Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

Platili 100% nebo 10% - desátek?

0 0
možnosti
Foto

V té době podle autora knihy se nejednalo o desátky. Ale o nevolnictví kde nevolník veškerou práci vykonávál pro šlechtice a cokoliv navíc co mu zbylo si šlechtic mohl vzít.

0 0
možnosti
Foto

Byl zde rozdíl mezi poddaným a nevolníkem. Poddaný bydlel na panství a byl v jistém smyslu jeho obcanem. Veškerou moc nad ním a administrativní úkony provádela vrchnost. Král je nepovažoval za své poddané a necítil povinnost se jimi jakkoliv zabývat.půdu obdělávala vrchnost ve vlastní režii, tj. prostřednictvím robotní práce a námezdních pracovníků. Držitel poddanského gruntu měl povinnost robotovat jistý počet dní, robota vězela na gruntu, ne na osobě.Čím byl bohatší sedlák, tím víc měl roboty, nejbohatší pak tři dny v týdnu.

Nevolník byl dědičným pronajimatelem půdy a byl tak právně vázán k jejímu majiteli (pán). Vztah zahrnoval také fyzickou závislost rolníka a jeho povinnost respektovat pánovu vůli. Dědičný pronájem půdy byl základním odlišením

1 0
možnosti
Foto

Z jakého zdroje čerpáte ? Autor čerpá od Adama Smitha z knihy Bohatství národů, kterou napsal cca před 300 lety.

1 1
možnosti
Foto

Slovo kapitalismus se do evropských jazyků dostalo prostřednictvím francouského utopistického filosofa Sainta Simona v 19 století. Marx si je vybral k označené institucionalizovaného soukromého vlastnictví výrobních prostředků a tržního hospodářství. Kapitalismus použil z důvodu, aby jej mohl postavit proti otrokářství, feudalismu. té doby se jednalo o trh, tržní hospodářství

0 1
možnosti
Foto

- Tržní hospodářství je hlavní předpoklad Kapitalismu. Rád slovy Marxe poukážu na to že bylo prospěšné společnosti to co neměl rád.

Je jedno čí slova použiji, očividně i tak víte co je myšleno a to je to hlavní.

- Uměl se omezovat na slova z dané doby je hloupé a neprospěšné dnešní společnosti.

- Kapitalismus je použitý ve větě kdy srovnávám dané jednání do dnešní doby. Stejně tak HDP...

0 0
možnosti
Foto

Zajímavé čtení. Ještě bych rád upozornil na jeden zdroj z něhož lze čerpat a tím je kniha: Stručná historie člověka - vzestup a pád, kterou napsal Hans-Hermann Hoppe.

https://www.databazeknih.cz/knihy/strucna-historie-cloveka-vzestup-a-upadek-318943

1 0
možnosti
  • Počet článků 103
  • Celková karma 9,21
  • Průměrná čtenost 421x
elektrikář, investor začátečník (7let), student "rakouské" ekonomiky ....

Seznam rubrik