Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hodnocení programu strany PRO.

Co nám to tu vzniklo za novou konkurenční stranu? Jejich program má 12 tezí. Zde popíšu jen vybrané body. Kde jde jednoduše ukázat co škodí a co tvoří bohatství pro společnost.

Program má 12 tezí.
Zde popíšu jen vybrané body. Kde jde jednoduše ukázat co škodí a co tvoří bohatství pro společnost.
Závěr pro ty co chtějí rychlou odpověď.
Strana naplno selhává v ekonomické gramotnosti. Většina její snaha zvýšit životní úroveň lidí má opačný efekt. Strana nechápe, v čem stát selhává a ani neví o problematice negativních a pozitivních práv. Strana překvapivě, ale chce dobré změny ve vzdělávání a má dobrý nápad na řešení důchodů a zdravotního pojištění.  Strana získala celkem -6 bodů, co je hodně špatný a nevolitelný. Zařazení strany bych dal jako extrémní socialistická a vlastenecká.  
 
1) Pro právo a občanské svobody. (-2 bod)
cituji: Ochrana práv občanů je základní rolí státu, proto musí mít občané vždy přístup k účinné soudní ochraně svých práv a svobod před zásahy ze strany státní moci.
=> Hned první věta utopická, protože říká, že základní rolí státu je ochrana práv občanů před zásahy ze strany státu. To je jako říci aby zloděj nás chránil před tím, aby nás neokrad.  
cituji: Správní orgány musí aplikovat právo jednotně. => Je v rozporu s jejich pozdějším bodem. Cituji: diskutovat o odpovědnosti soudce za kvalitu rozhodnutí, zvážit přímou volbu soudců Nejvyššího soudu, Nejvyššího správního soudu a Ústavního soudu s cílem dosažení jejich nezávislosti na aktuální politické moci.
=> Protože je jedno jestli si soudce zvolíme nebo ne když musí soudit ne podle sebe, ale jednotně jak je centrálně určeno. Jejich snaha, tedy nic nezmění k lepšímu. Pokud zvolený soudce nemůže soudit podle svých zákonů je to jen svoboda na oko.
Později potvrdili zde: cituji: Je třeba upravit fungování orgánů veřejné moci v oblasti práva, zejména zakotvit roli Ministerstva spravedlnosti v systému státní moci jako garanta jednotného výkladu práva a ústavnosti výkonu statní správy.
cituji: Obnova důvěry v justici a v dosažení spravedlnosti je základním kamenem důvěry občanů ve stát. => Ne je základním kamenem pro budování bohatství ve společnosti.

