Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lze přerozdělením zvýšit užitek ve jménu zákona mezního užitku?

Pokud máte chléb, tak s každým dalším chlebem, co máte, klesá váš užitek, který vám dává chléb. Vytvoříme tedy větší užitek, když bude dán chudému, který nemá ani jeden?

 

Pokud máte chléb, tak s každým dalším chlebem, co máte, klesá váš užitek, který vám dává chléb. Vytvoříme tedy větší užitek, když bude dán chudému, který nemá ani jeden?

Nejdříve dobrovolná výměna, tedy tržní prodej.
Pokud majitel několika chlebů se dohodne s chudým člověkem, že chléb vymění za peníze, pak majitel chleba získává peníze, které chtěl a které považuje za užitečnější. Stejně tak i chudý člověk získává chléb, který považuje za užitečnější. Kdyby tak nebylo, tak se nedohodnou. Užitek ve společnosti se zvětšil. Zde ani nemusí platit zákon mezního užitku, kdy u více stejných věcí klesá užitek. Protože kdyby majitel chlebu měl jen 20 chlebů, neměl by pro něho tak velký užitek jako 2000 chlebů, které snáze prodá velkému prodejci ve vyhlášeném obchodě. Také pokud je věc vzácná nebo se těžko vyrábí, pak samotné vlastnictví této věci přináší užitek jen vlastnictvím této věci, protože v nouzi lze ji vyměnit za věc více užitečnou. Takže užitek klesá jen do určitého bodu, a to k užitečnosti tržní ceny dané věci (stejně tak u peněz).

Pokud získal tyto chleby dobrovolně, musí pro něho mít minimálně stejnou hodnotu jako jeho práce, kterou musel na získání vynaložit. Pokud žije ve svobodné zemi, kde může prodat jakékoli zboží bez umělých státních překážek, tak mu užitek ani s množstvím neklesá, protože zboží má tržní užitek určený ostatními lidmi, tedy trhem.  

Nedobrovolné přesunutí věcí pomocí státního přerozdělování.
Pokud člověk má 30 chlebů, buď je musel vyrobit svou prací, nebo vykonat jinou práci o minimálně stejné hodnotě, hodnoceno podle ostatních lidí (o stejné tržní ceně). Cena zboží je tedy užitek dané věci vyjádřený v množství jiné věci, nejčastěji v penězích. Třicet chlebů majitel nezvládne sníst, než se zkazí, a tak pro něj každý další chléb nad jeho spotřebu má menší užitek. Pokud mu tedy je bráněno takovou věc svobodně prodat, tak ji přestane kupovat v okamžiku, kdy užitek z věci klesne pod hodnotu jeho práce. Chceme-li tedy jeden chléb násilně dát člověku, který nemá žádný, v první řadě si musíme uvědomit, že tím vytváříme ztrátu prvnímu člověku. A pokud bude tato ztráta hrozit opakovaně, člověk přirozeně maximalizující zisk přestane vykonávat práci nadbytečnou, protože mu nebude přinášet větší životní úroveň a bude pracovat jen pro zajištění nutného užitku. Tedy násilné přerozdělení u prvního člověka snižuje velikost tvoření nového užitku a následného zlepšování životní úrovně.
Chudý člověk, který chléb dostane, určitě získá nový užitek, ale jak velký?
A) Protože chleba nemá, platí, že za svou užitečnou práci si pořídil věci, které považuje za užitečnější. Tento člověk tedy nepotřebuje chléb, nebo by si ho koupil, kdyby byl levnější. Má tedy pro něj menší užitek, než je tržní hodnota, tedy užitek pro ostatní lidi.Pro druhého člověka má tedy menší užitek než pro prvního člověka. Přerozdělení vytvořilo ztrátu.
B) Pokud jeho užitečná práce přinesla tak malý užitek ostatním lidem nebo jeho práce nevytvořila chléb, pak bychom mu dali větší užitek, než si zaslouží. Vytvořili bychom tedy větší užitek pro druhého člověka. Tento nezasloužený užitek ho nijak nemotivuje k tvoření většího užitku pro ostatní lidi, jen mu dává další šanci se zlepšit. Tuto šanci většina ale nevyužije, protože je demotivován. Pokud by se zlepšil, pak by už nic bez práce nedostal, a to je proti přirozené lidské maximalizaci zisku.
Dopad na společnost jako celek:
Varianta A: Dejme tomu, že chléb měl užitek v hodnotě 20 Kč. Pak první člověk má ztrátu -20 Kč a chudý člověk má užitek menší než je tržní hodnota, tedy +18 Kč. Společnost tedy zaznamená ztrátu v ten den a užitek přerozdělení nevytvořilo.Jak jsme si dříve ukázali, první člověk byl demotivován ztrátou, a tak budoucí dny bude tvořit s menším nad užitkem, a chudý člověk je také demotivován k nezvětšování užitku. Budoucnosti tedy společnost jako celek bude bohatnout pomaleji. To se v praxi dělo v 21. století, kdy státy podporovaly chudší obyvatele, kteří měli na základní potřeby. Bohatství země bylo natolik velké, že tvořilo poptávku po svobodě, a tak aby si politici udrželi svou práci, museli v lidech probouzet chamtivost přerozdělováním, což způsobovalo chudnutí a dlouhodobý pokles rychlosti bohatnutí.

