a přímo se nemusí zabývat jednotlivými technickými údaji a několika řešeními, je volba pro uživatele jednodušší. Pokud by se museli jednotliví uživatelé zabývat i složitými technickými údaji, byly by volby neefektivní a kvůli nedostatečné znalosti problematiky. Malý počet SR je také výhodný kvůli rychlosti sítě, velké decentralizaci a nutnost neustále komunikovat se stovkami poolů, validujících bloky, což zpomaluje celý systém a bezpečnosti moc nepřidá. Tron je tedy efektivně řízený jako firma s decentralizovanými právy a ti s největší motivací udržet systém konkurenceschopný a tím i zachovávající hodnotu.
Systém tedy vyžaduje, aby SR neustále kontrolovali svoje odměny, jestli nejsou příliš vysoké, co není ideální, ale ani ne na škodu, když jsou dobře motivováni. Dále, pokud bude systém přetěžovaný, všichni, co hlasují a SR s SRP, budou mít velké zisky, které můžou využít na zlepšení systému, aby maximalizovali zisk. Systém tedy správně dává největší odměny těm, co mají zodpovědnost a chtějí jí mít.
Jako peníze si hodnotu udrží. 
Výkon sítě je také dobrý a působí vůči konkurenci opravdu rychlí. V síti zatím je hlavně jen TRX a tokeny držící hodnotu USD, BTC a ETH, což jsou ty nejhlavnější konkurenční peníze. V systému nevzniká zatím vůbec konkurenční prostředí, vše tam je jednou. Jeden DEX, jedna služba na pronájem energie, jedna služba na NFT atd. Co nevypadá zdravě. Také cena za poslání chytré smlouvy je vysoká, pokud uživatel nemá dost energie, co dává výhodu konkurenci.
De facto SP musí si vyplácet tolik, kolik se vybere na poplatcích, a tím udržovat neměnný stav mincí. Místo pálení poplatků by se mince mohli převést rovnou na odměny a zmenšilo by to riziko špatného řízení.

Nakonec uživatel i s menším množstvím uzamčených (zmražených) TRX má dostatek šířky pásma, aby nemusel za transakce platit, co dává velkou konkurenční výhodu.
Děkuji, že se zajímáte o peníze, co jsou nejužitečnějším vynálezem lidstva, který vznikl přirozeně.
 

Autor: Petr Borovec | úterý 18.7.2023 11:59 | karma článku: 5,54 | přečteno: 212x
  • Další články autora

Petr Borovec

Státní účtenka za rok 2023.

Stát zapomněl poslat všem svým zákazníkům účtenku za ty služby, co nám poskytl. Přeci zákazník by měl vědět, za co platí.

12.4.2024 v 17:16 | Karma: 14,75 | Přečteno: 457x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Kartel, kdy je neudržitelný a kdy ano.

Proč se kartely rozpadají samy bez zákazu? Co vše je kartel? Kdy je kartel udržitelný a proč? Krátce o největším kartelu který svojí moc využil na maximum.

23.3.2024 v 15:29 | Karma: 6,35 | Přečteno: 213x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Politika, co je vidět a co není vidět.

Vysvětlení proč se děje v politice to co se děje. Proč je v dnešní době socialismus a právo určováno centralisticky?

9.3.2024 v 14:01 | Karma: 8,45 | Přečteno: 398x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Přirozená neefektivita cenových signálů.

V čem jsou řízené peníze lepší než peníze neřízené s omezeným množstvím mincí? Jaký je problém 2% cílené inflace?

4.2.2024 v 14:40 | Karma: 7,27 | Přečteno: 272x | Diskuse| Ekonomika

Petr Borovec

Jak by vypadal život bez fosilné energie?

Článek ukazuje, jak s technologiemi z roku 2023 lze žít v souladu s přírodou. Článek poukazuje na velké problémy, které nečekaně řeší jiné velké problémy. Ukázka ekonomické ekologie. Nemá nic společného s Green Deal od EU.

24.11.2023 v 11:42 | Karma: 7,34 | Přečteno: 405x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 9,21
  • Průměrná čtenost 421x
elektrikář, investor začátečník (7let), student "rakouské" ekonomiky ....

Seznam rubrik