Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co udržuje inflaci funkční

Proč inflace stále ještě nezpůsobila zničení měny, na které je inflace prováděna? Je důležité znát odpověď, pokud chci vědět jestli můžeme přestat krást, neboli přestat udržovat inflaci. 

Proč inflace stále ještě nezpůsobila zničení měny, na které je inflace prováděna? Je důležité znát odpověď, pokud chci vědět jestli můžeme přestat krást, neboli přestat udržovat inflaci. Zároveň budu moci lépe investovat co je moje práce a rád bych jí dělal dobře.
část první: zdroj nerovnosti
Nebudu zde připomínat co inflace způsobuje, to jsem popisoval první článku o inflaci, nazvaný Důsledky inflace měny. https://petrborovec.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=764056

Ale zrychleně vysvětlím, kdy vznikne inflace a kdy ne.
Když stát utrácí, záleží jak peníze získal. Pokud stát postavit nemocnici a peníze získá z daní, tak se 
cena všeho v průměru nemění. Protože když stát vybere daně omezí tím občany a ti jsou nuceni omezit svoje výdaje. Vláda je takto na trhu jako kupec a nahrazuje tím lidi.
Je jedno jestli vláda utratí peníze za nemocnici nebo za platy svých zaměstnanců, vždy tím omezí občany, ale inflaci nevytvoří. Pozorný čtenář by dodal, omezení není nerovnoměrný bude záležet na tom v jaké skupině se daný člověk nachází. Pokud je v té vítězné rodič, důchodce, pak je omezován méně. I když socialismus hlásí rovnost, sám vytváří nerovnost už při danění.
Pokud stát postaví nemocnici na dluh a peníze získá od centrální banky. Která je vytvořila z ničeho. Pak naroste množství peněz v oběhu a množství věcí je stejný, pak to neodvratně vytvoří inflaci.
Nutno dodat, že se nemusí vždy jednat o stát, ale i komerční banky, který pod ochranou státu vytváří nové peníze, když půjčuje firmám a obyčejným lidem, třeba na bydlení.
Pozor tato umělá inflace není rovnoměrná ceny nestoupají, jako hladina vody v nádrži, jak někteří socialisti hájí svoje centrální řízenou inflaci (krádež). Peníze jako první získají firmy co staví nemocnici, popřípadě jejich zaměstnanci. Ty mají peníze, který nejsou započítaný do žádných cen. Mají možnost si koupit více než ostatní. Podle toho co si koupí, tak tomu poroste cena. Druzí majitelé opět určí čemu poroste cena, a tak dál čím projdou peníze více nákupy tím už mají menší potenciál ovlivnit cenu, protože trh už na ně postupně zareaguje, lidé je započítají do svých cen. To je druhá nerovnost co socialisté vytvoří.
Pro koho je to výhodné? Třeba pro restauraci do který se chodí najíst zaměstnanci stavící nemocnici. Je druhým příjemcem nových peněz velmi pravděpodobně bude těžit z inflace tím, že bude mít nadprůměrný tržby. Pokud tam budou chodit i státní zaměstnanci, kteří jsou vždy částečně placeni ze státního dluhu má výhodu.
Pro koho je to nevýhodné? Třeba pro charity a ostatní lidi co nedělají úplně pro peníze, ale z morálních důvodů, nebo z nutnosti. Oni si zvedají platy většinou poslední, až když jim vysoké ceny omezují dále pomáhat. Nebo taky zaměstnanci ve firmách, kde je velká konkurence a jsou lehce nahraditelní jiným člověkem. Socialisti vždy mluví, jak pomohou chudým, skutečnost je opačná.
Prosím nebuďte naštvaní na lidi co profitují z inflace, oni jen využívají situace a přizpůsobují se životním podmínkám, tak jak by měl každý z nás. Jediný viník je vláda.
Čas druhá: nevyhnutelný zničení měny.
Jak dlouho může centrální banka provádět inflaci? Zřejmě tak dlouho dokud budou lidé věřit, že měna má hodnotu. (ale ne do chvíle, kdy bude příliš pozdě)
Je to celí o důvěře. Všechny státní měny neboli Fiat měny = měny s nuceným oběhem. Nejsou kryté nemají tedy hodnotu, nejsou ničím podloženy, jsou vnucené. Pokud lidé uvěří, že inflace bude pokračovat stále, nikdo by měnu nechtěl a pak se stane bezcenná a nepoužívaná a z historie víme, že žádná vláda takovou měnu nedokáže udržet silou (i když začnou padat hlavy).
Inflace způsobuje taky nerovnost a čím déle bude působit, tím bude hůře snesitelná a bude bud muset přijít změna měny nebo porušení vlastnických práv. To druhé neřeší příčinu, ale jen důsledky.
Čas Třetí: iluze jistoty.
Počkat! Věříte, nebo znáte někoho, kdo věří, že stát splatí dluhy?
Věříte někdo, že dostanete dostatečný důchod?
Jak to že to tedy stále funguje?
Nevím jak vám, ale vrtá mi hlavou, jak je možný že zaměstnanci, které inflace okrádá nejvíce, to nevadí, s tak velkým počtem lidí by hravě protlačili k vládě stranu, která by byla pro zrušení inflace. (v roce 2021 měla strana která to jediná chce jen 2%)
Dit každý ví že je inflace proč jim to nevadí?
A ) První odpověď je, že socialisti přesvědčili lidi, že to nejde bez ní. A že podporuje ekonomiku.
 Ekonomiku to podporuje, protože inflace způsobuje větší plýtvání. (větší znečištění) Ale toto plýtvání nezvyšuje bohatství lidí, jen jim poskytuje doživotní práci.
