Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Může vytvořit inflaci nedostatek nějaké suroviny?

Třeba kdyby byl nedostatek plynu a cena plynu by tím vyletěla nahoru do extrému. To by způsobilo nárůst i nákladů na výrobu elektriky a ta by zvýšila náklady na další zboží a služby atd. Problém je, že to nevytvoří inflaci, protože pokud člověk musí utratit více za plyn a elektriku, pak mu nutně nemůže zbýt peníze na ostatní zboží. Takže ostatní zboží, které lidé budou považovat za nejméně důležité zlevní. Inflace tedy nevznikne, protože některé zboží zdražuje a druhé zlevňuje, protože lidé na něj nemají. Co způsobí inflaci je až to, že lidé se neomezí a k nákupu zboží použijí svoje úspory a prodají svoje aktiva. Pak bychom mohli pozorovat pokles ceny akcií, komodit, hodnoty peněz a růst ceny spotřebního zboží.

Zdroj: https://petrborovec.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=799332

No a teď nám ještě vysvětlete proč to není pravda.

Zdražily všechny energie, ale i další komodity - kovy, nekovy (lithium na 6-násobek), obilí a další potraviny. Vlastně vše na co se podíváte i v oblasti průmyslového zboží.

Nebo vidíte někde zlevnění?

1 1
možnosti
ZZ

Chlapec je pouze pětikoaliční ekonom teoretik - od něj odpověď nečekejte.

;-D

0 0
možnosti
ZZ

Až podstatně klesne cena plynu a elektřiny pro konečné spotřebitele - tedy i naše průmyslové podniky i drobné provozovny.

0 0
možnosti
AK

Přesně tak.

Jakmile energetiku a následně ekonomiku přestane devastovat New Green Deal.

0 0
možnosti
IS

Škoda, že alespoň část z Vámi nastíněného nedojde v rámci "sociálního státu blahobytu" praktického uplatnění. Znamenalo by to ztrátu podstatné části politické moci a kapři si sami vlastní rybník vědomě a dobrovolně nevypustí.

1 0
možnosti
  • Počet článků 103
  • Celková karma 9,21
  • Průměrná čtenost 421x
elektrikář, investor začátečník (7let), student "rakouské" ekonomiky ....

Seznam rubrik