Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svoboda ne vždy vede k největšímu bohatství národa.

Vždy píšu o tom, že svoboda vede k největšímu bohatství národa a jakákoli státní nesvoboda k chudobě. Bohužel to není tak jednoduché. Proč je to tak? Které státy jsou ziskové?

Proč je to tak?
Moji čtenáři to znají, vždy píšu o tom, že svoboda vede k největšímu bohatství národa a jakákoli státní nesvoboda k chudobě. Většinou to tak je, ale bohužel to není vždy tak jednoduché. Upozorňuji národ, vždy myslím samotné lidi žijící v zemi, ne bohatství monopolní firmy zvané stát. Pokud si národ uvědomuje, že nejsou dostatečně chytří a předají svoji svobodu a práva lidem, o kterých si myslí, že jsou chytřejší a skutečně jsou, pak národ bohatne rychleji, než kdyby si ponechal individuální svobodu. To není v rozporu s ekonomickými poznatky. Jedná se o jednoduchou kapitalistickou dělbu práce, kdy si občané platí firmu (politickou stranu), aby řešila problémy, které nechtějí řešit sami, jako jsou právo, obrana a dodržování vlastnických práv. Co je dobré, člověk by se měl vyhýbat investování do sektoru, který je mimo jeho znalosti a schopnosti.
Individuálnímu člověku škodí jeho emoce, co popisuje behaviorální ekonomie. Pokud tedy lidé využijí dělby práce k řešení společného investování a zajišťování financování výdajů k větší efektivitě, zbaví se neefektivit způsobených emocemi. Vznikne však neefektivita spojená se špatnou motivací, díky vzniku veřejného majetku. Před ní lze zase bránit dobře nastavenými motivacemi pracujících lidí. Nestačí tedy vytvořit firmu, musí se dbát na to, aby lidé pracující v ní byli motivováni tvořit zisk pro zákazníka a tím i pro sebe. Jestli to dělají v monopolní firmě (stát), nebo ne, už takový dopad nemá; přeci jen to je důsledek poptávky od zákazníků.
Dokonce i ty nejsvobodnější státy jsou zadlužené, a tedy ztrátové, a měli by tedy zkrachovat a nechat lidem svobodu. Protože ztrátové státy zadlužují zákazníky samotné a tím jim snižují svobodu. Pak tu ale máme státy, které jsou ziskové, a ty by podle trhu měli zůstat a dále omezovat svobodu. Pozor, zisk není jen peněžní. Dokonce v nejbohatším státě jsou podle průzkumů jedni z nejšťastnějších lidí a mají také dlouhou dobu dožití, takže i nepeněžní zisk je velký, stejně jako ve svobodnějších zemích.

Které státy jsou ziskové?
Celkem jsem našel jen 5 států v plusu.
Nejbohatším zemí je Norsko.
Je to 12. nejsvobodnější země v roce 2022. Lidé v této zemi si volí finančně gramotné lidi, kteří touží po zisku, a tak má země jen 37 % dluhu vůči HDP, který může kdykoliv hravě splatit. Mají totiž národní fond (The Government Pension Fund of Norway), kam investují zisky z ropy a plynu do nákupu akcií a dluhopisů po celém světě, kromě Norska. Je to velmi správná investiční strategie, kterou málo který svobodný člověk dělá dobrovolně. Také protože svobodní lidé preferují krátkodobý zisk před dlouhodobým, i když nás krátkodobě ovlivňují více dlouhodobé důsledky než krátkodobé důsledky minulých rozhodnutí.
Po odečtení dluhu jim ve fondu zbude majetek v hodnotě 754 mld. dolarů. Jako investor bych také rád upozornil na fakt, že vláda dodržuje pravidlo, že z fondu nebude čerpat více než 3 % majetku, což je velmi bezpečné dodržovaní investičního pravidla 4 %, které zajišťuje nekonečný důchod nebo rentu na financování národních výdajů. Každé dítě v Norsku se tedy narodí s jistotou, že jeho potřeby jsou zajištěny, a tak je důležité, aby Norové velmi přísně vybírali, komu dají norské občanství a tím i podíl na tomto majetku. Příliš jednoduché získání občanství by jen způsobilo ztrátu hodnoty v očích nových majitelů a tím rychlou ztrátu za věci méně cenných, jak se často stává při dědictví a výhrách ve sportce, státních dotacích a sociálních dávkách.
HDP na obyvatele je aktuálně 67 462 dolarů, což je nadprůměrně dobrý výsledek v porovnání s EU i světem. V Česku činí aktuálně 41 666 dolarů.
Dále jsou Norové úspěšní v obraně, aby jim neškodila Evropská unie, a tak jsou pouze členy NATO a ESA, což jsou organizace prospěšné a neomezující svobody lidí. Kdykoliv zatouží po socialismu, nebo zrušení státu, mohou si to odhlasovat a rozdat majetek, ale pravděpodobně by hůře tvořili další bohatství. Jak v praxi vidíme.
Mýty:
Často lidé argumentují tím, že Norové jsou bohatí jen díky přírodním zdrojům. Bohatství je více méně vždy rozděleno podle schopností lidí. Rusko i Venezuela mají též velké přírodní zdroje, ale lidé jsou ekonomicky negramotní nebo dokonce nechrání vlastnické právo, které je potřebné pro efektivní fungování trhu, a tak jsou ve své práci neefektivní, a jejich bohatství se svobodně přesouvá k efektivnějším a schopnějším. Nemá moc velký dopad na bohatství lidí, jestli v zemi mají hodně vzácných zdrojů, a tak argument, že jejich bohatství není důsledkem jejich práce, je chybný.  
Druhou nejbohatší zemí jsem dal Kuvajt.
Stát, který je velmi málo svobodný a jeho státní dluhy jsou malé a může je zaplatit kdykoliv ze svého národního fondu. Celkem po odečtení dluhu národu zbude ve fondu 790 mld. dolarů. Ano, je to více než má Norsko, ale jen velmi těsně. Protože Norsko má mnohem větší ekonomiku a rozlohu, pravděpodobně předběhne Kuvajt. I díky tomu, že v roce 2023 mělo takový kladný rozpočet.
HDP na obyvatele klesá již posledních 10 let, avšak stále se udržuje na vysoké hodnotě, a to aktuálně 49 168 dolarů. 

