Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Mýlíte se, když se domníváte, že opatření vlády povedou k tomu, že lidé nebudou energiemi šetřit.

Pokud u nás místo 46 tisíc za plyn platíme už 140 tisíc, je opatření vlády jako když plivne do řeky.

Neřeší to nic.

Každý šetří do bezvědomí už dávno, aniž by ho k tomu vláda musela nutit.

Jinak ano:

1) povolit zvýšení těžby uhlí.

2) přestat dotovat slunečníky, měsíčníky, větrníky a tomu podobné nesmysly

3) odstoupit od emisních povolenek, prodávat doma vyrobenou elektřinu za české ceny, přes lipskou burzu jen přebytky, plyn nekupovat několikanásobně dražší od německých překupníků, ale přímo od Gazpromu.

5 1
možnosti
LN

1) Proč by to mělo být povolováno, když už se to dávno děje? https://ekonomickydenik.cz/hnede-uhli-je-opet-v-kurzu-jeho-produkce-v-cesku-mezirocne-vzrostla-o-20-procent/

2) Právě že teď by měl stát přijít s mohutným balíčkem a pomoc lidem investovat do zateplení, fotovoltaiky, tepelných čerpadel, ... Žádní solární baroni zabírající pole. Stát se stejně vydá primárně cestou pomoci ekonomicky slabším, tohle by byla pro ekonomicky silnější jakási kompenzace (a navíc ne jen rozdávání peněz, ale investování s dlouhodobým efektem).

3) Odstoupit od emisních povolenek = odstoupit z EU. Kardinální hloupost v aktuální geopolitické situaci. Stačilo by, aby EU emitovala obrovské množství povolenek, a znehodnotila je (ostatně povolenky ani teď nejsou při cenotvorbě ten trn v patě).

Např. ČEZ využívá burzu jinak, než si patrně myslíte (https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-byznys-komodity-dluhopisy-lipska-burza-neni-jadrem-problemu-kdyz-ji-cez-opusti-elektrina-nezlevni-210890) a jiné výrobce a dodavatele nemůžete nutit - a i s tím ČEZem to není tak jednoduché.

Plyn přímo od Gazpromu? Čtěte zprávy (https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/rusko-zemni-plyn-klimaticka-krize-nord-stream.A220826_114802_eko-zahranicni_thee) - přímý kontrakt je úplně, ale úplně k ničemu.

1 1
možnosti
HH

Autor je ekonomický expert. Tak ať si zkusí spočítat,, kolik navíc odvede odběratel(zákazník) na DPH státu. Mě to vychází prakticky šulnul k tomu co mu stát dá v úsporném tarifu.

0 0
možnosti
JM

Teórie sú fajn, ale už bol prekročený "horizont udalostí". Už je proste neskoro. Žiadne teoretizovanie ohľadne burzy nepomôže. Ešte sa dá zachrániť časť priemyslu, ak sa ČR odpojí zo siete EU. Síce príde o ruský plyn z Nemecka, ale aspoň časť z neho nahradí el.energia, ktorá zostane "doma".

Je to extrémne riešenie, ale asi jediné možné. A treba to urobiť skôr, než nastane ten dávno očakávaný celoeurópský "black-out".

1 0
možnosti
MS

Tu trojku opakuju neustále. Vyvázat PXE z EEX a PXE vrátit jako samostatnou jednotku před rokem 2017.

0 0
možnosti
  • Počet článků 103
  • Celková karma 9,21
  • Průměrná čtenost 421x
elektrikář, investor začátečník (7let), student "rakouské" ekonomiky ....

Seznam rubrik