Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kartel, kdy je neudržitelný a kdy ano.

Proč se kartely rozpadají samy bez zákazu? Co vše je kartel? Kdy je kartel udržitelný a proč? Krátce o největším kartelu který svojí moc využil na maximum.

Kartel je termín používaný v ekonomii a obchodě, když konkurenční firmy přestanou mezi sebou bojovat o zákazníky, ale začnou spolupracovat. Typicky mají podnikatelé ve stejném sektoru podobné zájmy a cíle, a tak se dohodnou na společných cenách i produkci.

Většinou je zbytečné toto svobodné jednání zakazovat nebo trestat jako nezákonné, protože přirozeně dlouho nevydrží. Za kartelové dohody se nechá i považovat odbory zaměstnanců, kdy si zaměstnanci dohodnou nekonkurovat schopnostmi a z firmy vytáhnout co nejvíce peněz za práci. Kartel se sám rozpadne, jakmile jeden z členů zatouží po větším zisku a větším podílu na trhu a sníží cenu pod dohodnutou, nebo zvýší kvalitu služby. Kartel se také rozpadne, jakmile nějaký zákazník bude tak nespokojený, že začne sám podnikat v daném sektoru a tím začne konkurovat a tlačit na zlepšování kvality a ceny. Co mohou jen zodpovědní zákazníci, kteří mají uspořený nadbytečný kapitál. Kartel časem ztratí dominanci na trhu, protože sektor kde vládne kartel se nezlepšuje tak rychle jako ostatní sektory, konkurenční technologie se nepřestanou zlepšovat a postupně jsou výhodnější a přitahují zákazníky. A tak výrobci benzínu mohou se dohodnout, že budou udržovat nějakou cenu benzinu, ale ostatní sektory mohou problém vyřešit vynalezením efektivnějších motorů, nebo přejít na jiný zdroj energie k přepravě.
Že je to možný dokazuje historie, když vznikl kartel OPEC a cenu ropy zvýšili ze 2 dolarů na 10. Trh to postupně rozbil zvyšováním efektivity spalovacích motorů. A tak kartel v roce 1979 zvyšoval až na 30 dolarů, pak se rozpadla dohoda kvůli přirozené chamtivosti jednotlivých členu. Nakonec se kartel zase sjednotil mezi roky 2004 a 2008 kdy vytlačili cenu na 100 dolarů, kterou nejspíše dlouhodobě už nepřekonají, protože trh už ztratil důvěru a hledá a vyvíjí jak celí sektor nahradit jiným.
Pokud se kartel nerozpadá, protože zákazníci nemají dostatek kapitálu na vytvoření konkurence, nebo dostatek znalostí, nebo nemohou získat vzácné naleziště. Pak zákazníci platí nezbytečně velkou cenu, je to cena za chyby z minulosti. Kdy chybou bylo nechat důležitý vzácný zdroj tak lacino jen pár vlastníkům. Totiž s rostoucím počtem členů kartelu klesá šance, že bude fungovat dlouho. Jen ta vysoká cena zákazníka přinutí se přestat chovat nezodpovědně a dělat svojí práci pořádně a hlídat svoje zájmy. Také díky kartelu nebylo lidstvo z více než 90% závislé na jedné komoditě. 
Je tedy vidět, že podnikatelé nedokážou vytvořit tak velký kartel, který by vydržel a nezničil vlastní sektor, protože konkurence existuje nejen ve stejném sektoru, ale i napříč sektory.

Existuje ale sektor, kde jsou podnikatelé trhem motivováni spolupracovat a dohodnout se na kompromisu a vytvořit jeden výsledný produkt, protože spory v tomto sektoru jsou extrémně nákladné. Tento sektor je právní a vymáhání práva. Když jsou pozitivní práva poptávána, je potřeba se dohodnout na jejich poskytování. V tomto sektoru nelze konkurovat jiným sektorem, protože výrobou elektřiny (dalších jiných věcí),nelze řešit komu co patří. Proto je potřeba, aby konkurenční firmy, jako jsou Piráti a ODS, spolupracovaly na poskytování služeb a vytvořily kartelovou dohodu, kterou bude zajišťovat společnou firmou a to státem. Někteří by mohli namítnout, že lze konkurovat anarchii a svoje individuální práva si vymáhat sám. To by ale vytvořilo trh bez pravidel řídící se velikostí fyzické síly a ne velikostí kapitálu, což by bylo neefektivní a neprospěšné.

Kartel by nemusí být v právním sektoru, pokud nejsou pozitivní práva poptávána, protože pak není potřeba, aby se konkurenční firmy dohodly. Násilně, ale vyžadovat pozitivní práva by bylo netržní a způsobovalo by to odpor ke svobodě.

Je také důležité zmínit, že když vymáhání práva zajišťuje kartel, je o to více důležité, aby svobodní zákazníci udržovali kapitálovou moc mezi názorově konkurenčními firmami (politickými stranami) v rovnováze a nedali příliš velkou moc jedné firmě. Pokud by jedna firma získala dominantní postavení na trhu, mohla by využít právo i proti konkurenci, se kterou musela držet kartelovou dohodu. Pak by pravděpodobně nic nebránilo využití práva i proti zákazníkům (občanům) a stanovit si kvalitu práva i cenu bez ohledu na zákazníky i konkurenci.
 

Děkuji že se zajímáte o důsledky lidského jednání.

Autor: Petr Borovec | sobota 23.3.2024 15:29 | karma článku: 6,35 | přečteno: 213x
  • Další články autora

Petr Borovec

Státní účtenka za rok 2023.

Stát zapomněl poslat všem svým zákazníkům účtenku za ty služby, co nám poskytl. Přeci zákazník by měl vědět, za co platí.

12.4.2024 v 17:16 | Karma: 14,75 | Přečteno: 457x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Politika, co je vidět a co není vidět.

Vysvětlení proč se děje v politice to co se děje. Proč je v dnešní době socialismus a právo určováno centralisticky?

9.3.2024 v 14:01 | Karma: 8,45 | Přečteno: 398x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Přirozená neefektivita cenových signálů.

V čem jsou řízené peníze lepší než peníze neřízené s omezeným množstvím mincí? Jaký je problém 2% cílené inflace?

4.2.2024 v 14:40 | Karma: 7,27 | Přečteno: 272x | Diskuse| Ekonomika

Petr Borovec

Jak by vypadal život bez fosilné energie?

Článek ukazuje, jak s technologiemi z roku 2023 lze žít v souladu s přírodou. Článek poukazuje na velké problémy, které nečekaně řeší jiné velké problémy. Ukázka ekonomické ekologie. Nemá nic společného s Green Deal od EU.

24.11.2023 v 11:42 | Karma: 7,34 | Přečteno: 405x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Petr Borovec

Vysvětlení a kritika emisních povolenek.

Článek vysvětluje: Proč, proboha, jim vadí CO2 z uhlí a ne CO2 při pálení dřeva? Jaká je tržní reakce na problém? Jak stát a EU zpomaluje tržní řešení?

14.10.2023 v 18:10 | Karma: 10,57 | Přečteno: 418x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 9,21
  • Průměrná čtenost 421x
elektrikář, investor začátečník (7let), student "rakouské" ekonomiky ....

Seznam rubrik