Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Co by bylo kdyby je sice zajímavé čtení, ale řešení dnešní situace v tom nenajdeme.

Ceny energií nemají s trhem mnoho společného a o svobodném trhu se jim ani nezdá.

Ne že by někde v něčem svobodný trh působil. Tomu se nadnárodní firmy dokáží skvěle vyhnout a monopol, nebo aspoň oligopol je to, co je zajímá a prosazují.

Příčiny šílených cen na zdeformovaném a přeregulovaném trhu jsou známé:

20 let praktikování Energiewende, které obsahovalo postupné vypínání stabilních zdrojů elektřiny a jejich nahrazování zdroji nestabilními, které vyžadovaly zálohování plynovými elektrárnami (aby Německo nezůstalo bez proudu, když nefouká a nesvítí) vytvořilo závislost na ruském plynu, které Putin zneužívá.

A překlopení uvedeného nesmyslu do New Green Dealu přivedlo do podobných problémů celou EU (vč. nás pochopitelně).

Pokud neodstraníme příčiny, můžeme se dokola dohadovat jestli zastropovat nebo kompenzovat, ale tím uvedený problém nezmizí.

0 0
možnosti
Foto

Autor dal jasně najevo, kde hledat řešení - volný trh.

0 0
možnosti
MB

Opravdu, je to strašné. Vláda nic nedělá. Tu si jede do Holandska, očumovat jakési podivné lodě. Pak zase do Polska, nějaký Stork II? Dokonce humbuk okolo elektrických aut je již nějaký rozkolísaný. Že by nesmysl? Ani si neuhlídala benzin a tak již cena klesla pod 36 Kč! (Tank ONO). Proč neřeší slevy na vlak a neolešťuje rudou zeď v Kremlu ? Nálepky, trička budou? Já bych šel na náměstí, to bude vono ... :-)

1 0
možnosti
Foto

Každá vláda napravuje dřívější politická rozhodnutí. Kdyby vlády nic nedělaly, svět by byl stabilnější, předvídatelnější, bezpečnější a neskonale bohatý.

0 0
možnosti
  • Počet článků 103
  • Celková karma 9,21
  • Průměrná čtenost 421x
elektrikář, investor začátečník (7let), student "rakouské" ekonomiky ....

Seznam rubrik