Budiš někteří tomu mohou věřit a může jím to stačit, jako dostatečný důvod. Bez povšimnutí, že chudnou přes úspory?
Lidé tedy neřeší inflaci a berou to jako přírodní katastrofu, nevědí že škody jsou uměle způsobovány. Tedy neznalost.
B ) Ne lidé poznali, že jsou okrádaní a stejně, jako využívají stát firmy, aby se zbavili vznikající konkurence, tak zaměstnanci se rozhodli využít stát k obraně proti státní inflaci. Komické co? Využít zloděje k ochraně před jeho kradením. (rok 2020 státní proti inflační dluhopisy, kdo má už ví, jak to dopadne) Tou zbraní jsou odbory. Těm se přidala moc a stejně jako stát silou vynucuje to co není pro lidi výhodné, tak odbory silou začali vynucovat zvyšování platu o inflaci. Zaměstnanci svůj problém se státem hodili na zaměstnavatele. Ti od té doby měli řešit ne jen to, že jím musí najít práci, protože sami si jí nedokážou najít, ale i ochranu příjmu před inflací.
Lidé věří, že nejsou okrádáni, že se jím plat nesnižuje.
Tomu se firmy samozřejmě neubránili, ale svůj vliv využili k neviditelnému proti útoku. Zajistili, aby stát pravidelně zveřejňoval inflaci. No a co? (to že vám to nepřipadá, jako že to něco mění, je úspěšný proti útok)
Pokud  by se platy všech lidí zvětšovali o inflaci měny (o % navýšení počtu nové měny v oběhu za daný rok), pak by se nezlevňovala práce lidí a celá myšlenka, že inflace podporuje ekonomiku, by nefungovala. Právě tím, že se reálně díky inflaci sníží plat zaměstnance, vůči ostatním zemím zlevňuje výrobky a produkty a to motivuje zaměstnávat lidi z dané země. Snižuje to nezaměstnanost. Když si, ale zaměstnanci hned svoje platy zvýší o inflaci měny. Pak se plat reálně nesnížil a celí to postrádá smysl a vláda nebude moc vykázat snížení nezaměstnanosti a sklidit úspěch. Takže firmy mají spojence, státní úředníky.
Ale mě fakt firma zvyšuje plat o inflaci! Jo jasně.
Stát zveřejňuje spotřebitelský koš v něm schválně nejsou ty aktiva, který si budou dobře držet hodnotu.
Inflace zveřejněná za daný rok ukazuje zpožděnou reakci lidí na předchozí roky. (a to i kdyby všichni věděli kolik přibilo nové měny)
Je to skreslený o konkurenční boj, který snižuje ceny.
Je to skreslený o modernizaci a nové technologie co zlevnili výrobu.
Keynes:
Pokud devalvujete měny a dělníci si toho nevšimnou, nebudou se ani bránit proti propadu reálné mzdy, jestliže nominální platy budou stále stejné. (nebo vyšší)
Zeptejte se lidí ve svém okolí, jestli by jim vadilo, kdyby se jím plat každý rok nesrovnával o inflaci a co by případně dělali, kdyby to tak nebylo? Podle této rekce si nasimulujte velikost inflace až jednou…
Skutečná inflace České koruny: https://tradingeconomics.com/czech-republic/money-supply-m2Čas inflace podle které se zvyšují platy: https://www.czso.cz/csu/czso/mira_inflacehttps://www.czso.cz/documents/10180/23195394/spot_kos2021.pdf/ab69ea54-c76a-4733-bc61-4aae9a7541b6?version=1.1C) Nezapomínejte na to, že inflace je výhodná pro politiky a státní zaměstnance, dostávají se k novým penězům jako první, a jejich plat není určen tržně podle zásluh pro společnost. Zde budou proti inflaci jen morálně uvědomělí.
Nezapomeňte, že ti co vědí jak inflace funguje, mohou jednoduše vydělat (na úkor vás co to nevíte a tohle nečtete). Roky 2009, 2020 byli velice výnosné roky. Jen morální uvědomělí investoři budou šířit pravdu, aby urychlili ukončení krádeže. (a nebo ti investoři co chtějí lepší život svých dětí a vědí jak vydělat na šíření svobody)
Nezapomeňte že velká firmy hlavně v EU, kde mají přímí vliv na vládu. Mohou si díky vlivu vždy chránit při krachu, protože jsou příliš velcí, aby mohli zkrachovat a tak i oni jsou příjemci nové měny a ne jen to mohou je využít na boj s konkurencí. Bez inflace by dávno lidé EU pocítili drahost dotací.
ano myslím ETR.  Cílem ETR je posílení konkurence schopnosti v Evropě, co se nevylučuje uzavření se před světovou konkurencí ve stylu komunismu a tím si udržet Europské zákazníky i na horších a dražších produktech. 
Polovina lidí inflaci využívají nebo se snaží díky ní bohatnout na úkor ostatních a zrovna ta druhá polovina lidí, pro kterou to není výhodné nemá znalosti, jak fungují fiat měny.  
D ) Složitost vytváření inflace. 
Čím chudší člověk tím má méně času přemýšlet, jestli svět funguje dobře, a díky inflaci se to co buduje hroutí. Co udržuje systém funkční, protože většina nemusí nikdy najít čas a chuď to pochopit.  Proto je to nejlepší krádež lidstva. Ale opět bohatnou úspěšní co to chápou a neúspěšní chudnou, socialistická centrální inflaci tedy nedokáže to co slibují svým voličům a to rovnost. A co hůř rozdíly to jen zvětšuje.    
Pro lidi je to něco co je natolik složité že změnit to je pro ně nemožné, nevědí, kde začít!
Zdroj: část myšlenek z přednášek Ludwiga von Misese. 

Autor: Petr Borovec | sobota 7.8.2021 8:48 | karma článku: 9,98 | přečteno: 341x
  • Další články autora

Petr Borovec

Státní účtenka za rok 2023.

Stát zapomněl poslat všem svým zákazníkům účtenku za ty služby, co nám poskytl. Přeci zákazník by měl vědět, za co platí.

12.4.2024 v 17:16 | Karma: 14,75 | Přečteno: 457x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Kartel, kdy je neudržitelný a kdy ano.

Proč se kartely rozpadají samy bez zákazu? Co vše je kartel? Kdy je kartel udržitelný a proč? Krátce o největším kartelu který svojí moc využil na maximum.

23.3.2024 v 15:29 | Karma: 6,35 | Přečteno: 213x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Politika, co je vidět a co není vidět.

Vysvětlení proč se děje v politice to co se děje. Proč je v dnešní době socialismus a právo určováno centralisticky?

9.3.2024 v 14:01 | Karma: 8,45 | Přečteno: 398x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Přirozená neefektivita cenových signálů.

V čem jsou řízené peníze lepší než peníze neřízené s omezeným množstvím mincí? Jaký je problém 2% cílené inflace?

4.2.2024 v 14:40 | Karma: 7,27 | Přečteno: 272x | Diskuse| Ekonomika

Petr Borovec

Jak by vypadal život bez fosilné energie?

Článek ukazuje, jak s technologiemi z roku 2023 lze žít v souladu s přírodou. Článek poukazuje na velké problémy, které nečekaně řeší jiné velké problémy. Ukázka ekonomické ekologie. Nemá nic společného s Green Deal od EU.

24.11.2023 v 11:42 | Karma: 7,34 | Přečteno: 405x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  14:05

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 103
  • Celková karma 9,21
  • Průměrná čtenost 421x
elektrikář, investor začátečník (7let), student "rakouské" ekonomiky ....

Seznam rubrik