Varianta B: Dejme tomu, že chléb měl užitek 20 Kč. Pak první člověk má ztrátu -20 Kč a chudý člověk +20 Kč.Společnost jako celek nezbohatla ani nezchudla v ten den. Ale jak jsme si dříve ukázali, první člověk byl demotivován ztrátou, a tak budoucí dny bude tvořit s menším nad užitkem, a chudý člověk je také demotivován k nezvětšování nad užitku. Budoucnosti tedy společnost jako celek bude bohatnout pomaleji. Co dlouhodobě díky složenému úročení bude znamenat smrt lidí, kteří kvůli pomalejšímu zbohatnutí nebudou mít zdroje na záchranu.

Varianta C: Pokud přerozdělováním budeme dávat lidem, kteří nemohou pracovat, pak tito lidé, kteří získají něco, co nemohou získat ani, kdyby chtěli, může pro ně být věc užitečnější než tržní užitek. Pak by platilo, že užitek se zvětšil v daný den, ale také platí, že celková efektivita práce prvního člověka se zmenšila. Do budoucnosti, jako v předchozích případech, se rychlost tvoření nového užitku zmenšuje.
Závěr: Ekonomické zákony jsou socialisty vnímány špatně, jak omezeným pohledem jen na dva lidi vytržené z běžného dění, tak dětským pohledem jen na jednu akci bez představy na budoucí následky.
Zákon mezního užitku je základní zákon popisující tržní chování. Popisuje, proč lidé nebudou nesmyslně hromadit věci, které nemají jak využít, a jeden z argumentů proč je potřeba svobody, aby lidé nebyli poškozováni klesajícím užitkem.
Děkuji, že se zajímáte o důsledky lidského jednání.

Autor: Petr Borovec | čtvrtek 17.8.2023 20:24 | karma článku: 11,88 | přečteno: 226x
  • Další články autora

Petr Borovec

Státní účtenka za rok 2023.

Stát zapomněl poslat všem svým zákazníkům účtenku za ty služby, co nám poskytl. Přeci zákazník by měl vědět, za co platí.

12.4.2024 v 17:16 | Karma: 14,75 | Přečteno: 457x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Kartel, kdy je neudržitelný a kdy ano.

Proč se kartely rozpadají samy bez zákazu? Co vše je kartel? Kdy je kartel udržitelný a proč? Krátce o největším kartelu který svojí moc využil na maximum.

23.3.2024 v 15:29 | Karma: 6,35 | Přečteno: 213x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Politika, co je vidět a co není vidět.

Vysvětlení proč se děje v politice to co se děje. Proč je v dnešní době socialismus a právo určováno centralisticky?

9.3.2024 v 14:01 | Karma: 8,45 | Přečteno: 398x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Přirozená neefektivita cenových signálů.

V čem jsou řízené peníze lepší než peníze neřízené s omezeným množstvím mincí? Jaký je problém 2% cílené inflace?

4.2.2024 v 14:40 | Karma: 7,27 | Přečteno: 272x | Diskuse| Ekonomika

Petr Borovec

Jak by vypadal život bez fosilné energie?

Článek ukazuje, jak s technologiemi z roku 2023 lze žít v souladu s přírodou. Článek poukazuje na velké problémy, které nečekaně řeší jiné velké problémy. Ukázka ekonomické ekologie. Nemá nic společného s Green Deal od EU.

24.11.2023 v 11:42 | Karma: 7,34 | Přečteno: 405x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07,  aktualizováno  19:19

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

OBRAZEM: Při stavbě metra prorazili sklep. Radost měli i archeologové

27. dubna 2024  19:06

9. května uplyne padesát let od zahájení provozu pražského metra. Na spuštění nevzpomínají jen...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 9,21
  • Průměrná čtenost 421x
elektrikář, investor začátečník (7let), student "rakouské" ekonomiky ....

Seznam rubrik