Třetí Nejbohatší zemí jsem dal Spojené arabské emiráty.
Stát, který opět není moc svobodný, a jeho státní dluhy jsou malé a lehce splatitelné z národního fondu. Celkem po odečtení dluhu národu zbude ve fondu 444 mld. dolarů. Tento stát má stejně velkou ekonomiku jako Norsko. Dokážou Emiráty dosáhnout prvního místa?
HDP na obyvatele jím ohromně kleslo během krize v roce 2008, ale od té doby zase pomalu roste na aktuálních 74 299 dolarech. 

A kde je Čína?
Čína přeci pomocí svého národního fondu China Investment Corporation (CIC) kupuje po celém světě firmy. Jejich fond je druhý největší, těsně za norským, ale po odečtení dluhů by z fondu nezbylo nic. Celkově je tedy Čína zadlužená -12 463 mld. dolarů, což je druhý největší dluh na světě (první má Amerika).

Rusko to nepochopilo.
I Rusko má svůj národní fond, ale národ je ekonomicky negramotný, a tak fond využívá jako dotace a znárodňování podniků ve své zemi. To jim neposkytuje ochranu v případě výpadku příjmu v krizi, jako Norsku. Také je třeba podotknout, že Rusko aktuálně porušuje vlastnická práva jiných států, a tak nemůže vlastnit aktiva mimo svůj stát, protože by pak spravedlivě za své zlodějské činy zaplatilo odebráním majetku na úhradu škody způsobené svou činností. Jen pro zajímavost, fond má hodnotu 87 mld. dolarů, a po zaplacení dluhu by stát svým občanům stále dlužil kolem -298 mld. dolarů. Proto by měl raději zkrachovat, nepodnikat a dále nezadlužovat své občany.
Důležité je, že nezáleží jen na státu, jestli tvoří bohatství, hlavní je, aby tvořili lidé samotní. Chování státu je jen zkresleným odrazem hodnot a chování zákazníků.
Děkuji, že se zajímáte o ekonomické důsledky lidského jednání.
Zdroje:
Knihy: Lidské jednání a Ekonomie v jedné lekci, Investor 21. století.  
https://tradingeconomics.com/matrixhttps://www.nbim.no/https://www.youtube.com/watch?v=JdNxMwHiwTEhttps://www.heritage.org/index/rankinghttps://en.wikipedia.org/wiki/China_Investment_Corporationhttps://en.wikipedia.org/wiki/Abu_Dhabi_Investment_Authorityhttps://en.wikipedia.org/wiki/Kuwait_Investment_Authorityhttps://en.wikipedia.org/wiki/Public_Investment_Fundhttps://en.wikipedia.org/wiki/GIC_(Singaporean_sovereign_wealth_fund)https://en.wikipedia.org/wiki/Stichting_Pensioenfonds_ABPhttps://en.wikipedia.org/wiki/Russian_National_Wealth_Fundhttps://chat.openai.com/https://worldhappiness.report/ed/2022/happiness-benevolence-and-trust-during-covid-19-and-beyond/#ranking-of-happiness-2019-2021

Autor: Petr Borovec | sobota 30.9.2023 21:35 | karma článku: 10,49 | přečteno: 265x
  • Další články autora

Petr Borovec

Státní účtenka za rok 2023.

Stát zapomněl poslat všem svým zákazníkům účtenku za ty služby, co nám poskytl. Přeci zákazník by měl vědět, za co platí.

12.4.2024 v 17:16 | Karma: 14,75 | Přečteno: 457x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Kartel, kdy je neudržitelný a kdy ano.

Proč se kartely rozpadají samy bez zákazu? Co vše je kartel? Kdy je kartel udržitelný a proč? Krátce o největším kartelu který svojí moc využil na maximum.

23.3.2024 v 15:29 | Karma: 6,35 | Přečteno: 213x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Politika, co je vidět a co není vidět.

Vysvětlení proč se děje v politice to co se děje. Proč je v dnešní době socialismus a právo určováno centralisticky?

9.3.2024 v 14:01 | Karma: 8,45 | Přečteno: 398x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Přirozená neefektivita cenových signálů.

V čem jsou řízené peníze lepší než peníze neřízené s omezeným množstvím mincí? Jaký je problém 2% cílené inflace?

4.2.2024 v 14:40 | Karma: 7,27 | Přečteno: 272x | Diskuse| Ekonomika

Petr Borovec

Jak by vypadal život bez fosilné energie?

Článek ukazuje, jak s technologiemi z roku 2023 lze žít v souladu s přírodou. Článek poukazuje na velké problémy, které nečekaně řeší jiné velké problémy. Ukázka ekonomické ekologie. Nemá nic společného s Green Deal od EU.

24.11.2023 v 11:42 | Karma: 7,34 | Přečteno: 405x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 9,21
  • Průměrná čtenost 421x
elektrikář, investor začátečník (7let), student "rakouské" ekonomiky ....

Seznam rubrik