cituji: Je nutné očistit právní řád od nesystémových zásahů z krizových období (covid, válka na Ukrajině). => Ano, ale asi je nenajdete, protože nenacházíte je ani ve svém programu.
cituji: Stát musí zavést mechanismy, chránící občany před zneužitím úvěrových nástrojů, současně ale musí podporovat pocit odpovědnosti lidí k vlastním financím, a to již v rámci výuky ve školách. => Ochrana státu vždy bude vytvářet pocit bezpečí a tím i větší nezodpovědnost občanu. Papír snese vše, ale ekonomický zákon nejde žádným úsilím zlomit.
2) Pro bezpečnost ČR. (-1 bod)
cituji: Uprchlíkům před ozbrojenými konflikty je třeba poskytovat nutnou humanitární pomoc. Rozsah a způsob pomoci nesmí poškozovat zájmy občanů ČR. Uprchlíci nesmí být jakkoli zvýhodňováni na úkor občanů ČR.
=> Neexituje jídlo zdarma! Takže je nemožné poskytnout humanitární pomoc státem a níž by to nepoškodilo zájmy občanů. Jediná humanitární pomoc, která to splňuje je ta dobrovolná přes solidaritu občanů. Opět nesplnitelný politický cíl. 
cituji: Nezávislost bezpečnostních složek je nutnou podmínkou pro zajištění práva i bezpečnosti.
=> Opět nemožné splnit. Právě že si v demokracii volíme stranu, která si pak dosadí svoje lidi do výkonných míst a silou prosadí naše zájmy a naše pojetí spravedlnosti. Je to hlavní vlastnost demokracie a státu, jako vlastnost vody že je mokrá.
3) Pro obnovu ekonomiky (-6 bodů)
cituji: Definování nových strategických oblastí české ekonomiky a podpořit jejich rozvoj (vytvořit skutečný český průmysl 4.0).
=> Mají to tam podrobněji popsaný, ale ve zkratce to znamená. Dotování to ho co nám přijde důležitý, neboli to co dělá dnešní vláda i minulé. Socialistické dotování pokřivuje trh a představuje to hazardní hru. Kdy si vládce sazí na svoje oblíbené koně a ty mohou vyhrát a zhodnotit  investici, ale i nemusí. Přitom platí, že státní odporník je dlouhodobě hůře motivovaný neprodělat než občané, kterým byli odepřena část výdělku a útraty.
cituji: Aktivní ekonomická zahraniční politika podporující prodej českých produktů. => znamená udělování daně nebo cla na výrobky, které dokážou okolní státy vyrobit levněji. Co připraví lidi o úspory a zvýší náklady. Je to jako dobrovolně si na sebe uvalovat sankce, které jsou uvalený na Rusko.
cituji: Vyvážet pouze přebytky, upřednostnit domácí spotřebu a podporu domácího trhu. => To je druhá možnost pokud nechceme uvalovat daň a cla, můžeme dotovat. Má to stejný efekt.
Stát nemusí nic dělat a trh sám zvýhodňuje domácí výrobky, protože se nemusí dovážet a kupa dalších výhod, který dělají výrobek levnější a lepší. Takže pokud se u nás prodá zahraniční výrobek už tak musí být znatelně lepší.
cituji: Strategické investice státu oddělit od státního rozpočtu a umožnit (jako jedinou výjimku) jejich financovány dluhem v poměru max. 80 %.
=> fascinující že?  Tato strana chce šířit na školách finanční gramotnost. Opravdu prý chce vyrovnaný rozpočet, jen zapomněli dodat, že do něj nebudou počítat strategické výdaje. Co se nepočítá, to může růst téměř neomezeně. Záleželo by, na tom jakou inflaci budou občané ochotni snést.  
cituji: Obnovení kontroly nad klíčovými surovinami – především energie a voda.
=> hezky řečeno pomalu zavést extrémní socialismus, nebylo zmíněno zestátnění, takže půjde o systém kontroly jako za Hitlera. Přes silné regulace, které z majitelů dělá otroky. 
4) Pro stabilizaci veřejných funkcí. (0 bodů)
cituji: Vytvořit atraktivní daňové prostředí pro investiční fondy. Eliminovat důvody pro daňové úniky do zahraničí
=> To by hodně pomohlo. Pokud tím myslí snížení daní na investice. Ale hned ten pozitivní dopad zničí zavedením sektorové bankovní daní. Levá ruka neví co dělá pravá.
cituji: Socializace nepřímých daní – zlevnit základní životní potřeby (potraviny, náklady na bydlení, energie a vzdělávání) snížením DPH a naopak zvýšení DPH u zbytných statků tak, aby celkový dopad byl rozpočtově neutrální.
=> To pomůže chudým žít v chudobě, ale neznamená to, že to povede k bohatnutí společnosti. Spíše jen vzroste spotřeba základních životních potřeb.
cituji: Snížit počet pracovníků ve veřejné správě, vytvořit nová pravidla pro osobní ohodnocení (motivaci) v závislosti na výkonu a výsledku. Méně dobře placených úředníků zajistí lepší služby než více špatně placených úředníků.
=> Ne nezajistí to lepší služby, protože stále zákazník neplatí dobrovolně za tito služby a musí tyto služeb využít.
5) Pro životní úroveň domácností a důstojný život ve stáří. (+3 bod)
cituji: Dostupnost bydlení je poměr mezi cenou bydlení a příjmem domácností, pro zvýšení dostupnosti je tedy nutné, aby příjmy rostly rychleji než ceny bytů. Dosud tomu bylo opačně. Cenu bytu určuje trh, je tedy nutné organicky zvýšit příjmy domácností.
=> S toho ekonom pochopí, že chtějí organicky zvýšit množství práce, kterou lidi budou muset udělat. Jinak by toho nedocílili. Nějak, ale nevěřím, že měli na mysli zrovna tohle řešení, ale nějaké jiné, které k tomu nevede.
k tomu ještě říkají: Životní úroveň domácností lze zvýšit především růstem příjmů domácností, nikoliv jen administrativním opatřením. Jinak hrozí prohloubení inflace.  
a) Valorizace daňové slevy na poplatníka a přídavků na děti.
=> Jakákoli valorizace platů způsobuje podporu inflace.
b) =>Chválím že chtějí snížit aspoň daň na sebevzdělávání co způsobí původně zamýšlený efekt zvýšení přijmu lidí.
cituji: Pro klientský přístup – občané jsou platící klienti, konstruktivní přístup k občanům se musí stát součástí hodnocení pracovníků veřejného sektoru.
=> Ano to vytvoří aspoň malou motivaci k poskytnutí dobré služby.
cituji: Založit Státní investiční fond a strategické společnosti vlastněné státem (ČEZ, Lesy ČR a další) do něj budou vloženy – výnos bude užit k financování penzijní reformy a penzí, nikoliv k vyrovnávání rozpočtu jako dosud.
=> Ano to je dobré řešení. Vylepšil bych ho tím, že by stát investoval do Globálního ETF+ 10% do českých společností.
  cituji: Část důchodu odvíjet od výše příjmů dětí v ČR. Prosazení konceptu: Investice do dětí je nejlepší zabezpečení pro důchod.
=> Ano i tohle vytvoří dobrou motivaci mít úspěšné děti a ne spoléhat na okradení cizích dětí.
cituji: Umožnit přivýdělek k důchodu do výše průměrného platu osvobozený od odvodů na zdravotní a sociální pojištění.
=> I s tihle souhlasím, protože to vytvoří další bohatství pro celou společnost.
6) Pro energii, klíčovou surovinu 21. Století. (-4 body)
cituji: Odstoupení od systému emisních povolenek – tento systém nemá s ochranou životního prostředí nic společného a profitují z něj převážně finanční spekulanti.
=> Ano aktuální systém emisních povolenek nefunguje tak aby řešil externalitu trhu, ale je spíše novou daní a novou dotací.
cituji: Regulace ceny – fixní cena nebo metodou náklady plus přiměřená marže (jednotkové náklady a marži musí dodavatel zveřejnit a tvoří součást smlouvy).
=> Fixní cena je asi to nejhorší co by mohli udělat. Touto cestou šlo Madarsko a jasně nám ukázalo že to vede k nedostatku zboží u kterého fixujeme cenu.
Metoda nákladu + přiměřená marže je tržní řešení, který tu máme. A jen majitel poskytující službu dokáže určit správnou marži za kterou se mu to vyplatí poskytovat. Pokud by stát určoval marži, způsobí monopolizaci odvětví a tím i zhoršení kvality a nakonec i zvětšení ceny. Určovat marži je jako by stát měl určovat plat zaměstnanců, vede to k špatně ohodnocené práci a tím k nedostatkům.
7) Pro zahraniční politiku. (+1 body)
Ve zkratce chtějí reformu Evropské unie. Co se jím podle mě nepovede a nějak zapomněli dodat, že pokud se to nepovede, že jsou ochotni vystoupit. Co asi nejsou ochotni připustit.
Cituji: Odmítnout přechod dalších národních pravomocí na Unii, naopak vrátit některé pravomoci zpět na úroveň členských států.
=> Zde si jsou dobře vědomi o co nás EU připravuje.
Také by rádi, aby každý stát měl stejnou rozhodovací moc, co není možné, vždy bude hrát roli ekonomická sila státu. Tu bohužel kvůli ekonomické negramotnosti nezvýší.
8) Pro vzdělávání dětí. (+3 body)
cituji: Rodina tvoří naprostý základ výchovy dítěte, škola ale musí být vhodným doplňkem systému hodnot, který rodina vytváří. Proto je nezbytné zejména na základním školství zajistit co nejpestřejší nabídku typů vzdělávání (od svobodných škol až po školy orientované pouze na výkon), aby se škola a rodina vzájemně doplňovaly.
=> Jo tohle zvýší konkurence schopnost škol a větší možnost volby. Lepší by bylo zrušit povinnou docházku, ale i tohle je lepší něž nic.
cituji: Zrušit jednotné státní přijímací zkoušky a státní maturity. Maturita i přijímací zkouška plně v zodpovědnosti školy s větším zaměřením na osobnost dítěte i jeho průběžné výsledky. O úspěchu nesmí rozhodovat jen jednat zkouška.
=> Ano jednotlivé školy vědí lépe než ministerstvo co je důležité, aby znali. Opět zvětšení konkurence mezi školami.
9) Pro moderní, kvalitní a dostupné zdravotnictví (+2 body)
cituji: Komplexní reforma systému zdravotního „pojištění“ tak, aby se od systému zdravotní daně postupně přešlo k systému skutečného zdravotního pojištění. => Pokud myslí zdravotní pojištění kde cena je určovaná zdravotním stavem, pak by to byla dobrá změna.
10) Pro plynulou a efektivní dopravu. (-1bod)

Cituji: Smysluplné investice do dopravy jako součásti strategické infrastruktury ČR
=> dokud nebude využívání infrastruktury zpoplatněno a ceny určovaný trhem stát nemůže vědět co je smysluplná investice.
11) Pro české zemědělství (-1bod)
Tato kapitola je plná věcí co je potřeba, ale nejspíše straně nedochází, že k těm nejlepším, nejefektivnějším a dlouhodobě nejudržitelnějším metodám nejlépe motivuje volný trh bez dotací. Tato strana pomocí dotací jako se to dělalo do teď, chce řídit zemědělství podle svých vlastních individuálních hodnot. Přestože jsou stejně jako zemědělci jen lidé co se mohou plést. Jejich jedna chyba ovlivní všechny, za to jedna chyba zemědělce ovlivní jen jeho a má možnost se podívat k sousedovy jak se to dělá správně. Strana tedy nepřináší žádnou změnu ani zlepšení. Stále bude hrozit hromadná neúroda nebo přebytky který se nevyplatí.
12) Pro rozvoj regionu. (0 bodu)
Nic.
 

Zdroj: https://stranapro.cz/program/

Autor: Petr Borovec | úterý 9.8.2022 12:09 | karma článku: 9,71 | přečteno: 979x
  • Další články autora

Petr Borovec

Státní účtenka za rok 2023.

Stát zapomněl poslat všem svým zákazníkům účtenku za ty služby, co nám poskytl. Přeci zákazník by měl vědět, za co platí.

12.4.2024 v 17:16 | Karma: 14,75 | Přečteno: 457x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Kartel, kdy je neudržitelný a kdy ano.

Proč se kartely rozpadají samy bez zákazu? Co vše je kartel? Kdy je kartel udržitelný a proč? Krátce o největším kartelu který svojí moc využil na maximum.

23.3.2024 v 15:29 | Karma: 6,35 | Přečteno: 213x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Politika, co je vidět a co není vidět.

Vysvětlení proč se děje v politice to co se děje. Proč je v dnešní době socialismus a právo určováno centralisticky?

9.3.2024 v 14:01 | Karma: 8,45 | Přečteno: 398x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Přirozená neefektivita cenových signálů.

V čem jsou řízené peníze lepší než peníze neřízené s omezeným množstvím mincí? Jaký je problém 2% cílené inflace?

4.2.2024 v 14:40 | Karma: 7,27 | Přečteno: 272x | Diskuse| Ekonomika

Petr Borovec

Jak by vypadal život bez fosilné energie?

Článek ukazuje, jak s technologiemi z roku 2023 lze žít v souladu s přírodou. Článek poukazuje na velké problémy, které nečekaně řeší jiné velké problémy. Ukázka ekonomické ekologie. Nemá nic společného s Green Deal od EU.

24.11.2023 v 11:42 | Karma: 7,34 | Přečteno: 405x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 9,21
  • Průměrná čtenost 421x
elektrikář, investor začátečník (7let), student "rakouské" ekonomiky ....

Seznam rubrik