Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ale když Vám na pohlednici spadne drobeček, tak jej smetete "s pohledu", podle starších pravidel. Kdoví, co pan autor měl na mysli. :-)

1 0
možnosti

Demokracie byla zalozena v Athenach a to v dobe Sokratese. Ta louka tam jeste dnes existuje. Take ty stolce, kde sedeli predstavitele Athen, jsou tam take. Louka pomalu stoupa k tem stollcum. Svobodny lid Athens se sesel a predstavitele prednesli problemy mesta a navrhli reseni. Lide odhlasovali to pro ne nejlepsi a cely akt skoncil. Vsak moudrost Sokratise predpovedela konecnou fazi demokracie jako diktatura jedince (nebo skupiny). Vse se splnilo.

V roce 1215 (15 cervna) v Anglii byla podepsana kralem Johnem umluva predavajici nektere prava slechticum. Tedy prvni dokument priblizujici se znovu k demokratickym principum. (Magna Carta)

V roce 1748 francousky baron vydal knihu, kterou chtel slova Sokratese vyvratit. "Spirit of the Law" (v duchu zakona) byla kniha s odvaznou myslenkou. Sestaveni systemu ridici stat podle teto knihy, bylo uskutecneno a vlozeno do Ustavy USA v roce 1787. Plati s 29ti pridavky do dnesniho dne. Prvnich 9 pridavku (z roku 1791) je soucasti vsech demokratickych ustav na celem svete. Jsou to zakladni prava obcanu.

Cim se lisi tato ustava pred vsemi jinymi??? Studium americke Ustavy je celkem dobre cteni. S provadeci knihou je to nejdemokraticnejsi Ustava novodobeho statu.

0 0
možnosti
Foto

Cha cha to je úžasně sepsáno, neboť to ilustruje, jak současný vzdělávací systém deformuje a dostává nadějné a po vědění toužící jedince zcela mimo mísu. K tomu, abyste mohl hodnotit tak složité společenské vztahy, do kterých se pouštíte, je třeba mít schopnost samostatně žít a samostatně se uživit - nejlépe něčím užitečným, co na politice nezávisí (ne tedy politologií a něčím podobným). Poté, budete-li se živit dostatečně dlouho, a sledovat, jak se lidé chovají, pochopíte (možná, budete-li mít štěstí), jak svět ve skutečnosti funguje.

0 0
možnosti
Foto

Je několik možných scénářů, jak organizovat složitou společnost. Buď ji necháme řídit lidmi, kteří mají stejné, nebo podobné názory jako vy a vy je pak násilím donutíte, aby dělali to co si myslíte, že je správné, nebo je nebudeme k ničemu nutit a necháme je aby svobodně žili, a svobodně si vytvářeli takové instituce jaké budou potřebovat.

0 1
možnosti

J51o36s12e15f 53V90o41g25l

1. 8. 2021 10:23

Několik poznámek pro pana autora:

Demokracie je nejkomplikovanější způsob vládnutí, skutečná demokracie (100%) může existovat pouze ve společnostech, ve kterých jsou si jednotlivé subjekty (lidé, rodiny) ve svém postavení rovnocenné - především ekonomicky. Bohužel se v našich podmínkách nic lepšího, než demokracie (vláda lidu), dosud neosvědčilo. Tržní hospodářství je jiná kategorie.

Mléko se nevyrábí v mlékárnách, vyrábí jej zemědělec tak, že chová krávy, denně jim zajišťuje krmivo, jak ve všední dny, tak v neděli a o vánočních svátcích. V mlékárně se mléko pouze zpracovává. Regulace ceny mléka nedává smysl, protože výroba mléka v průběhu roku kolísá a navíc jej lze ošetřit a po určitou dobu skladovat. Cena mléka a jeho dostatek je právě obrazem fungujícího tržního hospodářství.

2 0
možnosti
Foto

Demokracie je ideál, ke kterému se dá přiblížit, ale nelze ho dosáhnout. Dnešní liberální demokracie má k tomuto ideálu hodně daleko.

1 1
možnosti

Doporučuji blog dr. J. Hnízdila na Aktualne.cz, kde zprostředkoval chytře vyjádřený názor politologa Klimeše - jak a proč v ČR selhává nyní demokracie.

0 0
možnosti
Foto

Demokracie u nás už selhala po r. 1945. Proč?

Jan Zábrana (básník, spisovatel, překladatel) si do deníku napsal, jako student gymnázia, po volbách v r. 1946, zhrozen výsledkem:

"Demokracie potřebuje lidi vyspělé."

Stačí si přečíst některé komentáře. Máme vůbec nějaké vyspělé?

1 0
možnosti

Zcela obecně asi platí, že pan politik dělá zákony, aby lidi přinutil k určitému chování, ale zároveň se brání tomu, aby občané mohli opravit jeho vlastní chybná rozhodnutí a veřejnoprávní intelektuál lidem nepřetržitě vymývá mozek svými vlastními názory a privátní media a tzv. veřejnoprávní se přidávají .....

A stav dnešní moci,,,,,, máme zde vládnoucí vrstvu složenou ze špiček politických stran, šéfů nejvýznamnějších firem a mediálně vlivných intelektuálů, co činí, tvrdě bojují o moc, ale jsou si naprosto zajedno v tom, že se o ni nechtějí dělit se zbytkem společnosti. A když k tomu připočteme liberální projekt pod názvem EU.....

Zásahy do ekonomiky, no spíše bych řešil, jak vrátit zastupitelské demokracii její pravý význam, jak přinutiti politiky, aby uskutečňovali to co si přeje většina občanů, to i přesto, že oni sami mají někdy jiný názor, Lze to vůbec učinit, je nejblíže k tomuto cíli Švýcarsko, se svými nespočetnými referendy i na nejnižší úrovni?

Bohužel ani situace v nej demozemi za oceánem není dnes pravý ráj demokracie, kdo sledoval proces s policistou Chauvinemmuselo mu mj. dojít, že zmizel onen neutrální stav, kterému se někdy říká ,,vláda zákona, a který fakticky spočívá v tom, že se různé skupiny navzájem hlídají, aby nikdo nezneužíval moc nad přijatelnou míru....

0 0
možnosti
Foto

Kdežto směrem východním je demokracie tolik, že ji musejí vyvážet. ;-DRv

Odkud je to okopírované?

1 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS