Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

M42i14l48a84n 41K51e59s68l

26. 4. 2021 21:32

Je to moc dlouhé,tak jsem četl jen začátek.K tomu bych řekl toto.Vojsko pomáhalo při budování.Vojna byla v té době nejen u nás,ale i jinde povinná.Když byli chlapi na vojně chyběli v civilu.Také nebyli vykořisťovaní Ukrajinci.Dělalo se neefektivně.Přesto nán půl světa dlužilo,dnes dlužíme půlce světa my.Nedělaly se nové věci.Namátkou,kdo vynalezl gelové čočky a kdo tryskový stav.Zdravotnictví :zmizla tubera,dětská obrna.Atd.

2 0
možnosti
JK

J45a44n 40K44a26r21a43s52e46k

26. 4. 2021 15:18

u podobnych vytvoru vzdy vhodne upozornit:

J.P.Sartre - "Francouzi nebyli nikdy tak svobodni jako za nemecke okupace"

K te svobode je treba rici, ze ten pojem je sam velice problematicky a jak u antickych filosofu tak i u Kanta, Hegela nebo Feuerbacha se nedovime nic co by s koneckou platnosti ten pojem vysvetlovalo. Jak uvedeno, - existencionaliste na cele se Sartrem vychazi z toho, ze clovek 'je odsouzen k svobode'.

Celopolecensky je mozno s urcitou volnosti aplikovat Paretoprincip -> 80% populace se aranzuje s kazdym systemem - tak jako Rusove pod Stalinem, Cinane pod Mao, Nemci pod Hitlerem a Cesi pod Gottwaldem a Husakem.

Co se ekonomiky a socialismu tyce, tak Argnetina uz byla za poslednich 100 let 3,5 x bankrot pres to, ze tam byly a jsou ty vyrobni prostredky v soukromem vlastnictvi. Kdyby si mohly socialisticke staty pujcovat jako Argentina a jine zeme 3 sveta, tak je tu socialismus porad.

Jedna 'vyhoda' byla za socialismu presto - kdyz chtel nekdo neco sepsat a uverejnit, tak na to byly odborne casopisy a a ty mely redakci, kd sedeli lide s mozkem (a casto i se stranickoui legitimaci) a ti by podobny blabol autora blogu proste neuverejnili a proto jsem jich byli tenkrat usetreni.

0 2
možnosti
JK

Pochybovačům o věrohodnosti podobných článků doporučuji vzít si jeden konkrétní výrobek (nejlépe strojírenský, jen pro názornost, ta se třeba u složitých chemických sloučenin úplně ztrácí) a pokusit se názorně zmapovat jeho účetní cestu (vyhotovení dokladů a zaúčtování do knih) od surovin, přes komponenty, až po konečnou montáž do technologického celku, včetně skladových karet a protokolů a samozřejmě včetně cash flow, jinak by to nemělo smysl. Pokuste se to udělat v prostředí socialistického účetnictví a v účetnictví podle současných standardů (IFRS). Odhalíte jak v socialismu neexistující oběh peněz, resp. bez závislosti na výkonu, ziskovosti a pod. absolutně zničil konkurenceschopnost a naprosto znechutil všem ono "papírování".

Ze skvělého socialistického hospodaření se budeme hrabat ještě dlouho a to můžeme být rádi, že mnohé podniky na kompletní socialistické účetnictví kašlali a to se jim vyplácelo.

2 0
možnosti
Foto

Lidé, kteří to vše zažili, ještě stále žijí, ba se i s lecčím setkali. Např. ,,borosilikáty". K jejich výrobě byl potřeba bor. Na ten mělo monopol Turecko. Vývoz byl embargován, neb šlo o nezanedbatelnou surovinu coby moderátor v ,,záležitostech jádra". Přesto se i k nám dovážel. Z Bulharska. Přeprodávaný coby surovina k výrobě hnojiv. Ano, tak to v mnohém fungovalo. V tomto řetězci při výrobě borosilikátů byl užíván systém Gell britsdké provenience, žáromateriál Corhart fr. provenience, stroje na finál. výrobky pak provenience italsk., ba i japonské, atd. Na to byla vystavena fabrika za více jak miliardu- rozhodnutí RVHP, ,Spotřební zboží coby final. výrobek často zůstávalo na skladech. ,,Nespotřební", coby strategické, však nikoli. Co se týká řídící a regulač. techniky, až na výjimky opět záp. technologie. S tímtéž jsem se setkával i ve strojírenství, potažmo i enrgetice.. Opět v rozsahu od měření a regulace, elektroniky, až po výkonové prvky i celky. Co se týká účetnictví- problémy s ,,neplněním plánu se často řešili tzv. ,,přecvrčkováním", MZDY PAK I PŘEKLENOVACÍMI ÚVĚRY. Mnozí lidé o tom neměli ani potuchy, či je to nezajímalo;-)

0 0
možnosti
PC

Obsah článku pomíjím. Nic nového nepíšete. Zajímalo by mne ovšem, s jakými známkami z českého jazyka jste procházel základní školu a zda jste vůbec s takovými jazykovými "vědomostmi" mohl složit maturitu z češtiny.

Úvahy o zrušení povinné maturity z českého jazyka jsou dalším důkazem, že se na úroveň vzdělanosti nejen dlouhodobě nehledí, ale že se tento trend dokonce ještě podporuje.

8 1
možnosti
KT

Když pominu milion pravopisných chyb, tak kdyby takovou slohovou práci sepsala moje čtrnáctiletá vnučka, vyženu ji z domu.;-D

Obhájci takových výtvorů si neuvědomují, že formální nedostatečnost snižuje obsahový přínos téměř na nulu.

4 1
možnosti
SL

Článek je fajn, ale těch pravopisných chyb je moc i na žáka prvního stupně základní školy. Pište určitě dál, ale nechte to před zveřejněním někoho zkouknout.

9 0
možnosti
LC

Mislím, že jste moc přísní. Kdikoli se vede diskuze o češtině, ozívají se hlasi, že pravopis je třeba zjednodušit, zejména psaní i/y a s/z. Prí moc složité.

0 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma R^:-)

3 0
možnosti
Foto

I34v61o 23C82i56l23i36c89h

26. 4. 2021 10:17

Až na ty příšerné hrubky celkem souhlas R^

5 0
možnosti
FL

R^ Ještě bych doplnil, že socializmus byl neudržitelný, proto zkrachoval všude (kromě KLDR - jak se jim tam žije?). Za "výdobytky socializmu" jsme platili zničeným životním prostředím, neudržovanými památkami, všeobecně nízkou životní úrovní a omezením základních svobod. Kolik lidí uteklo od nás kvůli systému na západ - asi 300.000 , a kolik Rakušáků, Britů, Američanů se přistěhovalo za tu dobu k nám? ;-) Lidi mají krátkou paměť a blbost je věčná.

7 0
možnosti

Medle to bylo udržitelnější než současný stav. Tenkrát to byla stagnace a zahnívání, ale aspoň se to nezhoršovalo. Teď je sice (zatím, u nás ve střední Evropě) lépe, ale pouze povondrové nevidí, že brzy bude výrazně hůř.

0 2
možnosti

Proti reálsocialismu existují mnohem závažnější argumenty než ekonomické.

Že byl reálsocialismus špatný, na tom se shodne převážná většina. Jsou ale podstatné rozdíly v tom proč ho kdo považuje za špatný. Někomu na "diktatuře proletariátu" vadí, že to byla diktatura, jiným pouze to, že to nebyla jejich diktatura. V Číně je diktatura pořád, ale povolili tam "vykořisťování", takže to už nikomu nevadí a všichni tamější režim podporují dovozem jejich výrobků.

Za té normalizace jsme na tom ekonomicky nebyli zas tak špatně, ale podstatná vada byla v tom, že člověk svobodně nemohl vyjádřit svůj názor.

Kdybych si měl vybrat, jestli žít v normalizačním Československu nebo v dnešní poloislámské Francii nebo Británii, kde už se o některých věcech také nedá svobodně mluvit, tak to snad raději to normalizační Československo, to jsme nakonec nějak přežili. A až to za pár let na Západě přečíslí Novoevropané, tak to bude dokonce horší než padesátá léta, která byla hodně drsná.

8 0
možnosti
IB

vnímám to stejně jako vy, i když mně tady níže hodně mínusovali. Je pravda, že každý realitu vnímáme jinak, nechci, abychom se vrátili do dob minulých, ale mám dojem, že se nejen vracíme, ale ta minulá totalita bude i překonána.

1 0
možnosti
IB

Souhlasím s tím, že je to ultrablábol. Rozhodně dnes nepracuji méně než před rokem 89 - do důchodu, bohužel, daleko, i když za socíku, už bych byla v pohodě. A začínám mít dojem, že bylo opravdu lépe. Nemohli jsme sice za hranice, ale to teď moc nemůžeme taky a kdovíjak to bude dál. V tuzemsku byla svoboda (pokud jste nebyl protirežimní). Teď sice máme svobodu projevu, můžeme protestovat, ale to je tak všechno, co můžeme udělat - házet hrách na zeď. Neexistovala zbytečná nařízení, kontroly, příkazy, zákazy. Nikdo nestrádal hlady. Sice nebyly banány a pomeranče celý rok, ale když byly, tak to stálo za to - čerstvé,šťavnaté, chutné. Teď je máme celý rok hnusné. Vlastně je problém se vší zeleninou a ovocem. Přestože byla totalita, byl život nějak přirozenější než teď. Mám dojem, že teď se teprve blížíme k pravé totalitě, problém je v tom , že mladí to možná vůbec nevnímají a nepřipouští si a vlastně je jim to jedno.

2 15
možnosti
AT

Nezlobte se, ale ultrablábol jste zplodila vy

16 2
možnosti
  • Počet článků 103
  • Celková karma 9,21
  • Průměrná čtenost 421x
elektrikář, investor začátečník (7let), student "rakouské" ekonomiky ....

Seznam rubrik