Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Souhlas, jen:

1. Výdaje jsou neživotné, proto "klesly" je "y" a

2. Zdravotnictví je primárně hrazeno ze zdravotního pojištění a stálo mnohem víc.

0 0
možnosti
Foto

Petře, oceňuji Vaší snahu pokusit se o zjednodušený výklad hospodaření státního rozpočtu, což je ale velmi obtížné a bohužel často i zavádějící. Procentní růsty či poklesy závisí na mnoha faktorech a nemusí vůbec vypovídat o skutečné kondici ekonomiky či potřebnosti výdajů. Co třeba mimořádné výdaje ? Příkladem jsou výdaje na Ministerstvu dopravy. Čím toto navýšení vzniklo ? Není to třeba tím, že bylo otevřeno (a zaplaceno) mnohem více kilometrů dálnic než o rok dříve? Co ten jednorázový výdaj 310 milionů za nový systém elektronických dálničních známek. Tam je asi ten výdaj oprávněný. Atd....

Ty procenta jsou také problematická bez bližšího vysvětlení - třeba u NSA je meziroční nárůst o 2600%. Ne každý ví, že činnost NSA se rozbíhala ke konci roku 2019 a teprve rok 2020 bude možné porovnávat.

Dávám ke zvážení, abyste spíše zkusil udělat takovou účtenku každému státnímu úřadu (nebo alespoň těm, které podle Vašeho názoru poskytují zajímavé a vypovídající údaje) do samostatného blogu.

Držím palce do dalšího psaní. Ivan

P.S. I přes maximální snahu se občas každému z nás vloudí do textu gramatická chyba (říkám tomu autorská slepota, protože ve vlastním textu se ty chyby hledají hůře). Nic ve zlém, ale možná by bylo dobré požádat nějakého kamaráda o kontrolu textu před zveřejněním.

0 0
možnosti

Rozklikávací státní rozpočet je k vidění na https://monitor.statnipokladna.cz/statni-sprava/

Je to celé interaktivní a členěné po kapitolách státního rozpočtu, takže od souhrnných hodnot na pár kliknutí lze zjistit detaily jako např. náklady na plyn u Ústavního soudu (7 249,80Kč) apod.

0 0
možnosti

Je dobré dát lidem před oči takovéto souhrnné údaje, protože to nutí přemýšlet v souvislostech.

Jenom prosím zapracujte na gramatice.

3 0
možnosti
Foto

Zlepšení gramatiky nemohu slíbit. Je to pro mě hodně nákladné.

0 0
možnosti

Z mé strany velká pochvala. Váš cifršpionský duch vytáhl ze záplavy dat to důležité, polidštil to a zveřejnil. Jen tak dál.

Z toho je jasné, že heslo minulého jara "proinvestujeme se z krize" jaksi nevyšlo, že většinu napůjčovaných peněz prožere stát bez účelu. Babišova vrchní účetní nás stále tahá za fuseklli.

2 0
možnosti
Foto

Děkuj. Také jsem chtěl ukázat, že je kde snižovat a kde přidávat bez zvýšení daní.

0 0
možnosti

- ministerstvo průmyslu a Ministerstvo práce a sociálních věcí - proč asi loni dotovali - nebo jste nějak vyčlenil dotace na Covid?

0 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS