Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Většina peněz vznikne úvěrovou emisí komerčních bank. Co se tvorby peněz státem týče, tak toho se týkají hlavně mince a bankovky.

A prosím, nepoužívejte pojem krytí peněz.

Krytí je pojem z oblasti chovatelství.

Pes kryje fenu. To dává smysl.

Krytí peněz ne.

0 0
možnosti

V tržním prostředí jsou změny cen normální. Zabránit inflaci by šlo jedině stanovením pevných cen. Ve "standardní" ekonomice jsou změny cen závislé, zjednodušeně, na množství peněz v oběhu, "rychlosti" oběhu peněz a "kapacitě" ekonomiky.

Množství peněz v oběhu je závislé na bankách (centrální i komerčních) - objem peněz narůstá například přes úvěry (poskytnutím úvěru v podstatě "vzniknou" nové peníze, splacením "zaniknou").

Rychlost oběhu peněz je rovněž důležitá - strach lidí z budoucího vývoje někdy vede k tomu, že lidé přestanou utrácet a začnou peníze držet - tím ovšem samozřejmě omezí celkovou poptávku.

"Kapacitou" ekonomiky myslím to, že pokud jsou v ekonomice volné zdroje, lze je aktivizovat právě přes zvýšenou poptávku.

0 0
možnosti

Pán zapomíná na konkurenci a produktivitu práce. Zjednodušeně řečeno , bez techniky by třeba jeden člověk stavěl dům 2 roky . S technikou jej postaví za pul roku . V tomto kontextu je dnes šílená bytová krize . Ta není způsobena nějakým tištěním peněz , ale obrovskou rigiditou stavebnictví . V kapitalismu je totiž převis nabídky, v socialismu nedostatek . Tudíž někde v těch realitach je zabudován prvek socialismu , který blokuje nabídku.

0 0
možnosti

Karma. Ještě mi tam ale chybí souvislost inflace a úrokových sazeb na spořicích účtech a hypotékách. Nedostatečnou inflací se vysvětlovalo proč jsou sazby nízké ...

0 0
možnosti

Opravdovi ekonomove (ne ti z prognostickeho ustavu ) oznacuji mirnou inflaci za zdravy jev.

A ja jako neekonom temto verim.

1 0
možnosti

Děláte dobře. Mně se také dobře řídil i za socíku podnik - když i mzdy rostly cca o 3%. Lidi chtějí přidat, je to normální. I když rostly i ceny a vše bylo s trochou nadsázky módní novinka či výrobek luxusního provedení. Pořád menší zlo.

Jinak tlak na růst mezd považuji za správný. Ta díra mezi Německem a námi je stále velíká a působí to problémy. Hans či Marlene dostanou za stejnou práci podstatně víc. Takhle nám utíkají doktoři, sestry, desetitisíce pendlují. A kapitalista Helmut má stále u nás prostor a kecy o přestěhování fabriky na Ukrajinu či do Kosova jsou kecy které tady bohužel i pravicoví prosťáčci trousí. Má to svoji hranici, v tom souhlas. I ten Lidl tady platí v oboru nejvíc, ale - intenzita práce je u něj nejvyšší.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS