Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Důsledky inflace peněz

Kdyby lidé věděli, co způsobuje inflaci, co by se asi stalo? Co to je? Jak vzniká? Jaké jsou její druhy? Co by se stalo, kdybychom ji neměli? Co to způsobuje lidem?

Co to je?
Jak většina ví, inflace je znehodnocení měny. To znamená, že za práci, kterou uděláme dnes, si za rok koupíme méně. Lze to přirovnat k situaci, kdy pomůžeme kamarádovi a on po roce už zapomene, jak těžké to pro nás bylo mu pomoci. Někteří by mohli tvrdit, že je to správné, ale to není všechno. Pro pokračování je nutné jednoduše a stručně vysvětlit, jak vzniká inflace.
Jak vzniká?

A) Tržně: Pokud bude špatná úroda, málo pracujících, nebo jakákoli pohroma, která vytvoří nedostatek zboží, ceny zboží vzrostou a tím pádem peníze ztratí na hodnotě. Za peníze si koupíte méně, jejich hodnota klesne vůči hodnotě zboží. Katastrofy moc neovlivníme a růst ceny je přirozený a v důsledku pomáhá řešit problém, protože zákazníky motivuje k šetření a výrobce k větší produkci, díky lidské chamtivosti.

B) Uměle vytvořená inflace měn (i české koruny): Každý asi ví, že je stanoven cíl inflace na 2,5 % ročně. Ale velmi málo lidí ví, jak se toho dosahuje. Když dojde ke špatné úrodě, cena surovin se zvýší, protože jich bude málo v oběhu, a platí to i naopak - pokud bude měny hodně, její hodnota půjde dolů. Stát využívá centrální banky (ČNB, FED, ECB atd.), aby vytvářel nové peníze (Kč, €...) z ničeho a pustil je do oběhu tak, aby vytvořil inflaci na 2,5 %. Bohužel to není to nejhorší. Většina nové měny se vytváří přes hypotéky - když si člověk vezme hypotéku, tak 90-98 % peněz, které dostane jako dlužník, není našetřená bankou nebo jejími klienty, ale úplně nově vytvořené peníze. Pokud dlužník hypotéku splatí, nově vytvořené peníze zaniknou (úroky z dlužné částky ne). Dalším způsobem, jak se k tomu dostávají, je, že stát vypisuje státní dluhopisy, které kupují banky, a centrální banka je potom od nich odkupuje. Pokud stát svůj dluh splatí, peníze zaniknou. Další možností je, že centrální banka koupí přímo dluhopisy velkých firem.

Co to způsobuje lidem?

1. Je patrné z fungování, že jakmile by lidé nebo stát přestal se zadlužovat nebo jen si přestal půjčovat více, než splácí. Tak by měna už nebyla inflační, ale deflační. Pokud by byla deflační, tak by si lidé přestali půjčovat a ještě více by se snažili splatit své dluhy. =>; Ještě větší deflace. Co by způsobilo krizi. Všichni by chtěli pracovat, ale kupovalo by se jen to nejnutnější. Předem upozorňuji, že tenhle problém deflační spirály mají jen státní peníze, kde se vytváří nové peníze dluhem a ničí splacením. 
Pokud se nezadluží lidé a firmy i kdyby nesmyslně, tak bude muset stát, jinak by se inflace neudržela a přišla by krize. Systém nuceně zadlužuje lidi, aby fungoval.
?
2. Nová měna není dávaná všem rovnoměrně. Takže ti, kteří mají tuhle novou měnu mezi prvními, mají peníze, které lidé (trh) ještě nezapočítali do ceny a oni si kupují zboží a služby ještě za ceny, které nezohlednili znehodnocení peněz. Takže nejvíce budou okradeni ti, kteří spoří a peníze dlouho nepoužívají. Třeba ti mladí, kteří si šetří na auto či dům, nebo staří, kteří si spoří na důchod. Po podrobnější vysvětlení si najděte Cantillonův efekt.
3. Lidé jsou odkázáni na pomoc státu. Stát svým využíváním monopolu vytváří situaci, kdy jsou lidé na něm závislí, protože si nemohou naspořit na časy, kdy nebudou moc. Ti, kteří nechtějí investovat, musí to přesto dělat, ale protože to nedělají kvůli tomu, že by je to bavilo, tak musí živit další odborníky a riskovat ztrátu z neúspěšné investice. Politické strany mají dobrý způsob, jak získávat voliče a tvářit se jako velcí pomocníci v těžkých dobách.

4. Možnost nezodpovědné vlády. Stát díky tomu velice těžko zkrachuje, a tak může škodit lidem fakt hodně, protože čím více problémů mají lidé, tím více problémů může stát řešit. Z historie vidíme, že se tím dobře financují nesmyslné války, které lidé nechtějí dobrovolně podporovat. Státy mohou zkrachovat i tehdy, pokud jsou příliš socialistické (až komunistické), jako například Venezuela.
 

5. Morální. Jsou okrádáni lidé, kteří se krádeže nezúčastní. Lidé, kteří o tom ani nevědí. Nejlepší krádež, kterou lidé vymysleli. A co hůře, zloději dokázali přesvědčit okradené, že za to mohou jiní, a to kapitalisté. I když je to jasně socialistická věc, protože to je umělé řízení trhu. Kapitalismus je pro volný trh, takže trh, který není řízen centrálně. Kapitalisté jsou proti monopolu, který mají centrální banky.
 

6. Není vytvářeno jen 2,5% nové měny za rok! Přirozená je deflace. Pokud se automatizuje výroba, cena výrobku klesne třeba o -2 %, což je deflace, neboli -2% inflace. Ale cílem je inflace 2,5 %. Takže oni musí vytvořit 4,5 % nové měny (-2 + 4,5 = 2,5). Toto platí u každého zboží dohromady, ale všechno zboží není do inflace započítáváno, jako třeba akcie, nemovitosti, které samozřejmě budou růst nejvíce. Protože lidé se budou před inflací tam schovávat. Místo automatizace se nechá představit jakýkoli pokrok, který usnadní práci. Pro ty, kteří nevěří, že je to tolik, je zde odkaz na vývoj množství české měny v oběhu.
Koruna: 2020 = více než 10 %, 2019 = 7,88 %, 2018 = 5,97 %, 2017 = 6,98 %, 2016 = 8,09 %, 2015 = 9,34 %, 2014 = 6,59 %, (2007 = 15 %,)

https://tradingeconomics.com/czech-republic/money-supply-m2Dolar:
https://fred.stlouisfed.org/series/M2

7. Ekologie. Nové peníze si natiskneme, ale novou planetu ne. Díky vytváření nových peněz se mohou lidé a státy chovat nezodpovědně, neekonomicky a plýtvat tak omezenými zdroji, jak lidskými, tak přírodními. Mrzí mě, že ekologové většinou nemají ekonomické vzdělání a nebojují proti cílenému vytváření inflace. (Proto se nerad hlásím k ekologům, i když do ní hodně investuji.)
 

8. Inflace mění i chování lidí. Inflace nutí lidi myslet krátkodobě a nezodpovědně, co nejrychleji peníze utratit, nebýt připraven na případné krize. Co se hodí státu, který si rád zahraje na hrdinu, co vás zachrání. Šetřit na své sny a cíle taky není výhodné, lepší je si na dům půjčit a využít inflaci, která bude zmenšovat hodnotu vašeho dluhu. Můžete mít cokoli, stačí se smluvně upsat. Odměna přichází dříve než je vykonaná odpovídající práce. Pro více informací vyhledejte: časové preference.
 

9. Vláda to využívá k záchraně firem, které by v krizi zkrachovaly. Co je špatně. Trh se nemůže očistit od firem, které to dělají špatně, tedy tak, jak lidé nechtějí, a tak jim to dobrovolně neplatí.Dělají to tak, že zdroje, které spotřebovávají, mají větší hodnotu pro lidi než produkt firmy z těch zdrojů. Což je plýtvání lidskými zdroji. Nechávají lidi dělat to, co aktuálně není potřeba. Zachraňují firmy, které nezodpovědně nedělají rezervy a nepřemýšlí o rizicích a potřebách lidí. Vytváří se tak nezodpovědné firmy, které narušují vládu lidí.

Pro více informací vyhledej: cenové signály.

10. Produkty se nemusí jen zdražovat, ale pro udržení konkurenční výhody se produkty zmenšují a nebo se zhoršuje jejich kvalita. Pak ale centrální banka nevidí, že inflace už na výrobek zapůsobila, třeba snížením hmotnosti ze 160g na 156g, a myslí si, že musí více natisknout nových peněz, protože nedosáhli cíle 2,5%. Výsledkem je, že na trhu jsou nekvalitní výrobky.

11. Nové peníze časem vždy skončí nejvíce v aktivách jako nemovitostech, pozemcích, akciích atd. Centrální banka uměle zvětšuje poptávku po těchto aktivách, a tak je potřeba mnohem více domů než by bylo potřeba, a když to trh nestihne pokrýt, většinou kvůli regulaci státu, tak rostou ceny. A aktiva jsou méně dostupná pro své účely. Investoři jsou ti největší příjemci těchto nových peněz a díky tomu bohatnou. Patřím mezi ně i já, ale neznamená to, že jsem zlý. Já se jen nechci nechat okrádat, jako vy. A díky těm „penězům“ mám čas vás informovat o nespravedlnostech.

(Vždy, když centrální banky řekly, že začnou (tisknout) vytvářet novou měnu, byla to nejlepší příležitost koupit aktiva, jako v roce 2008, 2018, 2020, ale vyžaduje to důvěru v ekonomické zákony.)

Peníze nekazí lidi, jen zvýrazňují jejich povahu. Moc nad penězi kazí, a zatím se žádný vládce té moci neubránil.

Kdo souhlasí, bojujte za tržní peníze, až po nich půjde stát.

Pro doplnění informací o penězích:

https://odlukapenez.cz/  
https://www.youtube.com/watch?v=F8VmAN17dcIhttps://www.youtube.com/channel/UCPeggYc0oUjcRZJq1P08onA/search?query=pen%C3%ADzehttps://www.youtube.com/watch?v=qWtETyKXBsY&feature=youtu.behttps://www.mall.tv/kdo-to-plati/inflace-6-zasadnich-veci-ktere-by-mel-vedet-kazdy-z-nas

Autor: Petr Borovec | sobota 16.1.2021 14:20 | karma článku: 15,27 | přečteno: 470x
  • Další články autora

Petr Borovec

Státní účtenka za rok 2023.

Stát zapomněl poslat všem svým zákazníkům účtenku za ty služby, co nám poskytl. Přeci zákazník by měl vědět, za co platí.

12.4.2024 v 17:16 | Karma: 14,75 | Přečteno: 457x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Kartel, kdy je neudržitelný a kdy ano.

Proč se kartely rozpadají samy bez zákazu? Co vše je kartel? Kdy je kartel udržitelný a proč? Krátce o největším kartelu který svojí moc využil na maximum.

23.3.2024 v 15:29 | Karma: 6,35 | Přečteno: 213x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Politika, co je vidět a co není vidět.

Vysvětlení proč se děje v politice to co se děje. Proč je v dnešní době socialismus a právo určováno centralisticky?

9.3.2024 v 14:01 | Karma: 8,45 | Přečteno: 398x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Přirozená neefektivita cenových signálů.

V čem jsou řízené peníze lepší než peníze neřízené s omezeným množstvím mincí? Jaký je problém 2% cílené inflace?

4.2.2024 v 14:40 | Karma: 7,27 | Přečteno: 272x | Diskuse| Ekonomika

Petr Borovec

Jak by vypadal život bez fosilné energie?

Článek ukazuje, jak s technologiemi z roku 2023 lze žít v souladu s přírodou. Článek poukazuje na velké problémy, které nečekaně řeší jiné velké problémy. Ukázka ekonomické ekologie. Nemá nic společného s Green Deal od EU.

24.11.2023 v 11:42 | Karma: 7,34 | Přečteno: 405x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

PŘEHLEDNĚ: Češi vyberou 21 europoslanců. Kandiduje i Mourek s mimozemšťany

26. dubna 2024  10:37

O křesla v Evropském parlamentu se na začátku června utká třicet uskupení. Podle průzkumu agentury...

Řecko Kyjevu PVO nedodá, potřebujeme ji sami, říká. Španělé pošlou jen rakety

26. dubna 2024  10:35

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 9,21
  • Průměrná čtenost 421x
elektrikář, investor začátečník (7let), student "rakouské" ekonomiky ....

Seznam rubrik